Viss par mājās gatavotām matu maskām. Receptes

Vecumvecais teiciens, ka skaistums prasa upurus, šodienā nudien jāsaprot citādi. Vienīgais upuris ir saistīts ar naudas ieguldījumiem un laika resursiem, lai tiktu pie vēlamā rezultāta. Visvairāk rūpes daudzām sievietēm saistītas ar matu kopšanu. Sevišķi, ja mati ikdienas stresu un nelabvēlīgo laika apstākļu rezultātā zaudējuši savu veselīgo izskatu. Vasarā tos nevar paslēpt zem cepurītes, tādēļ ir īstais laiks pievērsties to atveseļošanai.

Gluži tāpat kā uzturā vislabāk ir lietot svaigus dārzeņus un pašu gatavotus ēdienus, tā arī matu maskas vislabāk būtu ieteicams gatavot pašiem.

FOTO: Shutterstock.com

Gluži tāpat kā uzturā vislabāk ir lietot svaigus dārzeņus un pašu gatavotus ēdienus, tā arī matu maskas vislabāk būtu ieteicams gatavot pašiem.

Izrādās, visu var vērst par labu, ja vien ir laiks – viss pārējais neprasa ļoti lielus naudas ieguldījumus. Apbruņojoties ar pacietību un regulāri rūpējoties par saviem matiem, jūs noteikti iegūsiet labus rezultātus. Ja neesat nekad lietojuši matu maskas, tad mūsu ieteikums ir beidzot sākt to darīt.

 

Gluži tāpat kā uzturā vislabāk ir lietot svaigus dārzeņus un pašu gatavotus ēdienus, tā arī matu maskas vislabāk būtu ieteicams gatavot pašiem. Tas nebūt nav grūti un daudz laika neaizņems, jo pietiek lietot kaut 1 reizi mēnesī.

 

Dabīgo matu masku lietošanas ieguvumi:

  • Ja maskas gatavosi pati, liekot matu masku sastāvā tikai dabīgās izejvielas, tām iekļūstot dziļi matos, tiks uzlabota matu struktūra, kas veicinās matu koptēla uzlabošanos..
  • Nebūs jātērē nauda, jo šo matu masku sastāvdaļas ir viegli pieejamas un atrodamas arī pašu virtuvē. Vairumā matu masku recepšu galvenajās sastāvdaļās ietilpst olīveļļa, jogurts, medus, minerālūdens, ābolu etiķis, kā arī citas sastāvdaļas, kas viegli pieejamas mājās vai veikala plauktā.
  • Pastāv uzskats, ka masku pagatavošana aizņem ļoti ilgu laiku. Patiesība ir tāda, ka, gatavojot masku pašu spēkiem, tas aizņems aptuveni 15 minūtes. Kad roka piešausies, laiks maskas gatavošanai būs mazāks.
  • Lielākais ieguvums ir tas, ka, lietojot mājās gatavotu matu masku, netiks lietotas ķīmiskās vielas. Visas receptes matu maskām no dabīgiem produktiem ir viegli pagatavojamas, reizēm izmantojot tikai blenderi vai virtuves kombainu, taču pārsvarā visas receptes tiek taisītas ar rokām. Patiesībā pašu rokām gatavotas matu maskas ir ne tikai efektīvas, bet dod iespēju eksperimentēt un atrast tieši saviem matiem vispiemērotāko.

 

Matu masku galvenās sastāvdaļas:

OLAS. Tā ir vērtīgas ar augsto proteīnu un taukskābju daudzumu, kas bieži vien ir labākā un vērtīgākā pamatbāze, sauso un bojāto matu barošanai. Olu dzeltenumi ir īpaši bagātināti ar vitamīniem, kas palīdz atjaunot matu mirdzumu. Tās satur A,D,E un dažus B vitamīnus. Tās palīdz atgūt spīdumu matiem un nodrošina labāku vitamīnu vadāmību cauri matiem.

 

MEDUS. Viena no vispopulārākajām sastāvdaļām visās kosmētikas jomās. Ļoti daudzus kosmētikas produktos medus ir dominējošā sastāvdaļa, jo tajā atrodami daudzi vitamīni un minerālvielas. Medum ir ļoti labas attīrošas īpašības, tas ir barojošs un mitrinošs. Medus maskas padara matus mirdzošus, blāvus matus daudz veselīgākus un dzīvīgākus.

