Rupjais sāls pret matu izkrišanu. Vai tiešām?

Viena no izplatītākajām metodēm pret pastiprinātu matu izkrišanu ir galvas ādas ierīvēšana ar rupjo vārāmo sāli. Vai tā var, skaidro dermatoveneroloģe Nora Valdmane.

No dermatologa viedokļa – rupjais sāls maigajai galvas ādai ir par asu. Rīvējot to galvā, var iegūt nopietnu ādas kairinājumu un pat dermatītu – galvas āda ir sārta, iekaisusi un mitro. Foto: Andris Jermuts.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No dermatologa viedokļa – rupjais sāls maigajai galvas ādai ir par asu. Rīvējot to galvā, var iegūt nopietnu ādas kairinājumu un pat dermatītu – galvas āda ir sārta, iekaisusi un mitro. Foto: Andris Jermuts.

 

Nevajadzētu aizrauties ar pārdrošiem eksperimentiem uz savas ādas. Rezultāts var būt divējāds. Vieniem tas var palīdzēt, bet citiem – sagādāt nopietnas problēmas. No ādas berzēšanas ar sāli sliktuma var būt vairāk nekā labuma. Veselai ādai tas varētu arī nekaitēt, bet to nevajadzētu darīt, ja ir kādas problēmas. No dermatologa viedokļa – rupjais sāls maigajai galvas ādai ir par asu. Rīvējot to galvā, var iegūt nopietnu ādas kairinājumu un pat dermatītu – galvas āda ir sārta, iekaisusi un mitro. Ļoti svarīgs ir arī jautājums, kas tas par sāli. Kur iegūts? Kā sagatavots? Ko satur? Kā tas iedarbosies uz cilvēka ādu? 

 

Tāpat nevajadzētu pārcensties, izmēģinot uz savas ādas dažādas pēdējā laikā populāras tautas metodes ar jūras sīpola, zelta stīgas, kalanhojas u. c. augu izvilkumiem spirtā. Lietojot līdzekli, kas satur alkoholu, jāņem vērā, ka tas sausina, pat apdedzina ādu, tāpēc papildus jālieto mīkstinoša eļļa vai citi līdzekļi, kas uztur nepieciešamo galvas ādas mitrumu. 

 

Ieteikums: lai ātrāk ataudzētu matus, vajag bagātīgi lietot uzturā produktus, kas satur olbaltumvielas un B grupas vitamīnus, jo arī matam vajag ēst. Ieteicams izvairīties no gatavajiem produktiem, kas satur daudz konservantu. Papildus var lietot aptiekās nopērkamos augu valsts preparātus, kas uzlabo aknu šūnu funkcijas, der arī zāļu tējas un homeopātiskie līdzekļi. Reizi vai divas gadā – rudenī un pavasarī – var lietot homeopātisko sēru, tas ir ļoti vērtīgs ādas vielmaiņas procesiem, labi ietekmē ādas atjaunošanos un matu augšanu. Labu efektu dod  matu skalošana ar balto nātru sakņu novārījumu.    

 

Reklāma
Reklāma

 

Avots: žurnāls "100 Labi Padomi"

www.kasjauns.lv