Kā samazināt uzņemto cukura un tauku daudzumu ikdienā?

To var regulēt, kontrolējot to, ko ikdienā ēdam. Visbiežāk problēma ir pārāk liels tauku un parastā cukura īpatsvars ikdienas ēdienkartē. Mēs bieži neiedomājamies paskatīties uz produkta etiķetē norādīto informāciju – cik tad īsti liels ir šī produkta tauku saturs un kāds cukura daudzums ir pievienots ražošanas procesā. 

Arī saldumos cukura daudzums mēdz būt dažāds.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Arī saldumos cukura daudzums mēdz būt dažāds.

 

FOTO: Dr. Andis Brēmanis

 

 

Piemēram, biezpienu varam izvēlēties ar ļoti dažādu tauku saturu. Veikalā var nopirkt 0,5%, 2%, 5%, 9% un pat 18% biezpienu. Šie procenti nozīmē, ka 100 grami produkta satur attiecīgi pus gramu, piecus gramus vai pat visus astoņpadsmit gramus tauku, un tā ir milzīga starpība.

 

Reklāma
Reklāma

Jogurts bez piedevām cukuru nesatur, bet augļu-ogu jogurti visticamāk ražošanas procesā ir bagātināti ne tikai ar nosaukumā minētā augļa vai ogas piedevu, bet arī ar 7–10% cukura. Tāpat arī augļu sulas satur apmēram tikpat daudz cukura kā limonādes, bet sulas satur arī vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus. Cukurs arī var paslēpties dažādās brokastu pārslās, un, protams, konditorejas izstrādājumos.

 

Pilngraudu produkti, piena produkti ar samazinātu tauku saturu, liesa gaļa, zivis, pākšaugi un noteikti dārzeņi, augļi, ogas būtu tie produkti, kas obligāti iekļaujami ikdienas ēdienkartē. Protams, šo produktu īpatsvars un proporcionalitāte apjoma ziņā ir atkarīga no jūsu dzīves veida, individuālajām garšas īpašībām un citiem faktoriem.

 

Bez tam ir virkne rūpnieciski ražotu produktu ar samazinātu cukura daudzumu vai vispār bez cukura, kuros saldo garšu nodrošina citas vielas, piemēram, saldinātāji.