 

JOGURTS. Tam ir daudz vērtīgu īpašību, lietojot uzturā, gan arī taisot matu maskās, ļaujot enzīmiem strādāt, lai iegūtu veselīgu matu mirdzumu un labi tos kondicionētu. Tie nekļūst taukaini un eļļaini. Jogurts satur maigas sastāvdaļas, kuras drīkst lietot katru dienu.

 

OLĪVEĻĻA. Universāla sastāvdaļa, kuru var lietot kā pamatelementu dažādām matu maskām. Olīveļļa zināma, ka lietojot to ādai, tā padara to maigu, elastīgu un lokanu. Tieši tas pats notiks arī ar matiem, ja to lietos kā matu masku. Ja regulāri lieto masku, kuras pamatā ir olīveļļa, tad iespējams atbrīvoties no sausiem matiem, labi palīdz sausiem matu galiem, tā arī aizkavē plikpaurības rašanos.

 

MAJONĒZE. Vairumā gadījumu, dabīga majonēze ir tā, kas atgriež matiem spīdumu. Jābūt ļoti uzmanīgam ar šo produktu, jo pārsvarā tas tiek veidots no olām un eļļas. Ja ir ļoti taukaini mati, tad vajadzētu izvairīties no majonēzes maskas lietošanas. Patiesībā majonēze ir ideāla matu maskām, jo tā piešķir matiem mirdzumu un elastību. Šī maska palīdz aizsargāt no problēmām ar utīm.

 

ALUS. Alus sastāvā esošās rauga daļiņas veiksmīgi un lieliski attīra ādas sastāvā esošās daļiņas. Tādēļ alus ļoti labvēlīgi iedarbojas uz ādu gan lietojot to iekšķīgi, gan ārīgi. Rauga maskas ir ļoti labs līdzeklis galvas ādas un matu kopšanā. Pateicoties sastāvā esošajam raugam un proteīniem, tas stimulē galvas saknīšu apasiņošanu. Alus masku lietošana palīdzēs samazināt matu izkrišanu un paātrinās matu augšanu.

 

SKĀBPIENA PRODUKTI. Krējums, rūgušpiens, kefīrs - viss, kas satur pienskābi, - ļoti labi atjauno matus. Tikai nevajag pārspīlēt ar to lietošanu: šādu masku nepieciešams lietot ne biežāk kā vienu reizi nedēļā.

 

KOKOSRIEKSTU EĻĻA. Ļoti vērtīga, jo ir antioksidantu un vitamīnu spēkstacija matiem. Tā satur taukskābes, kas aizsargā no dažādu infekciju rašanās, papildus mitrina matu saknes, nomierina sāpīgu galvas ādu, aizsargā, mitrina un nogludina nepaklausīgus matus, sašķeltus un bojātus matu galus.

Reklāma
Reklāma

 

AVOKADO. Šis vērtīgais auglis satur A,E, D un b vitamīnus, labvēlīgās taukvielas un dabīgo eļļu. Piešķir matiem spīdumu un mirdzumu sausiem matiem. Aizsargā matus no atkārtotas to lūšanas un aizkavē matu izkrišanu, atjauno sausus matus, mīkstina un mitrina tos.

 

BANĀNI. Augļi, kas ļoti bagātināti ar vitamīniem, kāliju un antioksidantiem. Tie iedarbojas rūpējoties par trausliem un sausiem matiem, aizkavē matu lūšanu, uzlabojot dabīgo matu vijīgumu. Pievienoti matu maskai, tie kontrolē arī matu taukainības līmeni. Veicina veselīgu galvas ādas un matus.

 

KANĒLIS. Aromātiska garšviela, kas lieliski noder matu kopšanā. Tā uzlabo asinsriti, nostiprina matu saknes un stimulē matu augšanu. Kanēlis piešķir matiem dabīgo spīdumu, mati kļūst gludi un viegli ķemmējami. Pēc kanēļa matu maskas, mati vēl ilgu laiku smaržo pēc kanēļa. 

 

Matu masku receptes

Visas receptes ir viegli uztaisāmas, tādēļ galvenais, kas noteikti ir jāizdara – jāpieņem sevī lēmums, ka mati ir jāatveseļo un, cik vien būs manos spēkos, to darīšu. Bez savu roku darba, rezultāta nebūs un tikai ar šampūna un kondicioniera lietošanu, būs par maz. Matu masku receptes ir ļoti daudz, tādēļ ir no kā izvēlēties, tomēr pietiks  arī ar to, ja zināsiet matu masku sastāvdaļu vērtīgās īpašības. Tā varēsiet veidot tikai saviem matiem nepieciešamos augu savienojumus.

