Dabas muzejā būs skatāma izstāde Gladiolas pāri robežām 2014

Latvijas Dabas muzejā no 13. līdz 17.augustam izstādē „Gladiolas pāri robežām 2014” būs apskatāmas vairāk nekā 150 dažādu ziedu šķirņu, kuras apmeklētāju vērtējumam sniegs Latvijas gladiolu selekcionāri un audzētāji, kā arī pirmo reizi izstādē piedalīsies viesi no ārvalstīm – Baltkrievijas un Lietuvas.

Gladiolu nozīme kultūrvēsturē lielākoties saistāma ar cīnītāju aizsardzību un veiksmi.

FOTO: Shutterstock.com

Gladiolu nozīme kultūrvēsturē lielākoties saistāma ar cīnītāju aizsardzību un veiksmi.

 

Šogad pirmo reizi Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības organizētajā izstādē piedalīsies pārstāvji no Lietuvas un Baltkrievijas. Dabas muzejā būs iespēja satikt speciālistus no Minskas un Viļņas botāniskajiem dārziem, kā arī apskatīt īpaši atlasītās gladiolas no ciemiņu pārstāvēto botānisko dārzu kolekcijām.

 

Kopā Latvijas Dabas muzejā būs aplūkojamas vairāk nekā 150 dažādu gladiolu šķirņu. Kā ierasts, savus ziedus izrādīs Juris Bāze, Laimonis Zaķis, Visvaldis Viņķelis, Aija Stūrīte, Ancānu ģimene, Raimonds Cīrulis, Raimonds Puriņš, Ērika Ozere un citi. Apmeklētāju vērtējumam plašā klāstā tiks piedāvātas pašmāju šķirnes, kā arī pārrobežu – amerikāņu, krievu, ukraiņu, čehu, lietuviešu un citu valstu – selekcionāru lolojumi.

 

Gladiolu nozīme kultūrvēsturē lielākoties saistāma ar cīnītāju aizsardzību un veiksmi. Piemēram, viduslaiku Eiropā bruņinieki nēsāja savvaļas gladiolu bumbuļsīpolus kā amuletus, jo ticēja, ka tie viņus pasargās no brūcēm un sakāvēm divkaujās. No šīs leģendas radās arī pirmais vācu gladiolu nosaukums Siegwurz - "Uzvaras karalis".

 

Eiropā gladiolas audzē kopš 18. gadsimta. Ekspedīcijās Dienvidāfrikā ceļotāji atklāja savvaļas gladiolas, kas savā krāšņumā bija pārākas par Eiropā sastopamajām un iedvesmoja puķaudzētājus. Vēlāk, 19. gadsimtā, Eiropā aktīvi tika ievestas un aprakstītas dabā zināmas sugas, tā aizsākās mūsdienu gladiolu selekcija. Par selekcijas pirmsākumu Latvijā var uzskatīt 1936. gadu, kad Ogres rajona Ciemupē K.Jansons sāka izplatīt savu pirmo šķirni „Ciemupes Rozā”.

 

Izstādes laikā varēs saņemt lietpratēju konsultācijas par gladiolu audzēšanu un šķirņu izvēli.

Reklāma
Reklāma

 

Izstādes atklāšana notiks 13. augustā plkst.12, Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

 

Izstādes darba laiks:

 

T. – no 12.00 līdz 17.00

 

C. – no 10.00 līdz 19.00

 

Pk., S., Sv. – no 10.00 līdz 17.00