Dzemdības pēc ķeizargrieziena operācijas. Tas ir iespējams!

Kādreiz mediķu viedoklis bija strikts: ja reiz kāds bērns ir „ķeizarots”, arī nākamie pasauli ieraudzīs tikai ar operācijas palīdzību, līdz ar to gan Latvijā, gan citviet pasaulē ievērojami pieaudzis ķeizargrieziena operāciju skaits. Tagad situācija ir mainījusies un arvien vairāk māmiņu pēc piedzīvota „ķeizara” uzdrošinās dzemdēt vagināli. Par riskiem un iespējām konsultē Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļas galvenā vecmāte Signe Irša.

Ļoti svarīga ir dzemdētājas līdzestība – ka viņa grib piedzīvot dabiskas dzemdības un ir pārliecināta par savu izvēli.

FOTO: Shutterstock.com

Ļoti svarīga ir dzemdētājas līdzestība – ka viņa grib piedzīvot dabiskas dzemdības un ir pārliecināta par savu izvēli.

 

3 pamatiespējas
Māmiņām, kurām kāds bērns dzimis ar ķeizargrieziena operāciju, ir 3 iespējas:

  • ļaut sākties dzemdībām un piedzīvot vaginālas dzemdības;
  • ļaut sākties dzemdībām, tomēr pabeigt tās ar ķeizargriezienu konkrētās radušās situācijas dēļ;
  • plānot ķeizargrieziena operāciju.
     

Katrs gadījums ir individuāls, bet šīs trīs iespējas ir visām sievietēm. Galvenais – jau grūtniecības sākumā tikt galā ar emocijām un nepakļauties citu spiedienam, ka vienīgais ceļš ir kārtējais „ķeizars”. Ja topošā māmiņa rod sevī pārliecību, ka šo bērniņu vēlas dzemdēt pati, un nav medicīnisku iemeslu, kas to liegtu, tas ir iespējams.


Protams, iedrošinošu stāstu un piemēru ir gana daudz, bet 100% garantiju, ka nākamās dzemdības, kas iecerētas vagināli, nebeigsies ar „ķeizaru”, neviens nedod. Taču vismaz mēģināt ir vērts – daba sievieti ir apveltījusi ar unikālu iespēju iznēsāt un dzemdēt mazuli! Ķeizargrieziena operācija ir veids, kā palīdzēt piedzimt bērnam, kad tas nav iespējams dabiskā veidā.
 

Signe Irša iesaka vairāk uzticēties dzemdību speciālistiem, kuri strādā tajā dzemdību nodaļā, kurā sieviete plāno mazuli laist pasaulē. Dzemdību speciālists konsultācijā centīsies pārrunāt visus iespējamos riskus, bailes un satraukumu, kāpēc sieviete bīstas dzemdēt pati. Nereti grūtniecēm ir neizskaidrojamas bažas, kas, iespējams, saistītas ar kādu neveiksmīgu gadījumu ģimenē, paziņu lokā. Ir sievietes, kurām ir pārliecība, ka pašas nevar dzemdēt, un pat kategoriski atsakās mēģināt; visbiežāk iemesls tam varētu būt bailes no sāpēm. Taču jāatgādina, ka ķeizargrieziena operācija ir nopietna ķirurģiska iejaukšanās, arī pēc tās var būt sarežģījumi gan mammai, gan mazulim. Konsultācijā ir iespējams pārrunāt arī sāpju remdēšanas metodes.
 

Bez ķeizargrieziena operācijas neiztikt šādos gadījumos:

  • mazulis guļ šķērsguļā vai slīpguļā;
  • ir placentas priekšguļa;
  • situācijas, kad ķeizargrieziena operācija nepieciešama citu iemeslu dēļ, piemēram, nopietnas dzemdētājas veselības problēmas, augļa distress u.c.

     

Ja iepriekšējais bērns ir dzimis ar ķeizargriezienu, bet esošā ir veselīgi noritoša grūtniecība, māmiņai jau tās sākumposmā jāapsver dzemdību veids, kādu viņa un viņas mazulis vēlētos piedzīvot, nevis otrādi – lēmumu mēģināt pieņemt grūtniecības beigās. Piemēram, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā mēnesī vidēji pieci bērni piedzimst vaginālās dzemdībās, un viņus dabiski dzemdējušas māmiņas ar rētu uz dzemdes vai pēc iepriekš veiktas ķeizargrieziena operācijas.
 

Cik jānogaida pēc „ķeizara”, lai varētu dzemdēt pati?
Šis jautājums satrauc daudzas māmiņas, kurām nereti neplānota grūtniecība iestājas neilgi pēc bērna nākšanas pasaulē ar ķeizargrieziena operāciju. Pēc jebkurām dzemdībām līdz nākamajai grūtniecībai iesaka nogaidīt 1–2 gadus, lai sievietes organisms atjaunotu rezerves, taču katrs gadījums ir individuāls. Kādreiz mediķi sievietes brīdināja, ka agrāk kā pēc pāris gadiem par nākamo mazuli lai pat nedomā, taču šobrīd ķeizargrieziena operācijas tehnika ir mainījusies, tā ir daudz saudzīgāka, tāpēc māmiņām ir iespēja pēc tam dzemdēt pašām. Ja agrāk vadlīnijas dzemdību speciālistiem noteica, ka vaginālas dzemdības drīkst atļaut pēc vienas ķeizargrieziena operācijas, tad šobrīd tik striktu noteikumu vairs nav, līdz ar to sievietes dzemdē arī pēc diviem vai trim ķeizargriezieniem.

