Vai iespējams izārstēt plakano pēdu?

Vai ir iespējams izārstēt plakano pēdu 10 gadus vecai meitenei, interesējas mamma. Meitene sūdzas par sāpēm pēdā. Varbūt ir jāiegādājas speciālā apavi?

Plakanās pēdas veidošanos var ietekmēt iedzimtība, liekais svars, neērti apavi, nesamērīga, vecumam neatbilstoša slodze, dažas vielmaiņas un neiroloģiskas slimības.

FOTO: Shutterstock.com

Plakanās pēdas veidošanos var ietekmēt iedzimtība, liekais svars, neērti apavi, nesamērīga, vecumam neatbilstoša slodze, dažas vielmaiņas un neiroloģiskas slimības.

 

Atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnicas bērnu ortopēds, ķirurgs Jānis Upenieks.

 

Pasaulē 20-25% cilvēku cieš no plakanās pēdas, un to nav iespējams izārstēt, tāpēc jāiemācās sadzīvot. Ārsts var tikai palidzēt, lai plakanā pēda netraucē. Visi bērni piedzimst bez velvēm jeb izliekuma, un tās lielā mērā veidojas līdz 2-3 gadu vecumam. Taču noteicošā velve izveidojas tikai pirmsskolas vecumā no sešiem līdz astoņiem gadiem.

Līdz šim laikam runāt par plakano pēdu nav medicīniska pamata. Plakanās pēdas veidošanos var ietekmēt iedzimtība, liekais svars, neērti apavi, nesamērīga, vecumam neatbilstoša slodze, dažas vielmaiņas un neiroloģiskas slimības. Bērni parasti sūdzas par sāpēm pēdās pie lielākas slodzes. Bet vecāki plakano pēdu pamana tāpēc, ka bērni nevienmērigi nonēsā apavu — pastiprināti nodilst iekšējā mala.

Plakanās pēdas tiek iedalitas divās grupās — kustīgās jeb fleksiblās un rigīdās jeb nekustīgās. Procentuālā attiecība ir apmēram 99 : 1 par labu fleksiblajai formai.

Reklāma
Reklāma


Rigīdās pēdas ir ar anatomisku kaulu defektu un parasti ārstē, bet fleksiblā jeb kustīgā plakanā pēda parasti tiek ārstēta ar ārstniecisko vingrojumu kompleksu, fizioterapiju, pareizi pielāgotiem apaviem, atsevišķos gadījumos arī ortopēdiskiem. Bet ortopēdiskie apavi paši par sevi neārstē, tie tikai novērš problēmas progresēšanu brīdī, kad tiek valkāti, un subjektīvi bērns jūtas labāk. Uzvelkot parastos apavus, problērna atkal atgriežas. Speciālisti, kas konsultē par plakano pēdu, ir bērnu ortopēdi, arī fizioterapeiti. Ja ir problēmas ar plakano pēdu, jāvēršas pie kāda no šiem speciālistiem. 
 

 

Saistītie raksti