Četrdesmitgadnieces tauku spilventiņi - kā no tiem atbrīvoties un saglabāt slaidu augumu


Riepiņa, mīlas rokturīši, drošības spilvens … visi šie mīļvārdiņi apzīmē vienu problēmu, ko vienkāršos vārdos sauc par tauku uzkrājumiem uz gurniem un vēdera.  Sievietēm šis nejaukais process sākas apmēram 38 gadu vecumā, vīriešiem mazliet vēlāk - ap 44. Cilvēkiem, kuriem kopumā nav nosliece uz lieko svaru, šīs rezerves gada laikā „pieaudzē” 0,5 līdz 1 kilogramam papildus svara.

 Lai paēstu, cilvēkam pietiek ar gaļas vai zivs gabaliņu, kas ir viņa plaukstas izmērā.

FOTO: Shutterstock.com

Lai paēstu, cilvēkam pietiek ar gaļas vai zivs gabaliņu, kas ir viņa plaukstas izmērā.

Svara korekcijas speciāliste, dietoloģe un vietnes vavista.com veidotāja Sallija Nortone sagatavojusi  desmit ieteikumus, kā vislabāk un efektīvāk ar to cīnīties, ņemot vērā vielmaiņas izmaiņas.

Maini porcijas lielumu
Tie laiki, kad pat caurbiras varēja ēst visu pēc kārtas, ir beigušies. Ap 40 gadu vecumu vielmaiņa palēninās gandrīz visiem, tāpēc porcijas jāizvēlas mazākas. Lai paēstu, cilvēkam pietiek ar gaļas vai zivs gabaliņu, kas ir viņa plaukstas izmērā. Dārzeņiem jābūt vismaz tik daudz, cik liela ir šīs pašas rokas dūre. Nekad neņemiet papildporciju, lai cik gards būtu bijis ēdiens.  
 

Vairāk aktivitāšu
Sports un aktīvs dzīvesveids ir atslēdziņa uz veselīgu sirdi un asinsvadiem. Fiziskās slodzes rezultātā vidukļa tauki ir pirmie, kas sāk pazust, tāpēc bez sporta un tikai ar diētām atgūt slaidu vidukli neizdosies.
Netrenētam organismam 30 minūtes ilga aktīva pastaiga 5 reizes nedēļā būs labs sākums, lai iekustinātu procesu. Ja vienā reizē 30 minūtes ir par daudz, derēs arī 10 minūtes garas ātras pastaigas trīs reizes dienā. Izturības palielināšanai ātrās un lēnās iešanas ritmu var mainīt. Diezgan daudz kalorijas var sadedzināt, aktīvi veicot mājas uzkopšanas darbus.  
 

Vairāk miega
Zinātnieki jau sen stāsta par to, ka miegs un liekais svars ir cieši saistītas lietas. Jo mazāk cilvēks guļ, jo vairāk pieņemas svarā. Guļot mazāk par 7 stundām diennaktī, palielinās diabēta, sirds saslimšanu un liekā svara risks.  Snauduļošana televizora, planšetes vai portatīvā datora zilganajā gaismā neļauj smadzenēm atpūsties, tāpēc arī šos mirkļus jāskaita ārā no miega stundām.  Elektroniskās raidierīces jāizslēdz vismaz 30 minūtes pirms aizmigšanas. Arī trausls un nekvalitatīvs miegs nenāk par labu slaidumam.


Stresa menedžments
Stress ir vēl viens iemesls, kāpēc tauciņi nogulsnējas tieši uz vidukļa. Izrādās, ka stresa laikā izdalās hormoni kortizons un adrenalīns, kas smadzenēs iedarbina mehānismu, kurš izšļāc asinīs papildus enerģiju, ja nu gadījumā ir jābēg no lāča. Lācis neatnāk, bet kopā ar papildus enerģijas porciju asinīs ieplūst glikoze, kas dodas tieši uz mūsu gurniem un tur veido tauku spilventiņus.  Diemžēl smadzenes neatšķir, kad stresa iemesls tiešām ir bīstams, bet kad tās ir tikai mūsu iedomas. Labs līdzeklis pret stresu (un tātad arī pret tauku jostiņu) ir jogas nodarbības.


