Četri veselīgi, garšīgi dzērieni imunitātes uzlabošanai

Ārā kļuvis auksti un krasās laika apstākļu izmaiņas var būt par iemeslu tam, ka vīrusi un saaukstēšanās slimības līp vieglāk un ātrāk. Par novājinātu organismu liecina ne tikai klasiskie vīrusi, bet arī herpju parādīšanās, miegainība un alerģisko reakciju saasināšanās. Var mēģināt glābt situāciju, ikdienā dzerot pašiem un dodot bērniem gardus un veselīgus spēcinošus dzērienus. 

Četri veselīgi, garšīgi dzērieni imunitātes uzlabošanai

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Svaigs citronūdens ar ķiplociņu
Labs profilaktisks dzēriens ir svaigi gatavots citronu un citrusaugu ūdens. Tas uzlabo garastāvokli un uzmundrina imūno sistēmu. Nepieciešamas viens svaigs citrons, viena ķiploka galviņa, 2 ēdamkarotes medus, viens litrs vārīta, silta  ūdens. Citronu sagriež šķēlēs, ķiploku sasmalcina, visu liek ūdenī, piejauc medu. Šādam mikslim jānostāvas 8 stundas. Vēl labāk, ja šādu dzērienu var izdzert pirms katras ēdienreizes t.i. 2- 3 reizes dienā.

Pats gardākais veselības uzlabotājs, protams, svaigi spiestas sulas. Apelsīnu sula ir C vitamīnu un folskābes buma, tāpēc īpaši laba grūtniecēm. Ja sulai pievieno ābolu, mandarīnu vai burkānu sulu, tad būs arī papildus vitamīni un minerālvielas.
 

Mežrozīšu tēja
Mežrozītes ir C vitamīna krātuve, bet šī veselīgā tēja jāprot gatavot tā, lai pats labums nepazustu. C vitamīns ātri zūd, ja produktu nepareizi gatavo. Mežrozīšu augļus savāc, nomazgā un sasmalcina, tad nelielā ūdenī uz mazas uguns karsē 10-15 minūtes. Vēl labāk, ja tā ir ūdens pelde, nevis tieša karsēšana. Ūdens nedrīkst sākt vārīties. Tad iegūto tēju izkāš caur marli un dzer ar ievārījumu tik, cik lien.


Priežu skuju uzlējums 
Jaudīgo imunitāti stiprinošo dziru gatavo no priežu, egļu, ciedru vai smiltsērkšķu skujām. Skujas noskalo tekošā ūdenī. Puslitru lielā emaljētā katliņā liek savāktās skujas, pārlej ar ūdeni un viegli saspaida, lai no skujām sāktu izdalīties ēteriskās eļļas. Katliņu noslēdz un uz diennakti atstāj istabas temperatūrā. Tad liek uz plīts un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, karsē 10 minūtes uz mazas uguns. Tad vēlreiz tur diennakti. Gatavajai dzirai pievieno vēl arī citrona sulu. Dzer, atšķaidot ar karstu ūdeni, medu vai upeņu ievārījumu.

Dzēriens ir labs, bet to nedrīkst lietot alerģiski cilvēki un bērni līdz 3 gadu vecumam. Dzēriens ir ļoti spēcīgs un specifisks. 
 

Reklāma
Reklāma

Silts piens ar medu
Piens ir labs līdzeklis pret kakla, ausu, rīkles iekaisumiem. Visideālākās siltā piena un medus proporcija ir 1% piens uzsildīts līdz 40 grādu temperatūrai, kam pievieno gabaliņu sviesta un 1 tējkaroti medus. Šo saldo, silto pienu iesaka dzert tieši pirms miega, jo nomierina arī nervu sistēmu un uzlabo miegu.