Tāpat šobrīd nav norādīts, cik ķeizargrieziena operāciju sievietei drīkst būt. Kādreiz neoficiālais limits bija ne vairāk par trim, taču mūsdienās ir pat ceturtās un piektās. Protams, arī risks šādos gadījumos ir lielāks – placenta var būt zemu novietota un noklāt dzemdes muti, placenta pat var cauraugt dzemdes sienu rētas vietā. Reti, bet gadās, ka vairākkārtēju ķeizargrieziena operāciju dēļ sieviete var zaudēt dzemdi minēto sarežģījumu dēļ.
 

Riski, piedzīvojot dabiskas dzemdības pēc „ķeizara”
Ja iepriekšējās ķeizargrieziena operācijas iemesls bijis nepareiza, neharmoniska, nekoordinēta dzemdību darbība (dzemdes disfunkcija), tad iespēja, ka arī nākamās dzemdības beigsies ar ķeizargriezienu tā paša iemesla dēļ, pieaug. Sievietēm reizēm ir satraukums, ka rētas vieta var plīst. Patiesībā šis risks dzīvē īstenojas reti, jo mediķi negaida brīdi, kad tas notiks. Dzemdību norisei nemitīgi tiek sekots līdzi, un ir vairākas pazīmes, kas liecina, ka rēta varētu plīst, līdz ar to ārsti uzreiz pieņem lēmumu dzemdības pabeigt ar operāciju.
 

Reklāma
Reklāma

Biežākās bažas
Māmiņas, kuru dzemdību pieredze ir tikai plānota ķeizargrieziena operācija, nav izjutušas, ko nozīmē dzemdību sākšanās. Bieži mediķiem tiek uzdoti jautājumi: „Ko darīt, ja dzemdības nesākas? Vai tās var ierosināt, ja bijis ķeizargrieziens?” Atbilde ir: „Var, bet šādā situācijā dzemdību norise var nebūt raita.” Ir arī bažas, cik ilgi var gaidīt dzemdību sākšanos. Ja kādu apstākļu dēļ tas ir nepieciešams, dzemdības ierosina. Tāpat var veikt dzemdību stimulāciju un, protams, arī atsāpināšanu, tai skaitā – epidurālo anestēziju.
 

Nereti sievietes, kurām bērns dzimis ar ķeizargrieziena operāciju, savas dabiskās dzemdības vēlas izjust bez jebkādas iejaukšanās – bez atsāpināšanas, bez stimulācijas. Ļoti svarīga ir dzemdētājas līdzestība – ka viņa grib piedzīvot dabiskas dzemdības un ir pārliecināta par savu izvēli. Veiksmīgas vaginālas dzemdības sieviete ar rētu uz dzemdes piedzīvo, ja šim notikumam ir motivēta līdz sirds dziļumiem, nevis pieņem šo lēmumu, citu pierunāta; ja dzemdības iesākas un norit savā ritmā.
 


Ko iegūst bērns dabiskās dzemdībās

  • Bērns pats izvēlas dzimšanas dienas datumu. Mazulis vislabāk zina, kad ir gatavs ieraudzīt pasauli un satikt savus vecākus.
  • Dabiski dzimušam mazulim pēc piedzimšanas ir mazāks stress. Dažreiz tieši „ķeizara” bērni pirmajās dzīves dienās prasa lielākas mediķu rūpes adaptācijas posmā, jo nereti viņiem ir grūtības gan elpot, gan pielāgoties jaunajiem dzīves apstākļiem.
  • Tūlītējs „āda–āda” kontakts ar mammu visdrošākajā un labākajā vietā – uz mammas punča!
     


Statistika
2013. gadā P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļā  pavisam pieņemtas  1917 dzemdības. No tām vaginālas dzemdības - 1294; Vaginālas dzemdības pēc ķeizargrieziena operācijas - 58

2014. gada pirmajā pusgadā pieņemtas 973 dzmedības, no tām 627 - vaginālas dzemdības.  Vaginālas dzemdības pēc ķeizargrieziena operācijas - 24.

 

Autore: Aija Rutka
 

Žurnāls "Mammām un Tētiem" iznāk 4 reizes gadā, un to bez maksas topošie un jaunie vecāki var saņemt pie ārstiem un dzemdību namos visā Latvijā. Tāpat šo žurnālu bez maksas vari lasīt Mammamuntetiem.lv sadaļā Mūsu izdevumi. Žurnāla izdevējs ir portāls Mammamuntetiem.lv un nodibinājums "Fonds Mammām un Tētiem".