No puisēna par vīrieti. Balss lūzums zēniem

11 – 14 gadu vecumā puiša balss sāk mainīties – te tā ir aizsmakusi, te rūcoša, dobja, te atkal augsta un sēcoša. Noturēt balss tembru ir grūti, tas var mainīties visnegaidītākajā brīdī. Viena no būtiskākajām pārmaiņām, ar kuru nākas saskarties ikvienam puikam, ir tā saucamais balss lūzums. Kāpēc tā notiek, skaidro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas otolaringologs Jānis Sokolovs.

Ja balss “lēkā”  ļoti izteikti un traucē sarunāties, var aiziet pie LORa, lai pārliecinātos, vai nav objektīvu un novēršanu iemeslu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja balss “lēkā” ļoti izteikti un traucē sarunāties, var aiziet pie LORa, lai pārliecinātos, vai nav objektīvu un novēršanu iemeslu.

Līdzās daudzajām fiziskajām pārmaiņām, kas notiek ar zēna ķermeni pubertātes laikā, veidojoties par jaunu vīrieti, notiek arī izmaiņas viņa balsī.  Sasniedzot pubertātes vecumu, zēna sēkliniekos sāk veidoties dzimumhormons testosterons. Testosterons nokļūst asinsrites sistēma, pa kuru cirkulē, un izraisa intensīvāku balsenes skrimšļu augšanu, vienlaikus pagarinās un kļūst biezākas balss saites. Lielāki kļūst deguna blakusdobumi, pats deguns un kakla mugurējā daļa, tādējādi veidojas lielāka telpa, kurā rezonēt skaņai.  Palielinās balsenes kopējais tilpums, balss saites paliek garākas un šaurākas, mainās rīkles muskulatūras rezonatora funkcija, parādās izteikts ādamābols.   Skaņas augstums, kuru rada balss saišu vibrācija, ir atkarīgs no balss saišu garuma un biezuma, to elastīguma un sasprindzinājuma pakāpes, no tā, cik mitra ir elpceļu un balss saišu gļotāda. Jo garākas ir balss saites, jo dobjāka ir skaņa un rupjāka balss.  Ja pārmaiņas notiek pakāpeniski – gada laikā, izmaiņas nav tik pamanāmas.

 

Ja pirms tam zēns ir dziedājis korī, tad balss lūzums var pārvilkt svītru šim hobijam.

Reklāma
Reklāma



Šādas pārmaiņas notiek arī meitenēm, ne tikai zēniem, taču viņiem tas ir novērojams daudz izteiktāk. Meiteņu balsis pazeminās tikai par pāris toņiem, un šī izmaiņa nav tik pamanāma kā zēniem.

Dakteris stāsta, ka visgrūtāk ar balss lūzumu ir samierināties jauno koristu vecākiem. Ja pirms tam zēns ir dziedājis korī, tad balss lūzums var pārvilkt svītru šim hobijam. Balss tonalitāte var mainīties pat par 5-6 toņiem. Tiesa, var mēģināt balsi trenēt. Tādā gadījumā jāapmeklē audiologopēds, kas ar speciāliem vingrojumiem var palīdzēt atgūt balss skanējumu. Bieži vien tomēr tas nav iespējams.

Ja balss “lēkā”  ļoti izteikti un traucē sarunāties, var aiziet pie LORa, lai pārliecinātos, vai nav objektīvu un novēršanu iemeslu. Piemēram, balss saišu iekaisuma, „dziedātāju mezgliņu” veidojumu uz balss saitēm jeb fibromas, varbūt balss saites ir nopietni pārpūlētas.

Balss lūzuma laikā nevajadzētu izjust nekādas nepatīkamas blakusparādības. Vienīgi, ja izmaiņas notiek strauji, zēns kādu laiku psiholoģiski var nepieņemt jauno balsi.

“Nevaru pierast, kad dzirdu, ka bērnistabā runā "onkulis", pārņem drausmīgi dīvainas sajūtas,” tā par sava dēla balss lūzumu stāsta kāda tīņa mamma.