Guloša vēža slimniece pēc operācijas no slimnīcas aiziet ar savām kājām

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neiroloģijas nodaļā vēl jūlijā nonāca 28 gadus veca praktiski guloša paciente ar sūdzībām par sāpēm mugurā un ierobežotām kustībām kājās. Veicot nepieciešamos izmeklējumus, ārsti jaunajai sievietei konstatēja mugurkaulāja ļaundabīgu audzēju. Tika pieņemts lēmums par steidzamas radikālas ārstēšanas uzsākšanu, stāsta slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Pēc operācijas pacientei bija pazudušas sūdzības par sāpēm, viņai pamazām atjaunojās spēja patstāvīgi staigāt.

FOTO: Shutterstock.com

Pēc operācijas pacientei bija pazudušas sūdzības par sāpēm, viņai pamazām atjaunojās spēja patstāvīgi staigāt.

Pirmās operācijas laikā, atverot audzēja skarto zonu, neiroķirurgi konstatēja ļoti plašu audzēju apasiņojošu asinsvadu tīklu, kas būtiski apgrūtināja ļaundabīgā veidojuma evakuāciju un draudēja ar potenciālu smagu dzīvībai bīstamu asiņošanu. Pacientes ārstēšanā tika iesaistīti invazīvie radiologi, kas veica audzēju barojošo asinsvadu ļoti saudzīgu, taču pilnīgu slēgšanu, lai novērstu plašo asiņošanu un nodrošināt iespēju radikāli evakuēt vēža mezglu. Tas arī ļāva samazināt iespējamās komplikācijas, kas pēcoperācijas periodā varētu kavēt ātrāku atveseļošanos. Nākamajā etapā neiroķirurgi izņēma audzēju un bojāto skriemeli, to aizstājot ar īpašu protēzi.

 

Pēc operācijas pacientei bija pazudušas sūdzības par sāpēm, viņai pamazām atjaunojās spēja patstāvīgi staigāt. Ārsti norāda, ka sasniegtie rezultāti ļauj cerēt, ka jaunās sievietes dzīves kvalitāte turpmāk praktiski netiks ierobežota. Kopumā paciente slimnīcā pavadīja turpat mēnesi. Šādas operācijas ir iespējamas, sadarbojoties multidisciplārai ārstu komandai, šajā gadījumā neiroķirurgiem, invazīvajiem radiologiem un anesteziologiem. 

Reklāma
Reklāma