Ko darīt, ja appelējusi zeme puķu podā

Ja istabas augu puķu podā uz augsnes veidojas pelējuma kārta, tā kaitē ne tikai augiem, bet arī cilvēkiem, kas uzturas šajā telpā. Pelējuma sporas izplatās pa visu telpu un jūtīgākiem cilvēkiem izraisa elpošanas problēmas. Un alerģiju. Ko darīt, lai problēmu novērstu? 

Pelējums puķupodā kaitē ne tikai augam, bet arī cilvēkiem, kas atrodas šajā telpā

FOTO: Shutterstock.com

Pelējums puķupodā kaitē ne tikai augam, bet arī cilvēkiem, kas atrodas šajā telpā

 

Vislabāk būtu, ja augu pārstādītu un nomainītu visu augsni, cik vien iespējams nekaitējot auga sakņu sistēmai. Arī puķu podu vajadzētu ņemt citu. Ja augu pārstāda tajā pašā podā, tad pods ir rūpīgi jāizberž ar asu suku un jāizplaucē ar karstu ūdeni.
 

Pārstādot augus, jārūpējas par labu drenāžu puķu podā – uz cauruma uzliek māla lausku un uzber granti. Der arī ļoti rupja smilts. Tikai pēc tam pilda ar augsni.
 

Neiestāvējušos pelējumu var novērst ar saudzīgu laistīšanu. Labāk biežāk un mazāku ūdens daudzumu, nekā reti un pamatīgi. Augsni puķu podā ik pa laikam vajag uzirdināt.
 

Reklāma
Reklāma

Pārāk mitrā augsnē kopā ar pelējumu savairojas arī visādas sīkbūtnes – mušiņas un to kāpuri. Tiklīdz pamana no puķu poda paceļamies sīku mušiņu mākoni, tā vai nu ir jāizlīmē speciālā līmlente (mušpapīrs) vai jāmaina augsne.
 

Daži puķkopji iesaka augsni pirms bēršanas puķu podā 2-5 minūtes izkarsēt mikroviļņu krāsnī. Lai nepieļautu, ka mušiņas atkal ieperinās podā, augsnei virsū uzber smilšu kārtiņu.