Svarīgi zināt vecākiem: kā atpazīt aklās zarnas iekaisumu bērnam

Viena no visizplatītākajām operācijām ir iekaisušas aklās zarnas piedēkļa izgriešana jeb apendektomija. Bērniem aklās zarnas piedēkļa iekaisums ir visai izplatīts, problēma vien tā, ka mazs bērns neprot izstāstīt savas sajūtas, novērtēt sāpju raksturu un intensitāti, viņam puncītis mēdz sāpēt arī gāzu dēļ vai tikpat labi vēdersāpes var būt kā emocionālo problēmu izpausme.
Kam pievērst uzmanību un nekavējoties meklēt ārsta palīdzību.

FOTO: Shutterstock.com

Kam pievērst uzmanību un nekavējoties meklēt ārsta palīdzību.

Laicīgi neatpazīts aklās zarnas piedēkļa iekaisums var radīt patiešām dramatiskas sekas. Sliktākais scenārijs ir asins saindēšanās, kas rodas no strutu nokļūšanas vēdera dobumā – tas var beigties gan letāli, gan izraisīt komu ar visneparedzamākajām sekām mūža garumā.


Tāpēc vecākiem jābūt pietiekami zinošiem, lai nekaitīgas vēdersāpes atšķirtu no pazīmēm, kas signalizē par nopietnu problēmu. Kam pievērst uzmanību un nekavējoties meklēt ārsta palīdzību:

o    bērns sūdzas par stiprām sāpēm vēderā;

o    paaugstināta temperatūra;

o    balts aplikums uz mēles;

o    nelaba dūša, vemšana;

o    šķidra vēdera izeja ar gļotām;

o    karstas, sausas lūpas;

o    uzpūties vēders.
 

Bērni, kas neprot vēl runāt, vēdersāpju gadījumā raud, viņiem ir sāpīgi grozīties, tāpēc viņu guļ uz viena sāna un cenšas nekustēties. Ja mazulis neļauj pieskarties labajam sānam, tad tā jau ir diezgan droša iekaisuma pazīme. 

 

Jelgavas centrālās slimnīcas ķirurgs Eugēnijs Vaivods skaidro, ka apendicīta operācija ir vienkārša ķirurģiska manipulācija, kas visbiežāk neatstāj nekādas negatīvas sekas. Toties, ja aklās zarnas piedēkļa iekaisums nav pamanīts un laikus izoperēts, tad gan sekas var būt ļoti bēdīgas – gan peritonīts jeb vēderplēves iekaisums, gan vispārēja organisma asins saindēšanās, koma un pat nāve. Sevišķi bīstami tas ir bērniem, jo asins saindēšanās notiek ātri, var iestāties koma, sekas var būt dramatiskas.

 

Reklāma
Reklāma

Iemesli, kāpēc sākas akūts apendicīta iekaisums, visbiežāk ir pārēšanās un uzpūsts vēders, arī cērmes vai spalīši, kas iekļūst piedēklī un veicina tā iekaisumu. 

Apendicīts ir pirmais, kas uztver un signalizē par infekciju vēdera dobumā. 

 

Bērniem iekaisumu var izraisīt arī pārslimotas vīrusinfekcijas, aizcietējumi, pat angīna vai bojāts un nesalabots zobs.

 

Tautā dzirdētais apgalvojums, ka aklās zarnas piedēklī sakrājas visādi sīkumi, ko mēs apēdam un kas nepārstrādājas, arī ir pamatots. Dr. Vaivods atceras, ka nereti operācijas laikā tur atrod ķiršu kauliņus vai ābolu sēkliņas.

 

Kā rīkoties aklās zarnas iekaisuma gadījumā?

Nedrīkst vēderu sildīt un dot nekādas pretsāpju zāles, jo tad dakterim būs grūti noteikt sāpju cēloni.

 

Drīkst uzlikt uz vēdera aukstu kompresi un nekavējoties vest bērnu uz slimnīcu. 

 

Vēl salīdzinoši nesen ASV apendiktomiju veica visiem jaunpiedzimušajiem turpat dzemdību nodaļā neatkarīgi no tā, vai bija tāda vajadzība vai ne. Tagad tas vairs darīts netiek. Ievērojams latviešu profesors Anatolijs Bļugers atklāja, ka apendicīts veic limfmezgla funkcijas un regulē leikocītu daudzumu asinīs. Par apendiksa īstajām funkcijām vēl skaidrības nav. Būtu diezgan neticami, ka māte daba būtu mūs apveltījusi ar lietu, kas nav vajadzīga vispār. 

Saistītie raksti