Kā pareizi gatavot zaļos kokteiļus + 3 lielisku kokteiļu receptes

 
Dārzeņos un zaļumos esošajām dabiskajām šķiedrvielām ir būtiska loma gremošanas sistēmas labsajūtā. Zaļais kokteilis, būdams īsts šķiedrvielu spridzeklis, zarnu traktā darbojas kā slota, kas aizslauka ceļā sastaptos atkritumus un palīdz tos ātrāk izvadīt. Uzzini zaļo kokteiļu gatavošanas principus un izmēģini kādu no receptēm!
Šaubu nav – zaļie kokteiļi ir superveselīgi, jo sniedz papildu enerģiju, stiprina imūnsistēmu, attīra organismu un palīdz uzņemt daudz vērtīgu uzturvielu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šaubu nav – zaļie kokteiļi ir superveselīgi, jo sniedz papildu enerģiju, stiprina imūnsistēmu, attīra organismu un palīdz uzņemt daudz vērtīgu uzturvielu.

 

Svaigi, termiski neapstrādāti dārzeņi, tostarp (un jo īpaši!) lapu dārzeņi, ir mūsu sārmainie supervaroņi, kas ne tikai satur daudz vērtīgu uzturvielu, bet arī palīdz izvadīt no organisma sārņus. Jo vairāk dabiska – neapstrādāta un nepārveidota – ēdiena mēs iekļaujam savā ēdienkartē, jo enerģiskāki un veselāki esam. Lielā mērā par to jāpateicas brīnumdariem enzīmiem jeb fermentiem, kas palīdz gremošanas procesā un uztur organismu veselu.

 

Dārzeņos un zaļumos esošajām dabiskajām šķiedrvielām ir būtiska loma gremošanas sistēmas labsajūtā. Zaļais kokteilis, būdams īsts šķiedrvielu spridzeklis, zarnu traktā darbojas kā slota, kas aizslauka ceļā sastaptos atkritumus un palīdz tos ātrāk izvadīt. Ja uzturā šķiedrvielu trūkst, rodas gremošanas sistēmas traucējumi. Holà, aizcietējumi! Sārņi nokļūst atpakaļ asinīs, radot nogurumu un sliktu pašsajūtu. Nav forši! Savukārt – jo process žiperīgāks un labāk pieregulēts, jo fekālā masa (pardon!) īsāku laiku uzkavējas taisnajā zarnā, un toksīni neuzsūcas atpakaļ asinsritē.


Jautājums – kā pārvarēt aizspriedumus pret neierasto garšu un krāsu kombināciju, un dabūt tos iekšā, turklāt izbaudot.

 

Tātad šaubu nav – zaļie kokteiļi ir superveselīgi, jo sniedz papildu enerģiju, stiprina imūnsistēmu, attīra organismu un palīdz uzņemt daudz vērtīgu uzturvielu. Jautājums – kā pārvarēt aizspriedumus pret neierasto garšu un krāsu kombināciju, un dabūt tos iekšā, turklāt izbaudot. Es nekoķetēju, apgalvojot, ka šie Šreka asinīm līdzīgie kokteiļi, var būt garšīgi. Atliek tikai ņemt vērā dažus būtiskus zaļo šeiku gatavošanas pamatprincipus un pareizi sakombinēt sastāvdaļas. Varu atzīties, ka tikai vienu reizi man ir gadījies sablenderēt ko tādu, kas nu patiešām nebija dabūjams iekšā un tika kaunīgi ziedots izlietnes gariņam. Lai tev tā negadītos, KOMBINĒ GUDRI!

 

Pamatrecepte ir pavisam vienkārša: vienai porcijai kokteiļa ņem krietnu sauju zaļumu, izvēlies vienu no bāzes šķidrumiem un patīkamākai, biezākai konsistencei pievieno banānu vai nogatavinātu avokado. (Man vislabāk patīk svaigu banānu garša, taču vari izmēģināt arī saldētus banānus, kas piešķir kokteilim dabiski saldāku garšu). Pārējās sastāvdaļas jau ir paša ziņā – kokteiļiem uz ūdens bāzes papildus vari pievienot svaigi spiestas citrusu sulas, savukārt riekstu piena vai sojas piena kokteiļiem lieliski piestāv riekstu sviesti, linsēklas, čia sēklas un tamlīdzīgi papildinājumi. Kokosriekstu ūdens (nejaukt ar kokosriekstu pienu!) kolosāli sader ar tropiskajiem augļiem – ananasu, mango u.tml.


Lai zaļais kokteilis būtu maksimāli veselīgs, tam jābūt sārmainam, tāpēc ieteicamā dārzeņu un augļu attiecība ir 3:1! 

 

Lai zaļais kokteilis būtu maksimāli veselīgs, tam jābūt sārmainam, tāpēc ieteicamā dārzeņu un augļu attiecība ir 3:1! Raugies, lai labākas garšas vārdā nepievienotu kokteilim pārāk daudz augļu vai ogu, kas rada skābu vidi, satur daudz fruktozes (cukura) un nevajadzīgi paaugstina cukura līmeni asinīs.


1. IZVĒLIES ŠĶIDRUMU!

NEGĀZĒTS DZERAMAIS ŪDENS

KOKOSRIEKSTU ŪDENS

SOJAS PIENS

MANDEĻU VAI CITS RIEKSTU PIENS


2. IZVĒLIES ZAĻO BĀZI!

SPINĀTI

LAPU KĀPOSTS (KALE)

ROMIEŠU SALĀTLAPAS

COSBERG SALĀTLAPAS

U.C. SALĀTI PĒC GARŠAS UN IZVĒLES

 

Reklāma
Reklāma

3. PIEVIENO AUGĻUS!

BANĀNS

AVOKADO

ANANASS

MANGO

ĀBOLS

BUMBIERIS

 

4. UZLABO GARŠU!

CITRONA SULA

LAIMA SULA

APELSĪNA SULA

PIPARMĒTRA

 

* Daudzās receptēs viena no sastāvdaļām ir kāds saldinātājs – visbiežāk agaves sīrups vai stēvija. Ja pievienoti saldi augļi, bez saldinātāja var iztikt, savukārt, ja kokteilī ir sastāvdaļas ar skābu vai asu garšu, saldinātājs var prasīties. Laba dabiskā alternatīva ir svaigas vai žāvētas dateles. Taču, pierodot pie zaļumu dabiskās garšas, ar laiku saldinātājs vairs neprasās.

 

* Papildu uzturvērtībai zaļajam kokteilim var pievienot arī kaņepju vai zirņu proteīnu, raw kakao, linsēklas, kanēli, kā arī dažādus superproduktus  – makas sakni, spirulīnu, hlorellu, kaņepju vai čia sēklas, godži ogas, ziedputekšņus utt.

 

* Ja vēlies, lai kokteilis ir vēsāks, iemet blenderī dažus ledus gabaliņus vai pievieno saldētus produktus. Starp citu, saldētiem dārzeņiem piemīt maigāka garša nekā svaigiem – paeksperimentē ar saldētu brokoļu, puķkāpostu, briseles kāpostu vai burkānu gabaliņiem.

 

ZAĻO KOKTEIĻU RECEPTES:

Zaļais kokteilis ar bumbieri un laima sulu - recepte zaļo kokteiļu iesācējiem!

Zaļais tropu kokteilis ar kokosriekstu ūdeni

Zaļais kokteilis ar jauno biešu lapām un avenēm

 

Autore: Līga Andžāne, www.happywhispers.lv

 

Sastāvdaļas