Vai arī tu esi bijusi nesaprašanā, kā savākt mazuļa urīnu analīzēm?

Ja bērniņš ir maziņš, viņš vēl nemāk pastāstīt, vai un kas viņam sāp. Tāpēc īpaši svarīgi ir veikt analīzes un izmeklējumus, ja tiek novēroti kādi slimību simptomi. Tas attiecas arī uz urīnceļu infekcijas slimību diagnosticēšanu. Diemžēl vecāku pieredze rāda, ka ir gadījumi, kad bērniņam tiek nozīmētas antibiotikas, nepārliecinoties, vai tās patiešām ir nepieciešamas.  

Daudzi vecāki piekritīs - savākt urīnu analīzēm bērniņam, kurš vēl neiet uz podiņa, ir teju neiespējami.

FOTO: Shutterstock.com

Daudzi vecāki piekritīs - savākt urīnu analīzēm bērniņam, kurš vēl neiet uz podiņa, ir teju neiespējami.

Šādu situāciju apstiprina 3 gadus vecās Evelīnas mamma. Viņa stāsta, ka meitiņa apmēram 6 mēnešu vecumā sākusi čurāt biežāk nelielus apjomus. Daktere izteikusi aizdomas par urīnceļu iekaisumu un nozīmējusi antibiotikas, ko mazā Evelīna arī lietojusi. "Tagad es saprotu, ka muļķīgi no manas puses bija piekrist dot antibiotikas bērnam, nepārliecinoties, vai meitiņas organismā patiešām iemājojusi infekcija," rezumē mamma. 

 

Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcas Rīgas Stradiņu universitātes profesors urologs Vilnis Lietuvietis stāsta, ka urīnceļu infekcijas ir otra biežākā infekcija pēc augšējo elpceļu infekcijas. Viņš uzsver, ka antibiotikas nedrīkst lietot vieglprātīgi tikai uz aizdomu pamata: "Ikdienas praksē mēs nereti samērā viegli parakstām antibakteriālu medikamentu kursu pacientiem ar urīnceļu infekcijas pazīmēm, nereti pat īpaši neiedziļinoties cēloņos un nedomājot par sarežģījumiem, kas varētu izcelties neadekvātas terapijas dēļ. Klīniskajā praksē pēc biežiem antibakteriālo medikamentu kursiem pieaug mikroorganismu rezistence; lai ierobežotu antibakteriālo preparātu izmantošanu, nepieciešama pareiza urīna analīžu paņemšana un to interpretācija, tas nozīmē nepārtraukti uzraudzīt terapijas gaitu." (1.)

 

Tomēr - bērnam urīna analīzes paņemt nav viegli

Stāsta 4 gadus vecā Matīsa mamma: "Kad piedzima dēliņš, es patiešām mēdzu pārdomāt, ko iesākšu, ja pēkšņi bērna daktere lūgs savākt urīnu analīzēm. Zīdainītis taču nemāk pačurāt pēc pieprasījuma. Par laimi pirmo reizi šādas analīzes bija nepieciešamas gada un 5 mēnešu vecumā, kad Matīss jau mazliet bija iepazinies ar podiņlietām. Un arī tad mums viegli negāja - analīzes savācām, nākamajā dienā aizvedām uz poliklīnikas laboratoriju. Tur medmāsiņa grozīja galvu un brīdināja, ka iepriekšējā dienā vākts paraugs varētu nederēt. Par laimi derēja." 

Vēl kāda mamma dalās pieredzē, ka savam, tolaik 8 mēnešus vecajam dēlam, izmantojusi aptiekās nopērkamu speciālu maisiņu, ko ar klipšiem pielīmē bērnam starp kājiņām. "Tas bija traki," mamma atceras. "Tāds 8 mēnešus vecs bērns taču nesēž uz vietas. Viņš rāpo un veļas. Pirmo maisiņu ar urīnu noplēsa. Nācās visu procedūru atkārtot."

 

Beidzot ir risinājums - TENA U-test

TENA U-test ir inovatīvs risinājums urīnceļu infekcijas noteikšanā. TENA U-test ir ērti lietojams, tas neizņems vairāk par 5 minūtēm. Tas ir vidēji par 70% ātrāk nekā ierastās metodes, kur nepieciešama atsevišķa urīna parauga savākšana un analīze.
Klīniskie pētījumu dati rāda, ka TENA U-test ir drošs un uzticams, ar augstu funkcionalitāti un veiktspēju.

TENA U-test priekšrocības:
* sniedz precīzus divu indikatoru — nitrītu un leikocītu — rezultātus;
* nav apgrūtinošs, ir ērts, nav laikietilpīgs;
* lai savāktu urīna materiālu, nav nepieciešama katetrizācija;
* vidēji par 70% ātrāks salīdzinājumā ar tradicionālām metodēm.
 

 

Aizdomas par urīnceļu infekciju? 

Reklāma
Reklāma

Apgrūtināta urīna savākšana?

Veic urīna analīzi mājas apstākļos ar TENA U-test!

Urīna analīze tiek veikta turpat autiņbiksē, urīnam nonākot testa reakcijas kamerā. Tests TENA U-test klīniski pierādīta un atzinīgi novērtēta inovācija urīnceļu infekcijas diagnosticēšanā. Piemērots pieaugušajiem un bērniem, kuri lieto autiņbiksītes un kuriem novēro urīnceļu infekcijas simptomus, piemēram:

  • sāpes urinācijas laikā;
  • biežāka vajadzība urinēt;
  • urīns maina krāsu;
  • spēcīgs urīna aromāts.

Skaties video un pārliecinies, ka šo testu lietot ir pavisam vienkārši!

 

 

Ieskaties: www.TENA.lv 

Bezmaksas info līnija 80001213

Nopērkams visās aptiekās.

 

Izmantotā literatrūra:

1. Žurnāls "Doctus", 2014. gada oktobris