Trīs padomi kā izvēlēties sev piemērotāko velosipēdu

Aptuveni piektdaļa velobraucēju pārvietojas ar to augumam neatbilstošu velosipēdu, kas ilgāka brauciena laikā rada diskomfortu, liecina Specialized Body geometry speciālista Herberta Pudāna novērojumi. Visbiežāk velobraucēji sūdzas par muskuļu un muguras sāpēm, kā arī tirpstošām rokām.

Ja izvēlēsies velosipēdu ar savam augumam pārāk lielu rāmi – tas būs mazāk stabils un manevrētspēja būs ierobežota.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja izvēlēsies velosipēdu ar savam augumam pārāk lielu rāmi – tas būs mazāk stabils un manevrētspēja būs ierobežota.

Lai  velosipēds būtu ērts pārvietošanās līdzeklis un brauciens sagādātu prieku, tā iegādes laikā jāņem vērā gan velosipēda atbilstība braucēja auguma parametriem, gan braukšanas mērķi. „Zināmā mērā ikvienu velosipēdu var pielāgot braucēja individuālajām prasībām - noregulējot sēdekļa un stūres augstumu, vai pat nomainot šīs detaļas. Tomēr ir trīs būtiski pamatnosacījumi, kas jānovērtē jau velosipēda iegādes brīdī, lai izvēlētais braucamrīks būtu komfortabls un varētu izmantot visu tā potenciālu,” stāsta   Herberts Pudāns. 

 

Braukšanas mērķim atbilstošs velosipēds

Ar šosejai paredzētu velosipēdu būs daudz grūtāk braukt pa mežu, savukārt ar pludmales velosipēdu aizmīties līdz Siguldai var būt īsts pārbaudījums. Izvēloties velosipēdu uzmanība jāpievērš ne tikai tā izskatam, bet tam kādam braukšanas stilam un videi tas ir paredzēts. 

 

Rāmja izmērs

Tieši tāpat kā apģērbam arī velosipēdu rāmjiem ir izmēri – S, M, L un XL. Ja izvēlēsies velosipēdu ar savam augumam pārāk lielu rāmi – tas būs mazāk stabils un manevrētspēja būs ierobežota, tāpat arī attālums līdz stūrei būs lielāks un ilgstoša brauciena laikā var tirpt rokas un sāpēt mugura. Savukārt, ja velosipēds ir par mazu, braucējs nespēs sasniegt optimālo pārvietošanās ātrumu un kājas nogurs daudz ātrāk.

Reklāma
Reklāma

 

Riteņu diametrs

Velobraucēja komfortu būtiski ietekmē ne tikai velosipēda rāmja izmērs, bet arī riteņu diametrs  – velosipēds ar lielākiem riteņiem būs ātrāks un ērtāks garākos braucienos, bet tā manevrētspēja būs mazāka. Tieši ātruma dēļ pašlaik vairums – teju 80 procenti braucēju iegādājas velosipēdu ar lielajiem - 29 collu riteņiem. Savukārt velosipēds ar mazākiem riteņiem būs lēnāks, toties daudz manevrēt spējīgāks pilsētā, intensīvas satiksmes apstākļos. 

 

Iegādājoties velosipēdu ieteicams ņemt vērā minētos apsvērumus un pirms pirkuma konsultēties ar speciālistu, lai pārliecinātos vai noskatītais velosipēds atbilst paša braucēja augumam un braukšanas mērķim.