Trīs imunitātes stiprināšanas zelta likumi, kas darbojas rudenī

Stiprināt veselību nekad nav par vēlu. Arī rudenī ir metodes, kas palīdz efektīvi un saudzīgi uzlabot organisma pretošanās spējas vīrusiem.

Neaizmirsti par trieciendevu C vitamīna. Tas meklējams ogās un augļos.

FOTO: Shutterstock.com

Neaizmirsti par trieciendevu C vitamīna. Tas meklējams ogās un augļos.

Norūdi gļotādu

Gļotādas ir dabiskās aizsargbarjeras pret vīrusiem, baktērijām un apkārtējās vides piesārņojumu. Gļotāda uztver visu, kam nav jānonāk elpceļos un asinsritē, attīra un sasilda ieelpoto gaisu un novada to tālāk elpceļos. Tāpēc vesela, netraumēta gļotāda ir ļoti svarīga cilvēka imunitātes daļa.

Tāpēc par deguna gļotādām jārūpējas īpaši – tās filtrē gaisu, ko elpojam. 

Sausais dzīvokļa gaiss ir viens no biežākajiem iemesliem neefektīvai deguna gļotādas darbībai. Tā izžūst un tiek traucēta arī sīko matiņu kustība degunā, kas arī ir atbildīgi par naidnieku aizturēšanu un neielaišanu tālāk elpceļos.  
Labi funkcionējoša deguna gļotāda mitrina gaisu līdz 50–60% Tāpēc ieteikums ir mitrināt gaisu, ko elpojam ikdienā. Aptiekās ir pieejami līdzekļi gan pavisam mazu zīdainīšu deguntiņa mitrināšanai, gan arī lielākiem bērniem. Parasti tie ir dažādi jūras ūdeņi, turklāt labāk tos degunā ir pilināt, nevis iepūst ar augsta spiediena uzgaļiem. Maza bērnam degunam tas var izrādīties traumatiski. 
 

Mazgā rokas

Reklāma
Reklāma

Vai bērnam ir iemācīts, ienākot mājās, uzreiz mazgāt rokas? Bet vajag! Vīrusi un mikrobi dzīvo uz priekšmetiem, rotaļlietām un rokām. Turklāt mikroorganismi var vairoties un saglabāties diezgan ilgu laiku arī ārpus dzīva organisma. Vienkārša, lēta un ātra personīgās higiēnas procedūra – roku mazgāšana pēc ienākšanas no pastaigas un tualetes apmeklēšanas ir ļoti efektīvs profilaktiskais veselības saglabāšanas līdzeklis.
 
Pāris reizes dienā ar siltu ūdeni nomazgā arī mazuļa seju. Ārsti neiesaka izmantot antibakteriālās ziepes, jo tās nomazgā ne tikai sliktos mikrobus, bet arī visu labo, vajadzīgo ādas mikrofloru, kas ir iesaistīta aizsargsistēmā. 
 

Izmanto C vitamīna trieciendevu

Pat ievērojot visus ieteikumus un centīgi rūdoties, neviens nav 100% pasargāts no saslimšanas. Ja kāds ģimenē ienes infekcijas baciļus, iespēja saslimt pārējiem ģimenes locekļiem ir ļoti liela. Ja parādās pirmās saslimšanas pazīmes, dodiet C vitamīna trieciendevu (500 mg–1 g), ļoti daudz šķidruma. Īsts imunitātes labotājs ir interferons, kas arī nopērkams aptiekās. Par lietošanu prasiet savam ārstam vai aptiekāram.