Ieauguši matiņi pēc epilācijas – mūžīgā problēma un daži risinājumi

Sekojot skaistumkopšanas standartiem, sievietes izmanto visdažādākos veidus, lai atbrīvotos no liekajiem matiņiem. Epilācija ir viens no populārākajiem risinajumiem, kas teorētiski sola ilgu, noturīgu un gludu rezultātu. Diemžēl praksē nākas saskarties ar nepatīkamu problēmu – pēc epilācijas āda ir gluda nedēļu, pēc tam matiņi dīgs un ieaugt zem ādas.

Lai zinātu, kā rīkoties, ja pēc epilācijas ieaug mati, pirmkārt, nepieciešams tikt skaidrībā ar problēmas izraisīšanas iemesliem.

FOTO: Shutterstock.com

Lai zinātu, kā rīkoties, ja pēc epilācijas ieaug mati, pirmkārt, nepieciešams tikt skaidrībā ar problēmas izraisīšanas iemesliem.


Rezultātā gludo kāju un bikini līniju klāj mazas, sarkanas pumpiņas un matiņi, no kuriem vairs nav iespējams atbrīvoties.  Lai zinātu, kā rīkoties, ja pēc epilācijas ieaug mati, pirmkārt, nepieciešams tikt skaidrībā ar problēmas izraisīšanas iemesliem.
 


Kādēļ matiņiem piemīt īpašība ieaugt?

Visbiežāk ieaugušie matiņi pēc epilācijas parādās mājas apstākļos., jo matiņi tiek noņemti bez iepriekšējas sagatavošanas un speciālu līdzekļu izmantošanas.  Epilējot matiņu mājās ar parasto epilatoru, tiek norauta matiņa augšējā daļa, bet mata sīpoliņš paliek neskarts. Rezultātā matiņš atkal ātri ataug. Bet tā kā pēc jebkuras matiņu noņemšanas āda kļūst raupja, tad jaunajiem matiņiem caur to izspraukties ir grūtāk - matiņš sāk liekties un augt ne tikai vertikāli, bet arī horizontāli.


Ir arī citi iemesli, kāpēc vienām sievietēm matiņi ieaug, bet citām – nē.

  • Izmaiņas hormonālajā fonā
  • Blīvs epidermas slānis
  • Matu kanāla bojājums epilācijas procesā
  • Mikroskopiskas rētas veidošanās mata kanālā pēc epilācijas
  • Mata trauma (tā aplaušana) zemāk par epidermas slāni, kas rodas nepareizi veiktas epilācijas rezultātā
  • Skūšanas, kas veikta pretēji mata augšanas virzienam, sevišķi ar trulu žileti
  • Neērtas un cieši piegulošas, sintētiska materiāla veļas nēsāšana. Šāda veļa neļauj no ādas virsmas izgarot mitrumam un bieži izraisa bakteriālas infekcijas attīstību.

     

Vai pēc epilācijas vienmēr matiņi ieaug?

Matiņu ieaugšana var notikt pēc jebkuras matu noņemšanas mājas apstākļos. Pēc epilācijas salonā šādu pārsteigumu ir mazāk, jo procedūru veic profesionālis, ievērojot visus noteikumus -  noņem matiņus pareizā leņķī un izrauj to kopā ar matu sīpoliņu, izmantojot profesionālus kosmētikas līdzekļus.


Ko darīt, ja matiņš ieaudzis?

  • Jāpārtrauc skūšanās vai epilācija.
  • Ja matiņi neatrodas dziļi un nav iekaisuma, ādu var izsutināt, bet pēc tam, izmantojot skrubi, veikt vieglu pīlingu.
  • Skrubja vietā var izmantot cietu sūkli. Pat neizdosies pilnībā atbrīvot visus matiņus, tad ievērojami atvieglot to noņemšanu. Pēc šādas procedūras ādu vēlams mīkstināt ar losjonu vai mitrinošu krēmu.
  • Ja tomēr uz ādas rodas apsārtums un tā sabiezē, tātad matiņš ir ieaudzis pietiekami dziļi. Šādā gadījumā labākais lēmums būtu griezties pie speciālista, kurš nozīmēs antibakteriālas un pretiekaisuma ziedes vai fizioterapiju.

     
Reklāma
Reklāma

Ko nedrīkst darīt, ja matiņš ieaudzis?

Vislielākā kļūda ir mēģināt matiņu izspiest vai izurbināt. Neveiksmīga mēģinājuma gadījumā apsārtums un iekaisums tikai pastiprināsies.  Nav ieteicams matiņu izraut ar pinceti vai ar  izurbināt ar adatu, jo tad brūcītē var ienest infekciju.
 

Profilaktiskie pasākumi

  • Pirms epilācijas nepieciešams viegls pīlings, kas noņem atmirušās ādas šūnas. Āda jāmitrina ar speciālu putu vai gēlu palīdzību.
  • Ja skūšanās notiek ar žileti, tad jāskujas tikai matiņu augšanas virzienā, nekādā gadījumā ne pretējā virzienā.
    Pēc matiņu noņemšanas procesa  ādu mīkstina ar mitrinošu krēmu un līdzekli, kas palēnina matiņu augšanas procesu.  
  • Uzreiz pēc epilācijas nevilkt neērtu un piegulošu sintētisko veļu, kas var izprovocēt matiņu ieaugšanu.  

 

Var iegādāties speciālu matiņu augšanu palēninošu losjonu. Tā sastāvā ietilpst dažādas vielas, kuras ietekmē matu folikulas šūnas. Profesionālajā sērijā var būt iekļauti arī spreji. Tie mitrina ādu, mīkstina ragvielas slāni, ļaujot matiņam augt pareizi.

Ja matiņu ieaugšanas problēmu neizdodas atrisināt uzreiz, nepieciešams konsultēties ar kosmetologu, iespējams, viņš ieteiks matiņus noņemt ar aparāta metodi.



Materiāls publicēts sadarbībā ar skaistuma portālu www.intensa.pro