Fizioterapeite K. Hēla: kādām jābūt tēta un mazuļa attiecībām dzīves pirmajā gadā

Ir aplami uzskatīt, ka pirmajā dzīves gadā mazulim vajadzīga tikai mamma! Tēvam ir ne mazāk būtiska loma zīdaiņa dzīvē. Kā vīrietim iesaistīties bērna audzināšanā un likt pamatus ciešām un pilnvērtīgām attiecībām ar bērnu?

Zinātniski pētījumi liecina, ka tēvi ar bērniem prot spēlēties daudz labāk nekā mātes, izdomājot tikai sev zināmas un pat pārsteidzošas rotaļas.

FOTO: Shutterstock.com

Zinātniski pētījumi liecina, ka tēvi ar bērniem prot spēlēties daudz labāk nekā mātes, izdomājot tikai sev zināmas un pat pārsteidzošas rotaļas.

0–6 mēneši

•    Tētis un bērns patiesībā ir pazīstami jau krietnu laiku pirms mazuļa nākšanas pasaulē. Pētījumi pierāda, ka, atrodoties mātes miesās, auglis spēj dzirdēt un atpazīt balsis, tātad bērns ir dzirdējis visu, ko tēvs viņam teicis vēl pirms dzimšanas.
•    Pieskāriens ir pirmā komunikācija, ar ko sastopas jaundzimušais, tieši tāpēc ādas kontakts ar tēvu mazulim ir tik ļoti svarīgs un nepieciešams viņa dzīves pirmajās dienās. Varbūt tu būtu gatavs uzņemties bērniņa vannošanu? Tas ir lielisks veids, kā attīstīt bērnā uzticēšanos tēvam un nostiprināt emocionālās saites, turklāt pētījumi pierāda, ka bērni, kurus regulāri vannojis tēvs, vēlāk daudz veiksmīgāk spēj ar viņu veidot noturīgas un draudzīgas attiecības.
•    Kurš teicis, ka tēvs ir lieks bērniņa zīdīšanas jautājumos? Zinātniski pierādīts, ka mātes, kuru partneri atbalsta zīdīšanu, savu mazuli spēj nodrošināt ar pienu daudz ilgāku laiku.

 

Bērns biežāk dzird vārdu „tētis”, nevis „mamma”, jo mammas parasti daudz stāsta par tēti, bet tētis ne tik daudz par mammu!



6–12 mēneši

•    Aptuveni deviņu mēnešu vecumā sāk attīstīties bērna humora izjūta. Mazuļiem patīk jokdari, un, visticamāk, bērna tēvs ir viņa lielākais prieka avots. Zinātniski pētījumi liecina, ka tēvi ar bērniem prot spēlēties daudz labāk nekā mātes, izdomājot tikai sev zināmas un pat pārsteidzošas rotaļas. Tāpēc nebrīnieties, ka aptuveni 10 mēnešu vecumā jūsu bērna mīļākā rotaļlieta būs tēvs. 
•    Tuvojoties gada vecumam, bērns sāks veidot savus pirmos vārdus, un, ļoti iespējams, viņa pirmais vārds būs „tētis”. Ja tā notiek, ir skaidrs, ka tēva attiecības ar mazuli veidojas ļoti veiksmīgi. Un vēl — vārdu „mamma” bērnam izrunāt ir daudz grūtāk nekā vārdu „tētis”. Turklāt daudz biežāk viņš dzird vārdu „tētis”, nevis „mamma”, jo mammas parasti daudz stāsta par tēti, bet tētis ne tik daudz par mammu!
•    Nevar noliegt, ka māte bērnam sniedz neatsveramu drošības izjūtu. Un otrs cilvēks, kuram mazais visvairāk uzticas, ir tēvs. Šos divus bērnam tik nozīmīgos cilvēkus nespēj aizstāt neviens.

 

Reklāma
Reklāma

Kā tētim veidot attiecības ar jaundzimušo bērniņu, video lekcijā vecākiem stāsta vecmāte un dūla Inga Babure. Video lekciju vecākiem dāvina bērnu higiēnas preču zīmols "Happy".
 



12–18 mēneši

•    No 18 mēnešu vecuma bērns izrāda savu attieksmi pret apkārtējiem, taču viņa garastāvoklis ir ļoti nepastāvīgs. Tāpēc nebrīnies, ja vienā mirklī mazais ir mīļš pret tēti, bet jau nākamajā nevēlas, ka viņam pieskaras. Šā iemesla dēļ ir svarīgi, lai tēvs nepārstāj bērnam izrādīt savas rūpes un mīlestību.
•    Līdz 18 mēnešu vecumam bērns, visticamāk, jau būs spēris savus pirmos soļus. Nu tēvs var palīdzēt mazajam iepazīt pasauli, nākot talkā ikreiz, kad bērns jau atkal paklupis un viņam vajadzīgs atbalsts. Tā mazajam būs droša zīme, ka tētim var uzticēties.
•    Ir īstais laiks tēvam nodibināt ciešas attiecības ar bērnu, kopā ar mazo spēlējoties, izzinot pasauli un apgūstot mazulim līdz šim neiepazītas lietas.
•    Bērni vienlīdz stipri iemīl gan tēvu, gan māti, lai gan tēvs mājās, iespējams, ir mazāk, jo daudz vairāk laika pavada darbā.

Konsultēja: Klaudija Hēla, Premium Medical fizioterapeite .