 

Sausiem, nepaklausīgiem matiem

Šādi mati veidojas tad, ja uzturā netiek lietotas pietiekami daudz olbaltumvielas, veidošana ar fēnu un krāsošana tikai to veicina. Lūk, dažas maskas.

  • Ļoti vienkārši pagatavojama maska, kad sajauc divas olas ar divām ēdamkarotēm olīveļļas. Masa jāiemasē galvas ādā un matos, jāapsedz  mati ir politeliēna cepurīti, jāatstāj uz 15 minūtēm, pēc kurām jāizmazgā ar ikdienas lietošanā esošo šampūnu. Lai iegūtu matu mirdzumu, ieteicams to darīt divas, trīs reizes nedēļā
  • Iespējams matu maskai izmantot tikai un vienīgi olīveļļu. Tā jāuzsilda un jāieziež visu matu garumā, jāaptin ar plēvi un jātur vismaz vienu, divas stundas.
  • Trīs ēdamkarotes olīveļļas, 1 olu dzeltenums un viena ēdamkarote medus, sastāvdaļas sajauc, ieklāj matos un patur matos vismaz 15 minūtes.
  • Vienu ēdamkaroti medus sajauc ar pusglāzi trekna piena, ieklāj matos un ļauj iedarboties vismaz 15 minūtes.

 

Sausiem matiem vērtīgas būs maskas, kurām pievienots viens olu dzeltenums, jo tieši olu dzeltenums satur B3 vitamīnu, kas stimulē matu atveseļošanos, paātrina matu augšanu un padara matu krāsu daudz spilgtāku un mirdzošāku.

 

Matu augšanas stimulēšanai

Viena no vislabākajām maskām, kas veicina matu aušanu, ir rauga matu maska. Nepieciešama viena ēdamkarote sausā rauga, kurai pēc izvēles pievieno medu, olas, sinepes utt. Dažādām vajadzībām, citu miksli veikt. Galvenais, ir jāatceras, ka rauga labās īpašības tik tiešām strādā.

  • Sajauciet 1 ēdamkaroti sausā rauga ar 1 ēdamkaroti silta ūdens. Klāt pievienojiet 1 tējkaroti cukura. Atstājiet šo masu uz stundu siltā vietā. Tad matu maskai klāt pievienojiet 1 ēdamkaroti medus un 2 tējkarotes sinepju pulvera. Visu kārtīgi samaisiet un uzklājiet uz sausām matu saknēm. Masku atstājiet matos uz stundu un tad izmazgājiet galvu ar šampūnu. Taisiet šādu matu masku 1 reizi nedēļā, 2 mēnešu garumā, un rezultāts būs acīmredzams.
  • Pus paciņu raugu sajauc ar pusglāzi kefīra, pievieno tējkaroti medus, atstāj siltumā uzrūgt. Masai, kuru ieklāj matos, jābūt putriņas konsistences, tādēļ iespējams, masku sastāvdaļu proporcijas variēt.

 

Maskas taukainiem matiem

Taukainiem matiem dažādas maskas, bet galvenais, kas jāizdara, jānovērš taukainu matu rašanās cēlonis – jāpiedomā pie uztura, jāpamaina ikdienā lietotais šampūns uc.

  • Ābolu etiķa maska, kad etiķi atšķaida ar ūdeni, 1:3. Šī maska regulēs matu Ph līmeni un palīdzēs gadījumos, kad matos ir blaugznas.
  • Zemeņu maska, ogas uzklājot uz galvas ādas vienas vai savienojumā ar majonēzi. Lai būtu rezultāts, pietiks tās atstāt uz galvas vien tikai uz 10 minūtēm.
  • Ņemt vienu veselu citronu, izspiest sulu un atšķaidīt ar vienu tasīti ūdens. To var izmantot arī kā matu skalošanas ūdeni.

 

Ņemot vērā, ka matu maskas ir dabīgas, iespējams tās lietot, cik bieži vēlaties, t.i., katru dienu, tomēr tas nav nepieciešams. Vislabāk, ja tās lietosiet vienu vai divas reizes nedēļā – pabarosiet un atveseļosiet, iegūstot veselīgus un skaistus matus pašas spēkiem. Esiet gandarītas par acīmredzamo rezultātu!

Saistītie raksti