Baznīcas zvani un citas metodes pret galvassāpēm. Izmēģini, pirms iedzer tableti

Galvas sāpes ir tehnoloģiju laikmeta nodeva. Stress un mazkustīgums, svaiga gaisa trūkums, neveselīgs ēdiens, maz šķiedrvielu  – lūdzu, galvassāpes klāt. Vienkāršākais risinājums ir tablete, bet ir pietiekami daudz tautas gudrības, kuras var izmantot, pirms ķerties pie ķīmiskajiem preparātiem. 

Hroniski galvas sāpju cietēji nereti ir ambiciozi un ar pārāk lielu atbildības sajūtu apveltīti cilvēki.

FOTO: Shutterstock.com

Hroniski galvas sāpju cietēji nereti ir ambiciozi un ar pārāk lielu atbildības sajūtu apveltīti cilvēki.

Pirms meklēt risinājumu, jānoskaidro problēmas  iemesli. Galva var sāpēt dažādi, pilnīgi iespējams, ka galvas sāpes ir tikai dziļākas problēmas ārēja izpausme, kas signalizē, ka ar veselību kaut kas nav kārtībā. 


Noskaidro, kur un kā sāp galva
Biežāk sastopamās galvas sāpēs ir stresa radītas. Sāp parasti visa galva, viena puse sāp vairāk, turklāt sāpes ir spiedošas vai  velkošas. 

Otrs izplatītākais galvassāpju veids ir migrēna – parasti sāp viena galvas puse. 

No saspringta skausta sāp parasti pakausis, galvu ir grūti grozīt. 

Pazīstamas visiem ir vīrusa infekciju izraisītās galvas sāpes,  kas parasti beidzas tad, kad beidzas arī saslimšanas akūtā fāze. 

Asas un pēkšņas galvas sāpes var būt trijzaru nerva iekaisums. Sāpes  galvā var veicināt  sakodiena problēmas, redzes problēmas, kas nav kompensētas, arī pārāk cieša un neērta galvassega. 

Atvieglot stāvokli var ar vairākiem vienkāršiem paņēmieni – izvairieties no stipra trokšņa, gaismas, smakām, krasām temperatūras maiņām. Aukstā laikā nestaigājiet pliku galvu, jo tieši caur galvu ķermenis zaudē 30% sava siltuma, kas arī var rosināt sliktu pašsajūtu. Analizējiet, kādi notikumi un emocijas bija, pirms sākās galvassāpes, turpmāk izvairieties no šādām situācijām. Sekojot laika prognozēm un magnētiskajām vētrām, nenoskaņojiet sevi uz to, ka tas noteikti slikti ietekmē pašsajūtu. Centieties ievērot noteiktu miega režīmu, jo režīma maiņa nojauc iekšējos bioritmus. 

Sievietēm galvas sāpes ir biežāk nekā vīriešiem, jo ik mēnesi notiek hormonālās svārstības. Tas nozīmē, ka arī hormonālās kontracepcijas lietošana var izraisīt galvas sāpes. 20% gadījumu galvas sāp tieši PMS periodā. 

Starp citu,  hroniski galvas sāpju cietēji nereti ir ambiciozi un ar pārāk lielu atbildības sajūtu apveltīti cilvēki. Izdariet secinājumus, ja ilgas stundas darbā vainagojas ar sliktu pašsajūtu. 


Tautas novērojamu liecina, ka galvassāpes lieliski palīdz kliedēt:
 

  • baznīcas zvanu skaņas.
  • var mēģināt pašdziedināties ar šādu metodi – kreisās rokas plaukstu aizliek aiz pakauša, bet kreisās rokas plaukstu – uz saules pinuma. 10-15 minūtes pavadiet šādā pozā, mierīgi un dziļi elpojot.
  • tautas ieteikumu krātuvē ir arī ieteikums pirms miega apēst vienu ēdamkaroti cukura, uzdzerot to ar ūdeni; vai arī pie pieres un deniņiem likt vēsas māla kompreses.
  • tampons, kas izmērcēts svaigā biešu sulā un ko ieliek ausī (uzmanīgi ar drošību!), arī kāpostu lapa pie sāpošās vietas.
  • uz nakti zem spilvena nolikt 2-3 kastaņus, kas spēj „ izvilkt” galvas sāpes.
  • linsēklu novārījums, ko dzer atdzesētā veidā 2-3 reizes nedēļā pa pusglāzei vairākas nedēļas pēc kārtas.
  • ik rītu pirms brokastīm glāzes skābpiena vai rūgušpiena.
  • galvas sāpes  mazina piparmētras un melisas tēja, regulāri lietota svaigu upeņu un citu ogu  sula, kurā ir liels C vitamīna daudzums, asinszāles tējas uzlējums. 
     
Reklāma
Reklāma

Neēd šo, ja bieži ciet no galvas sāpēm
Pārāk auksta ēdiena ēšana (piemēram, saldējums), kā arī pārtikas produkti, kas satur nātrija glutamātu jeb vienkāršāk sakot Vegetu,  kofeīnu, aspartāmu (kas ir visu mākslīgo saldinātāju pamatā) nitrītus (iekrāsotā gaļa un desas) , arī sarkanvīns var būt galvassāpju ierosinātājs, ķīniešu virtuve, sarkanvīns, šokolāde, rieksti, fast- food. 
Nekāda pašārstēšanās!


Pie ārsta jādodas, ja:
Galva sāk sāpēt citādāk, nekā agrāk, galvas sāpes paliek stiprākas un biežāk. 
Galvas sāpes turpinās ilgāk par 72 stundām,
Galvas sāpes sākas pēkšņi un tās ir ļoti stipras,
Papildus galvas sāpēm parādās citi neierasti simptomi – kustības un runas traucējumi, redzes izmaiņas, domāšanas aizture, 
Galva sāp pat pie nelielām fiziskām slodzēm, vienlaikus rodas nelabuma sajūta. 
 

Konsultēja ģimenes ārste I.Šaihulova, izmantota informācija no interneta resursiem