Klasiskā Jāņu siera recepte

Jāņu galdā liekams alus un siers, kā arī speķa rauši, rupjo kviešu plāceņi un citi gardumi. Kā mājas apstākļos pagatavot gardu Jāņu sieru?

Dzeltens siera ritulītis kā saule svētku galda viducī.

FOTO: Shutterstock.com

Dzeltens siera ritulītis kā saule svētku galda viducī.

Lai pagatavotu mājās Jāņu sieru tev būs nepieciešams:

- 1 kg biezpiena;

- 5 l salda piena;

- 1/2 l ūdens;

- 2-3 olas;

- 40 līdz 80 g sviesta (vai 1 glāze saldā krējuma);

- ķimenes un sāls pēc garšas.

 

1.solis Ūdeni un pienu katliņā uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, pievieno sagatavotu biezpienu un lēni karsē, kamēr atsūkalojas.

2. solis Pievieno ūdeni, lai siers būtu mīkstāks.

Reklāma
Reklāma

3. solis Biezpienu samaļ gaļas mašīnā vai izberž caur sietu.

4. solis Sakultas olas pievieno sasmalcinātam biezpienam, pielejot katlā vai piemīcot, kad siera masa no katla izlieta un atsūkalota.

5. solis Notecina sūkalas un iemīca sierā Sviestu vai krējumu, ķimenes un sāli. 

6. solis Kad katliņā siera masa sāk atsūkaloties, to izlej mitrā drānā, maisot notecina sūkalas, sasien, virsū uzliek nelielu slogu un saspiež sieru vēlamajā formā.

 

 

Piezīme! Ja vēlas, sieru, pārziestu ar sviestu, krāsnī apcel, tad tas būs ar garšīgu, dzeltenbrūnu groziņu.

 

 

Avots: Diāna Karaša "Latviešu sadzīves tradīvijas un godi", izdevniecība Jumava