Jāpērk dāvana piecgadniekam? Praktiski padomi, kā izvēlēties īsto

Runājot par dzimšanas dienas svinēšanu, vairums piecgadnieku vēlas būt iesaistīti procesā, sākot ar balonu izvēli un beidzot ar kūkas gatavošanu. Un viņiem ir savi uzskati par dāvanu izvēli. 5 gadu vecumā bērni ir vairāk tendēti uz savu interešu apzināšanu, bet viņi joprojām izbauda dažādas aktivitātes, spēlējas ar dažādām rotaļlietām, ievēro to, kas  viņam ir apkārt. Vairums bērnu pavada zināmu laiku, skatoties televīziju, tādēļ viņiem patīk rotaļlietas, kuras atveido kādu iemīļotu multeņu tēlu. Viņi arī iekāro mantas, ko ir redzējuši veikalā vai drauga mājās. Kāda veida rotaļlietas bērniem ir visvērtīgākās?

Atceries, ka ir vērts investēt rotaļlietās, kurām ir augsta kvalitāte un kas notvers tava bērna uzmanību laika gaitā atkal un atkal. Foto: Flickr.com.

FOTO: Shutterstock.com

Atceries, ka ir vērts investēt rotaļlietās, kurām ir augsta kvalitāte un kas notvers tava bērna uzmanību laika gaitā atkal un atkal. Foto: Flickr.com.

Mācīties un prātot. 

Bērnudārza vecuma bērniem mācīšanās notiek dabiski, viņiem patīk uzdot jautājumus un viņus aizrauj viss neparastais. Vienkārši zinātnes eksperimenti ļaus bērniem redzēt bioloģiju un ķīmiju kā kaut ko interesantu. Bērni šajā vecumā viegli iemācās lasīt un darboties ar skaitļiem. Tu vari iegādāties dažādas praktisku uzdevumu grāmatiņas, kas palīdzēs attīstīt šīs prasmes. Tu vari iegādāties stāstu grāmatas, kur vietām grāmata ir jāaizpilda ar pašu zīmējumiem vai burtiem. Globuss ir ļoti laba dāvana, tas ļauj bērniem apgūt ģeogrāfijas pamatus un gūt izpratni par pasauli. Dažādas izglītojošas datorprogrammas, videospēles un aplikācijas arī sniedz plašu piedāvājumu.

 

Kustēties un koordinēt. 

Šajā vecumā bērniem ir daudz enerģijas, un viņiem ir nepieciešamas fiziskas aktivitātes, lai viņu organisms attīstītos pareizi. Tava bērna ķermeņa apzināšanās, koordinācijas spējas un spēks ir tiktāl attīstījies, ka bērns spēj lēkāt, lēkāt uz vienas kājas un veikt daudz dažādas aktivitātes. Šis ir laiks, kad var dāvināt bērnam rotaļlietas, kas liks bērnam kustēties. Sporta inventārs ir vienmēr laba dāvana - futbola bumba, badmintona raketes, lidojošais šķīvītis. Lecamauklas arī ir populāra dāvana, jāpiemeklē tikai bērniem piemērotas. Vairums piecgadnieku ir gatavi spēlēt, slidot, peldēt, braukt ar riteni, tāpēc dāvanu karte kādai sporta nodarbībai instruktora pavadībā varētu būt pamats aizraujoša hobija uzsākšanai mūža garumā. 

 

Plānot un būvēt. 

Konstruktori un no klucīšiem montējāmās rotaļlietas ir lieliska dāvana, jo piecgadniekiem jau ir iztēle, tāpēc šajā vecumā bērni plāno un seko instrukcijām ļoti rūpīgi. Bērns var vispirms uzbūvēt zoodārzu no klucīšiem, ievietot tajā rotaļu dzīvnieciņus un rotaļāties ar to stundām ilgi. Dažādas konstrukcijas klucīši ļauj bērniem veidot bezgalīgi dažādas konstrukcijas. Dažādi koka klucīšu dizaini iekļauj interesantus arhitektūras elementus. 

 

Lasīt un likt puzles. 

Šajā vecumā bērna koncentrēšanās spējas pieaug, viņi ir spējīgi nosēdēt un koncentrēties uz konkrētu aktivitāti ilgāku laiku. Lasīšana kopā bērnam ļoti patīk,jo viņš pats ir ļoti tuvu tam, lai mācētu lasīt. Grāmatas ļauj bērnus sagatavot iespējamām izmaiņām ikdienas rutīnā. Tādēļ, ja tu plāno ceļojumu, ja ģimenē ienāks jauns ģimenes loceklis vai bērns drīz sāks apmeklēt bērnudārzu, izvēles piemērotu grāmatu, ko lasīt kopā ar bērnu. Nopērc klasisko stāstu grāmatas, ilustrētas stāstu grāmatas vai bērnu grāmatas, kas ir domātas bērniem, kas tikko sākuši mācīties lasīt - šādām grāmatām ir viegli salasāmi burti, lielas ilustrācijas un bērniem piemērota valoda. Spēja koncentrēties uz puzles likšanu arī pieaug, tāpēc apdomā iegādāties puzles, kas atbilst tava bērna interesēm. Ja bērnam patīk dinozauri vai balerīnas, iegādājies puzli ar dinozauru ēras vai deju tematiku.

 

Izveidot ko jaunu. 

