Murakami un viņa Bezkrāsu Cukuru Tadzaki

Kulta rakstnieka darbu klāsts latviešu valodā papildinās! Haruki Murakami slavenākie romāni lasītājiem jau ir zināmi, jo arī latviešu valodā iznākušas daudzas viņa grāmatas. “Aitas medīšanas piedzīvojumi”, “Kafka liedagā”, “Skarbā brīnumzeme un pasaules gals”, pārsteidzošā triloģija “1Q84” – un nule aicinām atšķirt Haruki Murakami jaunāko romānu “Bezkrāsu Cukuru Tadzaki un viņa svētceļnieka gadi”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Grāmatas galvenais varonis Cukuru Tadzaki ir jauns vīrietis, kura ikdiena ir ļoti vienmuļa un parasta. Tāda lielpilsētas veiksminieka rutīna: darbs, mājas, palaikam sekss, laba mūzika un pārdomas. 


Varbūt Cukuru Tadzaki būtu laimīgs, taču viņa pagātnē ir kāds noslēpums. Noslēpums, kurš reiz gandrīz laupījis puiša dzīvību. Gadiem ilgi viņš dzīvojis šī noslēpuma ēnā, neuzdrošinādamies uzjundīt emocijas, kas viņu gandrīz iznīcinājušas. Tomēr pienāk diena, kad pastaiga atmiņās kļūst neizbēgama. Cukuru Tadzaki pieļauj, ka mēģinājums vēlreiz atgriezties ideālajā pasaulē, kur kādreiz mita viņš un četri viņa draugi: Zilais, Sarkanais, Baltā un Melnā, atkal varētu padarīt viņu par toreizējo bezkrāsu puišeli, piekto riteni talantīgo četriniekā, un tomēr mēģina izzināt toreizējās sagrāves iemeslus...

Šis ir viens no skaidrākajiem un vienlaikus neparastākajiem Haruki Murakami romāniem. Lasītājs seko Cukuru Tadzaki, uzzinot, kāpēc viņš pats sevi dēvē par Bezkrāsu Cukuru, un pamazām kopā ar galveno varoni atklājot notikumus, kas risinājušies cilvēka mūžam diezgan senā pagātnē. Lai gan Haruki Murakami šajā romānā izvairās no mistikas elementiem un raiti risina vēstījumu, izstāstot visu iesaistīto pušu viedokļus, nenoliedzami tekstā ir jūtami mājieni par to, ka stāsts netiks izstāstīts līdz galam. Arī pieredzējis Murakami lasītājs gaida, kur nu autors viņu ievilinās šoreiz. Tomēr šajā romānā Murakami pret lasītājiem ir neierasti atklāts, lai gan atklātība neizslēdz iespēju, ka Bezkrāsu Cukuru Tadzaki senais noslēpums šajā grāmatā (tāpat kā īstajā dzīvē) nebūt nav vienīgais. Vai lasot jau pirmajā reizē iespējams pamanīt un atšifrēt itin visu, ko Haruki Murakami vēlas pateikt savā jaunākajā romānā? 

Reklāma
Reklāma


Ne velti Haruki Murakami romāni visā pasaulē kļuvuši par kulta literatūru, un katras grāmatas izdošanas dienā veidojas rindas pie grāmatnīcām. Ik jaunākais romāns vēsta par cilvēka neizdibināmi dziļo iekšējo pasauli – un tieši tā pietrūkst mūsdienu cilvēka ikdienas stresainajā dzīvē. Iespējas apstāties un ielūkoties pašam sevī, vienlaikus uzzinot, ka dziļākajā būtībā mēs visi domājam un jūtamies līdzīgi: pasaulslavens japāņu rakstnieks, amerikāņu students, britu mājsaimniece vai vidējais latvietis. 


No japāņu valodas tulkojusi Ingūna Beķere.

 

Ieskaties: www.zvaizne.lv