Labāk mazāk nekā par daudz: Nevajadzīgi medicīniskie izmeklējumi, kurus veic ārsti

Viens no ārstu baušļiem ir – nekaitē. Diemžēl ne vienmēr šis bauslis tiek ievērots, jo,  gribot labu, iznāk kā parasti.  Autoritatīvais izdevums „The Guardian” pievērsis lasītāju izmanību jaunai kampaņai „Izvēlies gudri” jeb „Choosing Wisely”. Kampaņas mērķis paskaidrot, kādas procedūras un manipulācijas medicīnas iestādēs visbiežāk tiek veiktas pilnīgi bezjēdzīgi, turklāt tās ne tikai nepalīdz, bet pat kaitē cilvēka veselībai.  

Viens no ārstu baušļiem ir – nekaitē

FOTO: Shutterstock.com

Viens no ārstu baušļiem ir – nekaitē

Kampaņu pirms diviem gadiem aizsāka Amerikas Internās medicīnas asociācija ar mērķi izskaidrot saviem kolēģiem, kuras no veiktajam manipulācijām visbiežāk vispār nav vajadzīgas. Tagad šo praksi pārņēmuši arī Lielbritānijas ārsti. Viņu izveidotajā sarakstā iekļautas biežāk pieļautās ārstu kļūdas veselības diagnostikā un ārstēšanā. Tātad, ko ārstiem iesaka nedarīt!
 

Muguras sāpju gadījumā iztikt bez rentgena un magnētiskās rezonanses
Muguras jostasvietas sāpes ir viens no izplatītākajiem sāpju veidiem, par ko sūdzas pieaugušie sava ģimenes ārsta kabinetā.  Ģimenes ārsts pacientu nosūta veikt muguras izmeklējumus un, kā liecina statistika, pacienti, kuri ir veikuši rentgenu vai līdzīgus izmeklējumus, daudz biežāk tiek nosūtīti uz muguras operācijām.  Bet 99% gadījumu muguras sāpes pāriet pašas, ja vien tiek pildīti ārsta un fizioterapeita ieteiktie vingrojumi. Tikai 1% gadījumu tiešām nepieciešama operācija. Ar rentgena stariem izmeklēto pacientu vidū šis cipars ir ievērojami lielāks.  Tāpēc jaunā kampaņa aicina ārstus labāk iepazīt muguras sāpju iemeslus un to ārstēšanas veidus, un pirmās 6 nedēļas pēc sūdzībām neveikt nopietnākus izmeklējumus. Piemēram, mugura var sāpēt arī onkoloģisko saslimšanu un osteoporozes dēļ, kā arī neveiksmīga kritiena rezultātā. Ne visos šajos gadījumos ir jāveic operācijas.
 

Neizrakstiet bērniem pretklepus sīrupus
Klepus un saaukstēšanās bērniem visbiežāk ir vīrusinfekcijas sekas – klepus, paaugstināta temperatūra un iesnas parasti pāriet dažu dienu laikā. Ja ir ļoti augsta temperatūra, tad var lietot bērniem domātos temperatūru pazeminošos līdzekļus. Antibiotikas vīrusus neiznīcina, un tieši tikpat neefektīvi līdzekļi ir daudzveidīgie pretklepus sīrupi, ar kuriem ir pilni aptieku plaukti, apgalvots kampaņas „Izvēlies gudri” vadlīnijās. Toties visi klepus sīrupi satur dažādas komponentes, kas lietotas kopā ar citiem, tiešām nepieciešamiem medikamentiem, var izraisīt nopietnu medikamentu pārdozēšanu.

 

Reklāma
Reklāma

Neveiciet alerģijas testus bez vajadzības
Pēdējos gados ārsti lielāko daļu vainu – neskaidras izcelsmes vēdera sāpes, svara zudumu u.tml simptomus  noveļ uz dažādām alerģijām, visbiežāk „Tā jau ir pārtikas alerģija!” un nosūta pacientu uz alerģiju testiem.  Gandrīz vienmēr alerģiju testi arī uzrāda paaugstinātu jūtību uz kādu no produktiem, kas tiek izslēgts no uztura, bet sūdzības paliek. Tādā veidā var nepamanīt kādu tiešām nopietnu saslimšanu. Visbiežāk alerģijas reakcijas uz konkrētim pārtikas produktiem parādās uzreiz un ir nepārptotamas – ēdi magoņu sēklas? Sākas tūska un sejas piesārtums? Tātad tā ir alerģija. Ja testi uzrāda alerģiju uz zemesriekstiem, bet tos ēdos, alerģijas izpausmes neparādās, tad visdrīzāk šī alerģija neietekmē arī jūsu veselību.
 

Nemeklējiet bērniem slimības
Vai no sava pediatra esat dzirdējuši diagnozi „gastroezofageāls reflukss”?  Arvien biežāk šo diagnozi, kas izpaužas kā ēdiena atgrūšana, pieraksta bērniem un izraksta kuņģa skābi pazeminošus preparātus. Ja mazulis pieņemas svarā labi, viņam nav elpošanas problēmu  un jūtas omulīgs, nemēģiniet padarīt viņu par slimu. Atgrūšana ir normāls process – bērni tā dara. Turklāt pētījumos atklāts, ka kuņģa skābi pazeminošie preparāti nav efektīvs gastroezofageālā refluksa ārstēšanas veids.

 

Šīs ir tikai dažas no izplatītākajām problēmā. Kampaņā vērsta uzmanība arī uz to, ka ne vienmēr bērnu ausu infekciju ārstēšanai ir nepieciešams izrakstīt antibiotikas, bet kontracepcijas tablešu uzrakstīšanai nav nepieciešama vispārēja ginekoloģiskā izmeklēšana.  Daudzas no man manipulācijām un dažādi izmeklējumi nereti ir lieki un nesniedz nepieciešamo informāciju, toties raisa trauksmi pacientos un novirza no īstā ceļa arī pašus ārstus.