Bērnudārza vecuma bērniem ir augsta pašapziņa. Viņi apzinās, ka ir izveidojuši ko jaunu un ar savu veikumu lepojas. Rokdarbu aktivitātes šajā vecumā iedalās divās grupās - tendētas uz procesu un tendētas uz rezultātu. Aktivitātēs, kas ir tendētas uz procesu, rezultāts nav tik svarīgs, svarīgāk ir tas, ko tavs bērns ir spējīgs izdarīt ar iedotajiem materiāliem. Tu vari iegādāties dažādu nieciņu asortimentu - krītiņus, flomasterus, guaša krāsas, ūdenskrāsas, papīru. Vari arī iegādāties dažādus interesantus sīkumiņus, kā spalvas, pielīmējamas actiņas ar kustīgām zīlītēm, uzlīmes, saldējumu kociņus. Uz rezultātu tendēti rokdarbi sākas ar nospraustu mērķi, tas iemāca bērniem, kā sekot instrukcijām un kā dažādi veikti soļi un darbības rada rezultātu. Dažreiz procesa gaitā ir iespējamas interpretācijas. Tu vari atrast komplektiņus, kas ir domāti rotaslietu veidošanai, zeķu leļļu izgatavošanai, putnu būrīšu, krājkastītes krāsošanai. Saglabā pārpalikumus un piedāvā bērnam izveidot ko pilnīgi jaunu. Kad bērni nezina, kādam ir jābūt beigu rezultātam, viņi izmanto savu fantāziju un problēmu risināšanas iemaņas.

 

Reklāma
Reklāma

Tēlot un izrādīt emocijas. 

Tava bērna fantāzija ir augsti attīstīta, viņi savos prātos izspēlē dažādus scenārijus, iedala lomas un izveido noteikumus. Bērniem patīk uzstāties, un teātra pulciņi nav tikai drosmīgajiem bērniem. Drāmas pulciņi ir lieliski jebkuram bērnam. Ļoti bieži kautrīgie bērni no tā iegūst visvairāk, jo uzstāšanās attīsta pašapziņu un parāda bērnu no pavisam citas puses. Mini leļļu teātris sniegs stundām garas izklaides bērniem, arī vecākiem! Jūs varat izpildīt dažādus scenārijus un iedomāties dažādas situācijas. Dod bērniem materiālus, ar kuru palīdzību viņi paši spēj veidot kostīmus. Sejas apzīmēšanas komplektiņi ir perfekti bērniem, kas izbauda drāmu, un abstrakti objekti kā koka kluči un zīda šalles modina bērnos iztēli. 

 

Uzvarēt un zaudēt. 

Viena no grūtākajām sociālajām prasmēm ir iemācīties, kā zaudēt un uzvarēt ar cieņu. Bērniem no dabas piemīt sacensību gars, tādēļ bērni bieži svin savas uzvaras, bet īgņojas par zaudējumu. Kad pieaugušie spēlējas ar bērniem, spēles noteikumi drīkst būt mazliet pielaidīgāki, vecāki var palīdzēt ar stratēģisko domāšanu. Izvēlies klasiskas galda spēles vai tādas, kuras neiekļauj lasīšanu, bet iekļauj stratēģisko domāšanu un plānošanu. Spēles, kas neaizņem pārāk ilgu laiku, ir labākas, jo bērni visbiežāk spēlēs vairākas partijas, un tad vairākiem bērniem ir iespēju uzvarēt un zaudēt. Spēles, kas balstās uz balansu, kurā bērni būvē tornīšus, neļaujot tam sagrūt, ir labas bērniem. Šāda tipa spēles paiet ātri, un ir aizraujoši visiem, kad tornis beidzot sabrūk. Ja tavam bērnam ir lielas sacensību gars, izvēlies tādas spēles, kur visiem bērniem ir jāsadarbojas, lai sasniegtu kādu kopēju mērķi.

 

Iesaistīties un sadarboties. 

Bērni šajā vecumā ir spējīgi iesaistīties aktivitātēs, ko arī viņu vecāki izbauda. Visi būs ieguvēji, ja dāvināsi savam bērnam dāvanu, kas jums ļaus pavadīt laiku kopā. Piemēram, digitālā kamera, kas ir piemērota  bērniem, vai arī cepumu cepšanas komplektiņš. Iegādājies futbola bumbu vai tenisa raketi, dažādas krāsas, lai sportotu vai veidotu mākslas darbus kopā. Ir iespējams iegādāties arī komplektiņus, kas māca bērniem adīt vai šūt. Ir ļoti svarīgi šādās aktivitātēs vadīties pēc tā, ko bērns vēlas, pat ja paši dariet ko tādu, kas jums patīk. Bērni pavada daudz laika, sekojot instrukcijām, tādēļ rotaļu laikam vajadzētu būt tam laikam, kad bērns kontrolē notiekošo.

 

Kā investēt vislabākajā dāvanā. 

Tagad, kad tava bērna intereses ir palikušas konkrētākas, viņš var sākt kolekcionēt noteiktas rotaļlietas. Iedrošini viņu uz šādiem hobijiem, lielas rotaļlietu kolekcijas palīdz bērnam spēlēties daudzpusīgi. Kad izvēlies dāvanu, izvēlies ko tādu, kas paplašinās bērna redzesloku. Pat, ja pirmajā brīdī bērns nav sajūsmā par tevis doto dāvanu, visticamāk, viedoklis mainīsies. Kad iepērcies, ņem vērā cenu attiecībā pret kvalitāti. Daudzas dāvanas šī vecuma bērniem nav domātas ilgtermiņa lietošanai. Izvairies no rotaļlietām, kuras sastāv no miljons maziem gabaliņiem, tie pazudīs jau pirmajās stundās pēc dāvanas saņemšanas. Atceries, ka ir vērts investēt rotaļlietās, kurām ir augsta kvalitāte un kas notvers tava bērna uzmanību laika gaitā atkal un atkal.

 

Avots: www.parents.com