Sociālo tīklu etiķete - gudrības, kas jāzina vecākiem par savu un bērnu drošību

Sociālie tīkli ir daļa no ikdienas. Tajos liekam visu, kas šodien un šobrīd ir mums aktuāli - jaunākie pirkumi, interesants ceļojums, iespaidi un arī ... mūsu bērnu dzīve.  Tomēr interneta drošības eksperti aicina vecākus ļoti piedomāt pie informācijas satura, ko atklājam par savu ģimeni vispasaules tīmeklī. Ir fakti, kuras nevajadzētu publiskot par jūsu bērnu ne Facebook, ne Draugos, ne arī Instagram. 

Jebkas, ko negribētu atklāt jūsu bērns, nav jāliek arī jūsu – vecāku, profilos. Cieniet bērna izvēli!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jebkas, ko negribētu atklāt jūsu bērns, nav jāliek arī jūsu – vecāku, profilos. Cieniet bērna izvēli!

Interneta vietne "Netsecurity.com" izpētījusi, ka "Facebook" tiek atklāta tik sensitīva un pat intīma informācija, kādu neatklātu, sarunājoties ar dzīviem cilvēkiem reālā vidē. 
 

Neliec svešu bērnu bildes
Ļoti nopietni apdomā, pirms ieliec publiskais apskatei bērna pasākuma bildes, kurās ir redzami citi bērni. Iespējams, ka viņu vecākiem ir sava attieksme pret bērnu fotogrāfiju publiskošanu un viņiem varētu būt iebildumi.
 

Bērna skola un brīvais laiks
Nebūtu jāinformē sveši cilvēki, kurā skolā mācās tavs bērns un pa kuru ceļu viņš uz savu mācību iestādi vai pulciņu dodas. Nekad nevar zināt, kas izlasa šo informāciju un kādiem nolūkiem to var izmantot cilvēki ar ne visai tīriem plāniem. Tāpat neļaujiet stāstīt svešiniekiem, kad bērns ir mājās viens un kad mājās nav vispār neviena. Tas ir gandrīz tas pats, kā pateikt, kur stāv atslēgta no dzīvokļa – zem paklājiņa. 


Bērns vannā ...
Plaši diskutēts jautājums ir par to, ka pat mazus zīdainīšus, nemaz nerunājot par lielākiem bērniem, nebūtu jāfotografē plikiņus un jāeksponē sociālo tīklu kontos. Bērna kailums ir tikpat intīms kā pieaugušā plikumi. Turklāt vienreiz ielikta bilde internetā paliek uz visiem laikiem un mēs nevaram izkontrolēt, kas ar un kādu mērķi to aplūko. No 10 vecākiem deviņi internetā liek ne tikai bildes, bet pat atklāj bērna vārdu, viņa dzimšanas datus, vārdos nosauc māsas un brāļus. 
 

Reklāma
Reklāma

Bērna un savi dati, vārds, uzvārds 
Personalizēta, visiem redzama informācija – jūsu bērna vārds, uzvārds, telefona numurs, kas piestiprināts pie mugursomas vai jakas, nebūtu jāredz ne cilvēkiem uz ielas, ne arī šādu informāciju būtu jāizplata sociālajos tīklos. Pasekojiet arī tam, vai kāda drauga vai paziņas profilā nav kļuvusi publiskota sensitīva informācija par jūsu bērniem.  Jo plašāka un daudzveidīgāka informācija ir pieejama par bērnu, jo vieglāk potenciālajam ļaundarim ir uzsākt sarunu un iegūt jūsu bērna uzticību. Bērniem ir tendence uzticēties, ja kāds par viņu zina detaļas un draudzīgi sveic dzimšanas dienā vai aprunājas par to, kā klājas viņa ģimenes locekļiem. 
Arī pieaugušajiem iesaka neuzrādīt savus patiesos dzimšanas datus.  Dzimšanas dati ir viens no visprecīzākajiem pavedieniem, ko sasaistot ar citu internetā atrodamo publisko informāciju, ir visvieglāk izmantot, lai izveidotu diezgan precīzu jūsu "profilu" un nozagtu šo identitāti nelietīgiem mērķiem, piemēram, nelikumīgu finanšu operāciju veikšanai.


Jebkas, ko bērns negribētu pastāstīt pats
Jebkas, ko negribētu atklāt jūsu bērns, nav jāliek arī jūsu – vecāku, profilos. Cieniet bērna izvēli. Ja kāda bildīte jums šķiet ļoti jauka un smieklīga, bet pašam bērnam tā nepatīk, nelieciet to publiskais apskatei.  Turklāt nevienam, izņemot vecākus, nav jāzina, kur atrodas bērns septiņas dienas nedēļā un 24 stundas diennaktī.


Paskaidro, ko nedrīkst atklāt čata sarunās
Čati un interneta sarunas ir vieta, kur bērni mēdz atklāt par sevi daudz ko tādu, ko nedrīkstētu stāstīti svešiniekiem. Tāpēc ir ļoti svarīgi izskaidrot, ka interneta sarunās nedrīkst stāstīt, vai viņš ir mājās viens un arī to, kad mājās pārnāks pieaugušie; kur strādā vecāki un kādu jaunu aparatūru pēdējā laikā iegādājušies vecāki. Neaizvērti profili, atklāta teksta sarunas, pļāpāšanu caur mobilo telefonu var izlasīt jebkurš, kas stāv aiz muguras. Pat bērni savos draugu profilos sākuši norādīt, vai viņi ir "brīvi" vai "aizņemti". Tas var būt kā provocējošs aicinājums iepazīties dažādiem dīvaiņiem un interneta attiecību kolekcionāriem.