Attiecību eksperiments. Kas mainās attiecībās, ja nekad neatsaka seksu

Lielbritānijā veikts interesants psihosociāls eksperiments, kurā piedalījās trīs pāri. Rutīna, nogurums un romantisko jūtu noplakums ir iemesls tam, ka izplēn arī pāra seksuālās attiecības. Ļoti bieži seksa trūkums tiek minēts kā viens no galvenajiem vaininiekiem tam, kāpēc kāds no pāra (biežāk – vīrs) sāk meklēt attiecības ārpus ģimenes, pāra attiecības izirst, ģimene izjūk...
Saki Jā un paskaties, kas notiks ar tavu laulību!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Saki "Jā" un paskaties, kas notiks ar tavu laulību!

Trīs pāri ar dažādu attiecību kvalitāti un ilgumu piekrita veikt nelielu un nebūt ne grūtu eksperimentu – vienu mēnesi ikreiz, kad viens no pāra vēlas seksu, otrs nedrīkst atteikt. Lai kādi būtu apstākļi, nogurums vai libido kritums, vienkārši vienmēr saki “Jā!” Visi pāri rakstīja  dienasgrāmatas, kurās fiksēja, kas mainās attiecībās un personiskajās sajūtās viena mēneša laikā. 
 

Pirmais pāris: Steisijs (39) un viņa sieva Vanesa (45). Precējušies 12 gadus, ir divas meitas. 
Eksperimenta sākumā Steisijas apgalvoja, ka seksu vēlētos katru nakti. Vanesa bieži seksu atsaka, jo jūtas nogurusi.

Eksperimenta mēneša laikā viņi pavisam bija mīlējušies sešas reizes. 

 

Pirmā nedēļa: divas reizes
Otrā nedēļa: vienu reizi
Trešā nedēļa: vienu reizi
Ceturtā nedēļa: divas reizes

 

Pirmajā eksperimenta dienā Steisijs bija pārsteigts, kad pēc ļoti ilgiem laikiem Vanesa bija pirmā, kas izrādīja iniciatīvu gultā. “Es pat neatceros, kad ir bijis tā, ka sieva ne tikai piekrīt seksam, bet pati ir aktīva. Nākamajā dienā es daudz fantazēju par to, kāda bija mūsu aizvadītā nakts un ko mēs darīsim nākamreiz. Bet atnākot mājās un izdzerot pudeli vīna romantiskām noskaņām, mēs abi aizmigām. Pēc dažām dienām Vanesa atkal bija tā, kas ierosināja mīlēties, stāsta vīrs. 

 

Nākamā nedēļa bija mazāk veiksmīga. Vanesai nepatika, ka vīrs krāc, viņa regulāri nebija izgulējusies un arī intīmās attiecības abiem negribējās. Steisijam jau sāka likties, ka uzlabojumu pāra attiecībās nenotiks. Lai radītu romantisku noskaņu, vīrs pasūtījis vakariņas, kas gan nav rosinājušas uz seksu. Nākamajā dienā pāris kopīgi skatījies televizoru, bet nakts buča beigusies ar kaislīgu seksu. 

 

Steisijs atzīmēja, ka abiem seksuālu noskaņojumu radīja kopīga gulēšana kailiem zem vienas segas. Līdz šim viņi gulēja katrs zem savas segas un gadu gaitā bija attālinājušies viens no otra.  

 

Eksperimenta noslēgumā Steisijs un Vanesa atzina, ka kopējais seksuālo attiecību skaits mēneša laikā bija lielāks nekā tas bija agrāk. Sekss divas reizes nedēļā jau bija ļoti liels sasniegums, jo agrāk tik bieži gultas priekiem pāris nenodevās. Intīmā tuvība uzlabojusi to, kā viņi viens otru uztver. Attiecības kļuvušas emocionālākas. 

Eksperiments ar noteikumu – neatteiks seksu mums ļāva atkal sajusties kā pārim. Tajā pašā laikā man bija svarīgi, lai intīmas attiecības grib arī Vansesa un lai viņa to nedara tikai tāpēc, ka to gribu es,” stāsta vīrs.

Savukārt Vanesa bija pārsteigta, ka vīrs neizmantoja eksperimenta noteikumus sev par labu biežāk. Galu galā, viņa taču nedrīkstētu atteikt pat tad, ja seksu tiešām ļoti negribētu. “Iespējams, mūsu libido līmeņa atšķirības nav tik lielas, kā iepriekš domāju.” 

 

 Rebeka (40) un viņas vīrs Pauls (35) audzina divus bērnus.

 

Abi dēli vēl ir pavisam mazi – vecākajam 2 gadi, jaunākajam deviņi mēneši. Rebeka gribētu seksu katru nakti, bet vīram Paulam pietiktu ar intīmām attiecībām divas reizes nedēļā. 

Eksperimenta mēneša laikā viņi pavisam bija mīlējušies 16 reizes. 

