Topošās māmiņas izvēle - starp solāriju un pašbrūninošo krēmu

Vienmērīgi brūna ādas krāsa ir daudzu sieviešu kopta izskata neatņemama sastāvdaļa.  Vai grūtniecēm būtu jāgozējas mākslīgās saules staros, jautājām ārstei – dermatoloģei Annai Bērziņai. Kāda ir alternatīva, ja bāls ādas tonis nešķiet pievilcīgs? 

Diez vai starojums tiek līdz auglim, bet tas ietekmē citus faktorus.

FOTO: Shutterstock.com

Diez vai starojums tiek līdz auglim, bet tas ietekmē citus faktorus.

Ārste viennozīmīgi iesaka no solārija stariem izvairīties ne tikai grūtniecēm, bet arī citām sievietēm, kurām rūp ādas veselība un izskats.  Topošajām māmiņām pirmajā grūtniecības trimestrī solārijs ir īpaši neieteicams. 

Tiesa, ar grūtniecēm neveic pētījumus, lai noskaidrotu, kā tieši solārija UV stari ietekmē vēderā esošo mazuli, tomēr ir zināms, ka pārkaršana kopumā ir kaitīga un pat bīstama  bērnam. “Diez vai starojums tiek līdz auglim, bet tas ietekmē citus faktorus,"  skaidro ārste.  Svarīgs ir cits aspekts, proti, topošais mazulis mammas vēderā vēl nespēj pats ietekmēt savu termoregulāciju, tāpēc jebkura karsēšanās var ietekmēt ne tikai bērniņa labsajūtu, bet pat tālāko attīstību. 
 

Otrs faktors, kāpēc solārijs nav ieteicams – solārija starojums veicina pigmentāciju, kas grūtniecības laikā kļūst izteiktāka arī bez īpašas stimulācijas. Atrodoties tiešos saules staros vasarā vai apmeklējot solāriju ziemā, pastiprināti var sākt veidoties tā saucamā melasma –   nevienmērīga pigmentācija uz sejas un kakla.Bbrūnie plankumi uz sejas un krūtīm visbiežāk parādās grūtniecības otrajā pusē. Hormoni, kas rodas grūtniecības laikā un ir arī kontracepcijas preparātu sastāvā, var veicināt melanīna nevienmērīgu izstrādāšanos organismā, tāpēc uz ādas parādās šī tumšā pigmentācija.  Mierinājumam var teikt, ka grūtniecības pigments pats parasti pāriet apmēram gada laikā.  

 

Grāmatā “ Mazuli gaidot. 300 jautājumi un atbildes” norādīti vēl viens aspekts, kas jāņem vērā, ja ir vēlme apmeklēt solāriju gaidību laikā. Sakarā ar iespējamām asinsrites problēmām grūtniecības otrajā pusē nav ieteicams ilgstoši gulēt uz muguras. 

 

Ja tomēr svētku pasākumus gaidot, gribas iegūt zeltainu brūnumu, ārste iesaka labāk izmantot pašbrūninošos krēmus, kuru sastāvs nav tik ķīmiski piesātināts, lai kaitētu mazulim vai mammai.

 

Reklāma
Reklāma

Lai izvairītos no šādas pigmentācijas parādīšanās, saules aizsargkrēms būtu jālieto ne vien vasaras spožajā saulē, bet arī ziemā. Ziemā tas varētu būt mazāk stiprs – tikai SPF 15. Solārijus apmeklēt noteikti nevajadzētu. 


Ja tomēr svētku pasākumus gaidot, gribas iegūt zeltainu brūnumu, ārste iesaka labāk izmantot pašbrūninošos krēmus, kuru sastāvs nav tik ķīmiski piesātināts, lai kaitētu mazulim vai mammai.  Pirms pašbrūninošā krēma lietošanas āda ir jāsagatavo – jānoskrubē vecā āda, tā ir jāmitrina.
 

Pašbrūninošie līdzekļi (krēmi, spreji un gēli) ķīmiski iekrāso tikai ādas virsējo slāni. Brūnums neparādās uzreiz, krēms vienmērīgi jāklāj vairākas dienas pirms iecerētā pasākuma apmeklēšanas. Brūnums parādās ķīmiskās elementa dihidroksiacetons*  iedarbībā, kas iedarbojas uz ādā esošo olbaltumu, aminoskābēm, to iekrāsojot brūnu Tonis turas 3 – 5 dienas, tad tas pamazām nomazgājas. Ādas dziļākajos slāņos paštonējošais līdzeklis neiekļūst un ikreiz pilnībā nolobās kopā ar atmirušo šūnu virskārtiņu Pat ja lieto šādus krēmus regulāri, līdz šim kaitīgā ietekme uz bērniņu nav atklāta. 
 

Jārēķinās, ka alerģiska reakcija var būt uz smaržvielām un konservantiem kas pievienotas krēmam, tāpēc vispirms līdzekli vajadzētu pamēģināt uz neliela ādas laukuma.  Dihidroksiacetons sausina ādu, tādēļ ieteicams ķermeni biežāk palutināt ar mitrinošu krēmu.  
 

*Dihidroksiacetonu iegūst no cukurniedrēm un cukurbietēm.