Lieliski eksperimenti, kurus vari izmēģināt kopā ar bērnu

Lai kopā pavadītais laiks ar bērnu būtu aizraujošs gan viņam pašam, gan arī pieaugušajiem, Bērnu Universitāte piedāvā iespēju izmēģināt dažāda veida eksperimentus. Nepieciešamas ir pavisam sadzīviskas lietas, kuras noteikti ir atrodamas mājās. Kopumā ir sagatavoti 5 brīnišķīgus ekperimenti, kurus droši vari izmēģināt jau tūlīt.

FOTO: Shutterstock.com

1. Ceļš gaismas virzienā

Iestādi podā mitrā zemē kartupeli, kas jau izdzinis asnus! Ievieto podu kartona kārbas stūrī un izgriez pre­tējā kārbas sienā caurumu! Iekšpusē ielīmē divas starpsienas tā, lai pa­liktu šauras spraugas! Aiztaisi kārbu ciet un noliec to pie loga! Pēc pāris dienām būs redzams, ka asns ir at­radis ceļu cauri tumšajam labirintam gaismas virzienā.

  

Augiem ir gaismjutīgas šūnas, kuras ietekmē augšanu noteiktā virzienā. Ja kaut vai niecīga gaisma iespīd kārbā, asns izliecas uz gaismas pusi. Asns ir bāls, jo tumsā neveidojas hlorofils, kas ir svarīgs tā augšanai.

2. Divkrāsu zieds

Atšķaidi sarkanu un zaļu tinti ar nelielu ūdens dau­dzumu un ielej katras krāsas šķidru­mu atsevišķā stikla traukā, kurus pēc tam ieliec glāzē! Kādai baltai puķei, piemēram, dālijai, rozei vai neļķei, pāršķel kātu un iespraud pāršķeltā kāta galus katru savā krāsas traukā! Drīz vien puķes kāta daļas sāk krāsoties, līdz pēc dažām stundām zieds vienā pusē ir sarkans, otrā zaļš. Krāsainais šķidrums sūcas pa ļoti smalkajiem audu kanāliņiem, pa ku­riem augs parasti piegādā ūdeni un barības vielas. Krāsviela nogulsnējas ziedlapiņās, bet lielākā daļa ūdens iztvaiko.

3. Pipari un sāls

Izkaisi uz galda rupjgraudainu sāli ur piemaisi klāt nedaudz samaltus pi­parus! Kā var abas vielas atkal atda­līt vienu no otras? Paberzē plastmasas karotīti ar vilnas drānu un turi to virs sāls un piparu maisīju­ma! Pipari «lec» uz augšu un aplīp ap karotīti.

Berzējot ar vilnas drānu, plastmasas karotīte uzlādējas un pie­velk maisījumu. Kad tu karotīti tu­vini maisījumam, vispirms uz augšu «lec» pipari, jo tie ir vieglāki par sāli. Lai varētu notvert arī sāls grau­diņus, tev jātur karotīte mazliet ze­māk.

Reklāma
Reklāma

4. Elastīgais trieciens

Noliec vairākas vienādas monētas citu aiz citas uz gludas virsmas tā, lai tās saskartos! Rindas pagarināšanai noliec nelielā atstatumā vēl vienu monētu un ar knipi sit to pret pārē­jiem naudas gabaliem! Kas notiek? Otrā galā aizslīd projām viena monēta. Atkārto mēģi­nājumu, sitot pret rindu divas monētas! Šoreiz no rindas atdalās divas monētas. Ja tu sitīsi trīs naudas gabalus, aizslīdēs projām trīs, un tā joprojām. 

Mēģinājums patiešām ir pārsteidzošs un izskaidro fizikas likumus. Monētām saskaroties, notiek elastīgs trieciens, pie tam to monētu masa, kuras turpina kustību rindas otrā galā, ir vienāda ar «izšauto» monētu masu. No tā, cik asi tiek monētas aizsistas, ir atkarīgs, ar kādu ātrumu un cik tālu rindas otrā galā esošās monētas aizlido prom, taču to skaitu sitiena asums neietekmē.

5. Elektriskā «čūska»

Izgriez no apmēram 10 cm liela zīdpapīra gabaliņa spirālveida «čūsku», noliec to uz metāla vāka un uzloki tās galvu uz augšu! Ar vilnas audumu spēcīgi saberzē pildspalvu un turi to virs «čūskas»! Tā ceļas aug­šup kā dzīva un it kā cenšas «sa­kampt» pildspalvu.

Šajā gadījumā pildspalva ir atņēmusi vilnas audumam elektronus (elektrizējusies negatīvi) un tāpēc pievelk ne-uzlādēto papīru. Saskaroties ar pild­spalvu, papīrs, katru reizi saņem daļu elektronu, bet tie tūlīt pārvietojas uz vāku, kas labi vada elektrību. Tā kā papīrs atkal ir izlādējies, pild­spalva to no jauna pievelk. Pro­cess vairākas reizes atkārtojas, līdz beidzot pildspalva zaudē savu lādiņu.

 

Lai Tavs bērns uzzinātu pēc iespējas vairāk interesantus dabas procesus, piesakies Bērnu Universitātes Dabas pētnieku studijām šeit.

Raksts sagatavots izmantojot Hanss Jirgens grāmatu "No rotaļām uz zināšanām" Zvaigzne 1990 .