 

Pirmā nedēļa: trīs reizes
Otrā nedēļa: piecas reizes
Trešā nedēļa: divas reizes
Ceturtā nedēļa: sešas reizes

 

Reklāma
Reklāma

Rebekas iespaidi: “Mūsu eksperimentālais mēnesis nesākās labi. Pirmo dienu pavadīju gaidās, ka šonakt mums būs kaislīga nakts. Diemžēl mazākais dēls pamodās trijos naktī un nākamajā dienā man vienkārši nebija enerģijas. Tomēr vakarā, gultā esot, es sāku “uzkarsēt” Paulu un, man par brīnumu, viņš bija atsaucīgs. Nākamajā vakarā Pauls tik atsaucīgs nebija, jo darbā bija noguris. Zinu, ka restorānā, kur viņš strādā, nedēļas nogales ir ļoti darbīgas, tāpēc divas dienas nedēļā ļauju viņam gulēt citā istabā un atpūsties. Kad bērni slimo, mēs guļam atsevišķi, jo es naktī ceļos pie bērniem. Pirmajā nedēļā jaunākais dēls slimoja un es maz gulēju, tomēr tiklīdz viņam palika labāk, biju gatava seksam. 

 

Zinu, ka lielākā daļa sieviešu izvēlētos miegu, bet man enerģiju dod tieši sekss. 

 

Trešajā nedēļā man iekrita mēnešreizes, tāpēc seksa bija mazāk.” 

 

Rebeka atklāja, ka tas, ka viņai nav jāpiepūlas ievilkt Paulu gultā un viņa var saņemt tik uzmanības, cik vienmēr ir vēlējusies, ir mazliet garlaicīgi. Pēdējā nedēļā viņi mīlējās sešas reizes, bet attiecības vairs nebija tik kaislīgas kā tad, kad par gultas priekiem bija jāpacīnās. 

 

Pauls pastāstīja, ka viņam šis mēnesis nebija viegls. Lai arī viņam patīk sekss, dažreiz tomēr priekšroku viņš dotu televīzijas raidījumu vērošanai. “Pirmajā eksperimenta nedēļā jutos mazliet kā eksperimentālais cirka trusītis, kam jādara viss, ko liek pavēlnieks. Tomēr tad, kad saslima dēls un Rebeka negulēja man blakus, sajutos pat mazliet vīlies. Toties tad, kad Rebekai bija reizes, biju gandrīz vai priecīgs. Gluži vai kā atvaļinājums Karību jūrā. Lai arī esmu vīrietis, kam sekss patīk, tomēr izjust spiedienu un to uztvert kā pienākumu nevēlos. Visgrūtākā bija pēdējā nedēļa, jo teikt “ nē” nedrīkstēju, bet sešas reizes nedēļā mīlēties man tiešām negribas. Ir nomācoši, ja kāds no tevis gaida to, ko tev īsti negribas. Sekss ir prieks, nevis laulības pienākums,”  secina Pauls. 
 

Pols (36) un viņa sieva Keita (26) audzina trīs bērnus no vīra iepriekšējās laulības. 

Abi strādā maiņu darbos, tāpēc nereti naktī nav mājās vai nu viens, vai otrs. Neērtā maiņu darba dēļ gadās, ka sekss viņiem nav nedēļām ilgi. 

Eksperimenta mēneša laikā viņi pavisam bija mīlējušies 9  reizes. 

 

Pirmā nedēļa: vienu reizi
Otrā nedēļa: divas reizes
Trešā nedēļa: trīs reizes
Ceturtā nedēļa: trīs reize

 

Uzsākot “Jā!” teikšanas mēnesi, Pols nopriecājās, ka nu sievai nebūs iespēju atteikt intīmu tuvību: "Patiesībā pirmajā nedēļā mēs to darījām tikai vienu reizi, pārējās reizes mēģinājām, bet kaut kā neiekarsām. Sāku jau šaubīties, vai vispār jebkad spēsim atgūt kaisli vienam pret otru. Līdzīgi jutās Keita. 

 

Pirmās nedēļas vidū bijām tik vīlušies, kas es pārvācos gulēt uz viesistabu.

 

Otrajā nedēļā sarunājām randiņu kādā kafejnīcā. Iedzēruši vīnu, sajutāmies brīvāk, sākām jokot un sarunāties tā, kā to darījām pirms apprecēšanās. Sen nejustās emocijas atgriezās un starp mums atkal nozibēja dzirkstele. 

Vakarā kopā skatījāmies televizoru, sākām skūpstīties un tad notika arī viss pārējais. Tas bija lieliski, jutāmies laimīgi, sekss nebija tikai sekss, tā bija mīlēšanās. Nākamās divas nedēļas vēlme mīlēties saglabājās, un katru reizi tas izdevās arvien labāk. Iespējams, mēs pat piestrādāsim pie mazuļa ieņemšanas…” 

 

Keitas sajūtas ir mazliet citas. Viņa uzskata, ka grūtības, kas atklājās gultā, kā palielināmais stikls parādīja attiecību kritiskos punktus. Pirmie soļi – atjaunot emocionālo tuvību, daudz palīdzēja, lai arī seksuālā dzīve sāk atjaunoties, tomēr tas nebūt nenozīmē, ka viņu laulība ir pietiekami stabila bērna laišanai pasaulē. Taču pēdējās divas seksa mēneša nedēļas tiešām izrādījušās iedvesmojošas, jo abi sapratuši, cik ļoti sekss ir svarīgs, lai veidotos arī garīgā tuvība. “Tikai tagad ieraudzīju, kā ir mainījusies Pola attieksme pret mani. Tā noteikti ir kļuvusi daudz labāka un ieinteresētāka,” atzina Keita. Šķiet, ka šī pāra intīmo attiecību uzlabošanās ir kā jauna, cerīga nodaļa ģimenes dzīvē. 

Saistītie raksti