Kā būt mierīgai māmiņai virtuvē? 10 padomi, kā pabarot bērnu un nezaudēt savaldīšanos

Vai arī tu nevari piespiest savu bērnu ēst veselīgi un pietiekamā daudzumā? Varbūt nemaz tas nav vajadzīgs.

Bērna ēšana un neēšana nudien ir lietas, kas var satraukt vecākus!

FOTO: Shutterstock.com

Bērna ēšana un neēšana nudien ir lietas, kas var satraukt vecākus!

  1. Pierodi pie domas, ka bērniem patiks jūsu gatavotais ēdiens, nevis baiļojaties par kārtējo atteikumu. Pārsteidz sevi, notici viņiem.
  2. Piedāvā mazas porcijas, kuras var papildināt pēc vēlēšanās. Pārpildīts šķīvis bērniem šķiet biedējošs.
  3. Dod bērniem īstu ēdienu. Nevienam bērnam līdz 6 gadu vecumam nav vajadzīgi ne produkti ar samazinātu kaloriju daudzumu, ne produkti, kas satur mākslīgus saldinātājus. Pasniedz tādus ēdienus, ko labprāt notiesātu kopā ar bērniem.
  4. Lūdz bērnu palīdzību virtuves darbos. Jo biežāk viņi jums palīdzēs, jo labāk izpratīs ēdiena gatavošanas brīnumu. Un pašu pagatavota maltīte noteikti būs arī garšīgāka. Šis padoms neattiecas tikai uz kūkām un saldajiem ēdieniem. Ikdienas maltītes ir dzīvi veidojošie pamatelementi.
  5. Organizē iepirkšanos. Pērciet svaigus, uzreiz izmantojamus produktus. Vienmēr pārbaudi, vai tie patiešām ir svaigi. Ej iepirkties kopā ar bērniem. (Ak, nē... loģistikas murgs, bet patiesībā tā ir laba prakse. Ļauj bērniem pašiem apskatīt piedāvājumu un rosiniet viņus izvēlēties produktus, kas šķiet kārdinoši.)
  6. Centies katru dienu piedāvāt pa druskai no visa: augļus, dārzeņus, piena produktus utt. Neuztraucies, ja kaut kas tiek pasniegts ceptā veidā vai ar mērci. Godīgi runājot, superveselīgās uztura programmās dažkārt kaut kā pietrūkst.
  7. Pārliecinies, ka maltītes ir patīkams brīdis. Nav vajadzīgs radīt neaizmirstamu iespaidu katru reizi, bet mierīga un pozitīva atmosfēra ir labs iesākums. Padari maltīšu laiku īsāku. Bērniem nepatīk ilgstoši sēdēt pie galda, tāpēc iegaumē galveno likumu: ātri un garšīgi.
  8. Spēlējies ar bērniem, esi radoša, sagādā pārsteigumu, sarunājies... Samierinies ar kompromisiem: ja bērns ar prieku (vai aiz cieņas pret tevi) apēd trīs karotes dārzeņu zupas, neliec viņam izēst atlikušās četras karotes. Ēšanas untumi, piemēram, atlikumu atstāšana uz šķīvja, uzrodas un pazūd. Esi pacietīga.
  9. Neliec bērniem visu laiku izvēlēties: “Vai tu gribi zemeņu vai ķiršu jogurtu, mīļumiņ? Tas ir pārāk sarežģīti. Pietiek! Šoreiz jāēd zemeņu jogurts.
  10. Nevaino sevi par to, ka nepasniedz garšīgu, izsmalcinātu un sabalansētu ēdienu trīs reizes dienā. Ir zinātniski pierādīts, ka tas nav iespējams. Nav ideālu vecāku. Pat Supermens drīz vien aptvertu savu iespēju robežas, ja viņiem katru dienu būtu jāpabaro bariņš nemierīgu bērnu. Ņem to vērā.

 

Avots: Apgāds Zvaigzne ABC "Pavārgrāmata māmiņām, kas ir tuvu nervu sabrukumam"

Reklāma
Reklāma

Ieskaties: www.zvaigzne.lv

Saistītie raksti