Pārdomāt ēšanas ieradumus
Gatavās uzkodas, kēksiņi un cepumiņi, saldinātie dzērieni un jogurti ar cukuru, protams, no ēdienkartes ir jāizslēdz. 40 gadi ir pēdējais brīdis, lai to izdarītu.
To vietā – auzu pārslu cepumi, rupja maluma maize, brūnie rīsi. Visi šie produkti nodrošinās lēnāku enerģijas izdalīšanos un mazāku kāri pēc ātrā cukura, ko dod cukurs un baltie milti. Ikdienas pārtikas grozā lieciet olīveļļu, riekstus, sēklas, treknās zivis un olas. Radikāli samazini sāls daudzumu uzturā.

Cilvēkiem pēc 40, kad ēd baltmaizi un rafinētus produktus, vidukļa līnija izplūst trīsreiz vairāk nekā tiem, kas to nevērtīgajiem našķiem spēj atteikties.  Pie tam kopējais kaloriju skaits, ko apēd abas grupas, ir vienāds.  Baltmaizes ēdājiem gadā viduklis paliek tuklāks vidēji par 3 centimetriem.


Mazāk sēdēsi, slaidāks paliksi
Sēdēšana ir mūsu gadsimta kaitīgākais ieradums, pierādījuši zinātnieki.  Mazkustīgs  dzīvesveids samazina īpaša enzīma – lipoproteīna sintēzi, kas dedzina taukus un nogādā kaulos nepieciešamās minerālvielas. Ja darbs ofisā ir sēdošs, vismaz sabiedriskajā transportā pastāvi kājās un runājot pa telefonu, staigā pa telpu.


Brokastis ēdiet vēlāk
Uzskats, ka nedrīkst ēst pēc sešiem, ir bezcerīgi novecojis. Uztura speciālisti iesaka ievērot vien principu – neēst 2 – 3 stundas pirms miega un vēlāk ēst brokastis. Aprēķiniem jābūt tādiem, lai organisms būtu 14 - 16 stundas bez ēdienreizēm un uzkodām.  Tad tas sāks dedzināt savus uzkrājumus – taukus.


Alkohols tikai brīvdienās
Pāris ikvakara vīna glāzes vakariņu laikā palielina vidukļa apkārtmēru pat par 10 centimetriem gadā! Alkoholā ir cukurs, kas tiešā ceļā dodas uz vidukli. Turklāt alkohols palēnina visu pārējo organismā uzkrāto tauku sadegšanu, jo enerģiju jānovirza alkohola pārstrādei.  


Palielini muskuļu masu
Ap 40 gadu vecumu mēs sākas zaudēt muskuļu masu, jo uzturēt muskuļus organismam prasa vairāk enerģijas nekā glabāt tauku rezervītes. Ēdot mazāk, bet nenodarbinot muskuļus, tauki veidosies daudz vairāk nekā agrā jaunībā. Tāpēc izvēlies tos sporta veidus, kas vērsti tieši uz muskuļu veidošanu.
 

Vairāk proteīnu uzturā
Ja organismam ir jāuzglabā tauki un ogļhidrāti, tad tas nespēj no pārtikas uzņemt proteīnus. Nepieciešamos proteīnus, kurus neapēd ar sabalansētu pārtiku, organisms sāk ņemt no muskuļu masas. Tāpēc katrā ēdienreizē īpaši padomā par olbaltumvielu uzņemšanu. Dienā jāapēd vismaz 100 grami olbaltumvielu. Olbaltumvielas atrodamas vistas filejā, olās, zivīs, riekstos, biezpienā, pākšaugos.
 

Reklāma
Reklāma

Izvēlies pareizās drēbes
Nēsā drēbes uz auguma. Pat ja nejūties ērti, izvēlies svārkus un  bikses ar jostiņu un izteiktu vidukli. Tas neļaus vēdera muskuļiem izgāzties un liks ieturēt formu. Pie tam ikreiz atgādinās par to, ka papildus porcija nebūtu jāēd.
 

Krūtis uz priekšu, vēders uz iekšu!
Centies turēt taisnu muguru, neuzrauj plecus, nesaliec tos uz priekšu, ievelc vēderu — tas palīdzēs izcelt tavas sievišķīgās formas. Pirmajās dienās varbūt būs grūtāk, bet ķermenis drīz vien pieradīs pie šīs stājas un par to vairs nebūs jāpiedomā. Regulāri pirms/pēc dušas norīvē vidukli ar frotē cimdiņu, tas tonizē vēdera muskuļus un ādu, iemasē ādā krēmu, izturies pret sevi labi.