Bērnam līkas kājas! Uztraukties, ārstēt vai nogaidīt?

Lielākoties visi pieaugušie ir ar taisnām kājām, bet bērniem nez kāpēc bieži viens ir gan X, gan O veida kājiņu liekums. Vecāki ir uztraukušies, vai tas nozīmē, ka tādas kājiņas paliks visu mūžu? Varbūt bērnam trūkst vitamīni vai arī viņam ir kāda kaulu vai gūžu pataloģija? 

Noteiktos vecuma posmos līdz par 5 gadu sasniegšanai norma var būt nav viens, gan otrs kāju izliekums.

FOTO: Shutterstock.com

Noteiktos vecuma posmos līdz par 5 gadu sasniegšanai norma var būt nav viens, gan otrs kāju izliekums.

Noteiktos vecuma posmos līdz 5 gadu vecumam norma var būt nav viens, gan otrs kāju izliekums. Ja nav patoloģisku noviržu, tad jau sākumskolas vecumā abas kājiņas ir taisnas un glītas. 

Būtiski atcerēties, ka bērnam augšanas procesā kāju forma mainās. Kāju izliekumu nosaka tas, kā gūžas kaula galviņa kontaktē ar gūžas kaulu. Tāpēc līdz 18 mēnešu vecumam O formas kājas ir fizioloģiskā norma. Apmēram līdz 2 gadu vecumam lielākajai daļai bērnu kājas iztaisnojas, bet 2,5 - 3 gados var veidoties X tipa kāju liekums, kas var saglabāties līdz pat 4 - 5 gadu vecumam.  Tā kā kauli turpina augt un veidojas pēdas velves, kāju izliekums mainās līdz 5 gadu vecumam. Augšanas procesā leņķis mainās, bet lielākoties sākumskolas vecumā kājiņas visiem bērniem ir taisnas. 

Apmēram 5 gadu vecumu apaļīgās bērna pēdiņas, kuras mazuļi liek kā pīlēni – ar pilnu pēdu, ir zaudējušas tauku spilventiņus. Mainās gaita, jo bērns soļus sper savādāk – sākumā liek papēdi, tad svaru pārliek uz pirkstgalu.  Gaita sāk līdzināties pieaugušā cilvēka gaitas stereotipam.  

Kas ietekmē kāju formu?

Iedzimtība
Fizioterapeite Zane Paiča novērojusi – tāpat kā citas ķermeņa īpatnības, arī kāju forma bērniem var iedzimt no mammas vai tēta. Biežāk bērni manto O veida kājas. 

Vitamīnu trūkums
Izplatīts iemesls ir rahīts. D vitamīna trūkums periodā, kad bērnam ir fiziololoģiski Ja periodā, kad bērna kājas fizioloģiski atrodas X vai O stadijā, ir arī D vitamīna trūkums un ir nepietiekama kalcija uzsūkšanās, tad kaulu deformācija var saglabāties. Tieši tāpēc šajā laikā ir ļoti svarīgi nodrošināt pietiekamu kalcija uzsūkšanos kaulos.

Svars
Liekais svars minimāli ietekmē kāju formu, tomēr tam ir nozīme gadījumos, kad bērns sāk slieties kājās, bet muskulatūra un viss ķermenītis tam iepriekš nav bijis pietiekami sagatavots. Liekais svars rada lielāku spiedienu uz kāju locītavām un veicina deformāciju. Tāpēc ārsti iesaka neveicināt stāvēšanu, kamēr nav izieti visi attīstības posmi – rāpošana un sēdēšana. Parasti vidēji 8 mēnešu vecumā bērni mēģina vienlaikus gan stāvēt, gan uzlabot rāpošanas iemaņas.

Sēdēšanas poza 
Pievērsiet uzmanību, kā sēž mazulis. Ja viņš spēj noturēt savu pozu un svaru, un negāzties, gan sēžot ar kājām uz aizmuguri, gan izstieptām uz priekšu kājām, tad viss ir kārtībā. Ja pamanāt, ka bērniņš visu laiku sēž uz kājiņām, kas atliektas atpakaļ, bet izstiepjot kājas priekšā, gāzas, būtu jākonsultējas ar speciālistu. 


Kad ir norma, kad - novirze?
Svarīgs ir arī tas, cik izteikts ir X kāju gadījumā attālums starp kāju potītēm. Attālumam starp iekšējām potītēm nevajadzētu būt lielākam par 6 cm. Ļoti bieži ar X kājām kombinējas arī tā saucamo potīšu nestabilitāti, kas ir pamatots iemesls apmeklēt ārstniecisko vingrošanu. Nekoriģējot šādu kāju formu, nākotnē var nākties ciest muguras sāpes, cīnīties ar nopietnām ceļu locītavu problēmām un vāju iegurņa un pēdu muskulatūru. 

Ļaujot brīvi un ilgstoši rāpot pa grīdu, attīstās un nostiprinās bērna muskulatūra un skelets. Ja mazulim ir nosliece uz O tipa kājām, tad pirmkārt ir jāstiprina muskulatūra, kas ir starp celīšiem, augšstilbu iekšējā muskulatūra, gurnu muskuļi.

Reklāma
Reklāma

Ja bērnam ir nosliece uz X veida kājām, tad uzsvars jāliek ir kāju ārējo un aizmugurējo muskuļu stiprināšanu. Viss, kas saistīts ar līdzsvara noturēšanu, nodarbina kāju muskulatūru un veicina pareizu kāju veidošanos. Svarīgi stiprināt arī potīšu muskulatūru, tāpēc pievērsiet uzmanību vingrojumiem pēdām.

 

Konsultēja: fizioterapeite Zane Paiča un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vispārējās fizioterapijas nodaļas vadītāja, fizioterapeite Dace Bērtule