Bērnu slimnīca no rudens kā personu apliecinošu dokumentu nepieņems autovadītāja apliecību

Sākot no 2014. gada 1.septembra Bērnu slimnīca kā personu apliecinošus dokumentus pieņems tikai pasi vai ID karti. Tiesa, šādi nosacījumi attieksies tikai uz plānveida ārstniecības un aprūpes pakalpojumu sniegšanu, piemēram, operācijām, izmeklējumiem, ārsta konsultācijām. Ja pacientam tiks sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība, personu apliecinošu dokumentu uzrādīšana tiek atlikta, līdz brīdim, kad tas ir iespējams.

No 1.septembra, plānveidā apmeklējot Bērnu slimnīcu, par identitātes apliecinājumu bērna radniecībai nederēs vairs autovadītāja apliecība.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No 1.septembra, plānveidā apmeklējot Bērnu slimnīcu, par identitātes apliecinājumu bērna radniecībai nederēs vairs autovadītāja apliecība.

Minētās izmaiņas dokumentu pieņemšanā slimnīca pamato ar Personu apliecinošu dokumentu likuma 4.panta pirmo daļu, kur minēts, ka Latvijā personu apliecinoši dokumenti ir tikai personas apliecība jeb tā dēvētā ID karte un pase, un Pacientu tiesību likuma 15.panta ceturto daļu, kur minēts, ka persona, reģistrējoties ārstniecības iestādē vai saņemot ārstniecību, pēc ārstniecības personas pieprasījuma uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

Slimnīca arī vērš uzmanību uz to, ka bērna likumiskajam pārstāvim jāpierāda tā juridiskais statuss attiecībā pret nepilngadīgu bērnu. Vecākiem šim mērķim der atbilstošs ieraksts tēva vai mātes pasē vai bērna dzimšanas apliecība ar norādītiem vecāku vārdiem. Citām personām, tostarp vecvecākiem, brāļiem, māsām, citiem tuviniekiem u.c. ir nepieciešams sagatavot notariāli apstiprinātu pilnvaru pārstāvēt bērna likumiskās tiesības un intereses.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas juriskonsults Natālija Jevtušoka: "Bērna likumiskajiem pārstāvjiem ir svarīgi zināt, ka informācija par bērna veselību ir ierobežotas pieejamības informācija. Slimnīcas personālam, pirms šādas informācijas izpaušanas, ir jāpārliecinās par informācijas pieprasītāja tiesībām to saņemt. Viens no pārbaudes kritērijiem ir informācijas pieprasītāja identitātes pārbaude". 

Reklāma
Reklāma

Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām un saņemtu plānotos ārstniecības pakalpojumus īstajā laikā un vietā, slimnīcas personāls aicina vecākus jau laikus parūpēties par savu un bērna personu apliecinošu dokumentu klātesamību, apmeklējot speciālistu vai veicot izmeklējumu Bērnu slimnīcā.