Zinātnieki izstrādā metodi, kā pareizi jāielādē trauku mazgājamā mašīna, lai šķīvjus nomazgātu labi. VIDEO

Birmingemas universitātes pasniedzēji – zinātnieki un inženieri, pievēsušies patiešām svarīgas problēmas izpētei. Proti, kā trauku mazgājamā mašīnā pareizi jāsaliek trauki, lai tie nomazgātos tīri, bet ūdens un mazgāšanas līdzeklis tiktu izmantots maksimāli efektīvi. Dažādās aptaujās atklājies, ka mājsaimnieces un citi ģimenes locekļi trauku mazgājamajās mašīnās netīros traukus ievieto nepareizi, tāpēc arī mazgāšanas efekts ir neapmierinošs. Ņemto vērā šos pētījumums, ražotājiem būs iespēja radīt jaunu trauku mazgājamo mašīnu dizainu, kas ļaut traukus mazgāt tīrāk un vēl ekonomiskāk.

Foto no video, kas parādā, kā no iekšpuses izskatās trauku mašīna darbībā

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no video, kas parādā, kā no iekšpuses izskatās trauku mašīna darbībā

Pētījumā tika iesaistītas divas trauku mazgājamās mašīnas – viena pilna ar traukiem, otra tukša – bez traukiem, bet ūdeni, kuru laida mašīnās, iezīmēja ar radioaktīviem izotopiem. Tas deva iespēju precīzi noskaidrot ūdens kustības ceļu trauku mašīnas iekšpusē.  Ūdens plūsmas stipruma mērījumi atklāja, ka visstiprākā strūkla ir tieši pie ūdens sprauslām un tad 60 cm attālumā no tām.

 

Tas nozīmē, ka traukus, kuri klāt ar piekaltušu ēdienu, jo īpaši – sakaltušiem ogļhidrātiem (makaroni, kartupeļi, rīsi), ir jānovieto visstiprākās ūdens plūsmas zonā.  Savukārt tuvāk trauku mašīnas sānu malām un apakšējā līmenī vislabāk nomazgājas šķīvji un bļodiņas, no kurām ēstas olbaltumvielas. Piemēram, olu dzeltenums, olmete, biezpiens utml.  Pētnieki norāda, ka kartupeļu ēdieni, tomato mērces un tomatu paliekas labi nomazgājas arī bez speciāliem trauku mazgājamajiem līdzekļiem. Tiem pietiek ar spēcīgu ūdens strūklu. Turpretim olu dzeltenumu nomazgāšanai ir nepieciešams trauku mazgājamais līdzeklis. Tāpēc nereti ne visi trauki, kas ir mazgāti vienā mazgāšanas ciklā, ir vienādi tīri.

 

Pētnieki norāda, ka kartupeļu ēdieni, tomato mērces un tomatu paliekas labi nomazgājas arī bez speciāliem trauku mazgājamajiem līdzekļiem. Tiem pietiek ar spēcīgu ūdens strūklu. Turpretim olu dzeltenumu nomazgāšanai ir nepieciešams trauku mazgājamais līdzeklis.

 

Atklājumi liecina, ka labākais veids, kā salikt traukus mašīnā, ir ievērot apļa principu pa visu trauku ieliekamo grozu. 30 cm un 60 cm attālumā no sprauslām ūdens ir visspēcīgākais, tāpēc šajā zonā liekami trauki ar piekaltušu kartupeļu biezeni. 5 cm un 20 cm attālumā no ūdens sprauslām ūdens strūkla ir lēnāka un maigākas, tāpēc uz traukiem uzskalotais mazgāšanas līdzeklis noturas ilgāk. Tātad te novietojam šķīvjus, kuriem pielipušas olbaltumvielas un proteīni (olas, krēmi utml). Tāpat šajā zonā var likt trauslus traukus, piemēram, porcelānu, kas var neizturēt pārāk spēcīgo ūdens strūklu.

 

Pārlādētā mašīnā ūdens strūkla tiek bremzēta tik ļoti, ka tā vispār nespēj kvalitatīvi nomazgāt traukus, tāpēc labāk trauku mašīna ir mazāk piepildīta, nevis ielikts mazliet par daudz.

  

Tiesa, inženieri atī atzīst, ka pašreiz nopērkamās trauku mašīnas nav konstruētas tā, lai tajās varētu ievietot traukus pietiekami efektīvā izkārtojumā, bet ūdens cirkulācija ir simetriska, kas neder visu trauku mazgāšanai.

Reklāma
Reklāma

 

Atjautīgi cilvēki gan iemanījušies trauku mazgājamās mašīnas izmantot ne tikai netīru trauku mazgāšanai. Lūk, vēl dažas idejas, kā saimniecībā noder trauķene:

 

  • Ievietojot ēdienu (dārzeņus, lasi, tunci, svaigu un mīkstu teļa gaļu) ūdens necaurlaidīgos un hermētiskos maisos, karstās ūdens strūklās to var pagatavot ne sliktāk kā plītī. Vienlaikus citos līmeņos var mazgāt netīros traukus. Lielbritānijā šādi var ietaupīt pat 150 mārciņas gadā.  Grāmatnīcā jau ir pieejamas speciālas pavārgrāmatas, kurās apkopotas receptes tieši šādai gatavošanai.
  • Trauku mašīnā var izmazgāt arī dažas sadzīves lietas. Piemēram, speciālā tvaika režīmā šādi varot tīrīt datora klaviatūru. Pirms to atkal lietot, klaviatūrai jāļauj pilnībā izžūt.
  • Citi trauku mašīnā mazgā arī gumijas zābakus, rotaļlietas un pat noputējušas lustras.

 

 

Avots: dailymail.co.uk