"Es sapņoju, ka dzemdēju kaķēnu..." un citi tipiski grūtnieču sapņi. Ko tie nozīmē

Sapņi grūtniecības laikā ir īpaši, dažreiz tie atklāj sievietes slēptākās bažas un gaidas. Ļoti bieži sievietes, kas gaida bērnu, sapņo līdzīgus sapņus, tāpēc to pastiprinātai izpētei pagājušā gadsimta  70. gados pievērsās psihologs un neirologs Alans Siegels. Viņš secināja, ka lielākoties visu līdzīgo sapņu pamatā sievietēm ir arī ļoti līdzīgas bažas – vai es būšu laba mamma un vai ar manu bērnu viss būs kārtībā? Kļūt par vecāku, mammu, ir nopietnas izmaņās ierastajā dzīvē, stress un hormonālās svārstības tikai paspilgtina apstākļus, tāpēc tas viss atspoguļojas arī mūsu nakts kino seansos. 

lielākoties sapņu pamatā sievietēm ir līdzīgas bažas – vai es būšu laba mamma un vai ar manu bērnu viss būs kārtībā?

FOTO: Shutterstock.com

lielākoties sapņu pamatā sievietēm ir līdzīgas bažas – vai es būšu laba mamma un vai ar manu bērnu viss būs kārtībā?

 
Lūk, daži tipiskākie sapņu sižeti un ko tie patiesībā vēsta par sievietes bažām. 
 
“Sapņoju, ka man piedzimst puika....Vai tas nozīmē, ka mans ķermenis jau zina bērna dzimumu pirms to noskaidro ārsts?”
Sapņošana nav skatīšanās kristāla bumbā. Tāpēc paredzēt gaidāmā bērna dzimumu pēc sapņa nav iespējams. Toties sapnī var parādīties vēlamais mazuļa dzimums, pat ja ikdienas steigā sieviete un topošais tēvs ir pilnīgi pārliecināti, ka dzimumam nav nozīmes, zemapziņa tomēr sūta signālus, ka pirmdzimto gribētos zēnu vai meiteni. 


“Sapņoju, ka ieņemu bērnu, bet es jau esmu stāvoklī!” 
Šādi sapņi biežāk ir grūtniecības pašā sākumā – pirmajā trimestrī, kad sieviete tēlos var redzēt apaugļošanas procesu, piemēram, zivis, kas peld pa straumi. Zivs tēls grūtnieces sapņos ir diezgan izplatīts. Mazā grūtniecības laikā sieviete var sapņot, ka viņa gaida kādu maza izmēra dzīvnieciņu, kas pamazām aug arvien lielāks. Tas ir simbolisks evolūcijas attēlojums laikam, kad bērns tiek ieņemts un pamazām aug. 

 

“ Bieži sapņoju par dzemdībām...” 
Visbiežāk sapņi par dzemdībām ir pēdējā grūtniecības trimestrī un tas ir normāli. Pat ja sapņi ir biedējoši un nereāli, tas nebūt nenozīmē, ka tādas ir arī gaidāmas dzmedības. Sieviete sāk gatavoties dzemdību procesam un psihe izspēlē visdažādākos variantus. Dažreiz sapņi par dzemdībām atspoguļo sievietes bailes zaudēt kontroli pār procesu. Vēl viens skaidrojums – topošā māmiņa nespēj sagaidīt brīdi, kad ieraudzīs savu bērnu.
 

“Sapņoju, ka dzemdētu kaķēnu....” 
Šis ir ļoti tipisks sižets – sievietei sapnī redz, ka viņai piedzimst nevis cilvēkbērns, bet dzīvnieka mazulis, kaķēns, kucēns... Psihologs norāda, ka dzīvnieka mazulis simbolizē mazu bērniņu. Nereti topošās māmiņas iedomājas, ka dzīvnieka dzemdēšana nozīmē kaut ko biedējošu, bet šajā gadījumā šādām bažām nav pamata. Psihe gatavojas vecāku atbildībai, bet pieņemt šo lomu sākumā caur dzīvnieka mazuli ir vieglāk. 
 

 

"Sapņoju, ka emu notverta, iekritusi lamatās un netieku no tām ārā..."
Vēl viena sižeta līnija, ko redz grūtnieces – “esmu ieslodzīta vai netiek ārā no ūdens”. Šādi sapņi saistās ar mātes sajūtām par to, ka viņas mazulis atrodas šaurā telpā mātes vēderā un vēl peld augļūdeņos. 

Siegels šādus sapņus saista arī ar bažām, ka kļūšana par mammu ierobežos personisko brīvību, bērniņa audzināšana liks ierobežot savas vēlmes. “Galu galā sieviete apzinās, ka ar bērnu viņai būs jārēķinās vismaz 18 nākamos dzīves gadus, tas pilnībā mainīs iepriekšējo dzīvi. Tas ir prieks un bažas vienlaicīgi”. 

 

Reklāma
Reklāma

“ Sapņoju, ka aizmirsu bērnu veikalā vai kādā citā vietā....”
Sapnis, ka bērns ir aizmirsts kādā publiskā vietā un mamma tikai pēc kāda laika attopas, ka mazuli ir pazaudējusi, ir diezgan uztraucošs, bet patiesībā liecina, ka sieviete vecāka pienākumiem pieiet ļoti nopietni. Atbildības sajūta, kas veidojas jau grūtniecības laikā, rada papildus uztraukumus un to viņa arī sapņo kā nepatīkamu, satraucošu notikumu. Jau piedzimuša un diezgan liela bērna redzēšana sapnī var arī liecināt, ka sieviete vēl nejūtas gatava vecāku lomai vai ir uzstādījusi sev ļoti augstas prasības. 
 

“ Murgoju, ka nodaru pāri savam bērnam..."
Murgos visbiežāk sievietes sapņo, ka nejauši nodarījušās pāri trauslajam mazulim, to ievainojušas. Kāds 2003. gadā veikts pētījums vēsta, ka biežāk murgaini sapņi ar nepatīkamiem sižetiem ir bijuši sievietēm, kas piedzīvojušas pēcdzemdību depresiju.  Tomēr kopumā murgaini sapņi norāda uz šaubām, bailēm un pat panikas sajūtu. Pārdomām par to, vai spēsi būs laba māte un vai pratīsi pienācīgu rūpēties par bērna vajadzībām un drošību. 
 

Tomēr zināmā mērā murgi ir pat labi – tie norāda ir vājajām vietām sievietes psiholoģiskajā stāvoklī. Iespējams, ka par to ir vērts aprunāties ar psihologu vai psihoterapeitu, lai tad, kad mazulis jau būs piedzimis, māmiņas lomai varētu nodoties pilnībā un bez bailēm. 

 

Par populārākajiem sapņiem psihologs un neirologs Alans Siegels pastāstīja portālam "HuffingtonPost.com"