Kas jāpārrunā ar savu pusaudzi pirms pirmā īstā randiņa

Jaunieši uz randiņiem sāk iet daudz agrāk, pārīši sāk veidoties jau 12-13 gadu vecumā, bet priekšstats par seksu dažreiz ir visai miglainais. Nevajag iedomāties, ka bērni TO dara vakaros.

Tu drīksti teikt „Nē!” jebkurā brīdī. Gan tu, gan otra puse drīkst pārdomāt!

FOTO: Shutterstock.com

Tu drīksti teikt „Nē!” jebkurā brīdī. Gan tu, gan otra puse drīkst pārdomāt!

Intīmām attiecībām tīņi atrod laiku pēc stundām, pēcpusdienās, kamēr vecāki nav mājās. Turklāt izpratne par to, kas ir sekss, kas ir pieņemami un kas riskanti, atšķiras no vecāku iedomām. Informāciju par attiecībām tīņi smeļas internetā, bet, kā labi zināms, tur ir daudz jo daudz muļķību.

Intīmām attiecībām tīņi atrod laiku pēc stundām, pēcpusdienās, kamēr vecāki nav mājās.

Žurnāla "Health Psychology" pētījumā atklājies, ka 12 gadu vecumā seksuālā pieredze bijusi 2,4% bērnu, bet 16 gadu vecumā seksuālas attiecības bija jau katram trešajam jaunietim. Turklāt daudzi mazie tīņi orālo seksu par intīmām attiecībām vispār neuzskata un pat neiedomājas, ka STS var iegūt arī šādā veidā. Nekas cits, kā mēģināt runāt par šo intīmo jautājumu, vecākiem neatliek. Un jo agrāk, jo labāk, iesaka psihoterapeite Baiba Gerharde.


Pirms trīcošu sirdi palaist bērnu uz randiņu, pārrunājiet šīs lietas.

Reklāma
Reklāma
  • Padomā, vai tu tiešām to vēlies. Tu, nevis kāds cits. Ja kāds tev saka lai ar seksu pierādi, ka mīli – tā ir vēlēšanās tevi ietekmēt. Sekss nav pierādījums mīlestībai.
     
  • Nav viena noteikta vecuma, kad būtu jāuzsāk seksuālas attiecības. Daudzi jaunieši stāsta izdomātus stāstus par savu seksuālo pieredzi, lai palielītos. Ir pilnīgi normāli, ja tu nodarbojies ar seksu tad, kad esi tam gatavs, nevis tad, kad to dara vai par to runā citi.
     
  • Svarīgi, lai attiecības starp puisi un meiteni ir maiguma un mīlestības pilnas, un jūs abi viens otru pazīstat pietiekami labi, esat svarīgi viens otram un zināt, kas otram ir patīkami un kas nav.
     
  • Noteikti jāpadomā par izsargāšanos no grūtniecības, jo palikt stāvoklī var arī pirmajā reizē. Meitenes un puiša sajūtas lielā mērā ietekmē tas, vai tiek lietota droša kontracepcija. Ja būs bailes palikt stāvoklī, nekas labs nav gaidāms.
     
  • Noteicošu lomu spēlē vieta, kur notiek šī pirmā reize. Ja jūs abi jutīsieties neērti un nedroši, arī sekss nebūs tāds, kādu jūs to vēlētos. Padomājiet par to, ka jums abiem ir svarīgs. Arī par iespēju nomazgāties un izvēlaties tīru veļu un tīru vietu.
     
  • Atceries, ka tu drīksti teikt „Nē!” jebkurā brīdī. Gan tu, gan otra puse drīkst pārdomāt!