Kā zināt, vai medus ir īsts un kā to izmantot veselības uzlabošanai

“Medus – otrais aiz Muhameda”,  tā par medus brīnumainajām spējām esot teikuši austrumnieki. Ja Muhameds varēja atrisināt visas problēmas, tad medus bija nākamais efektīvākais līdzeklis, kas glāba cilvēku veselību. 

Labs medus dažus mēnešus pēc izņemšanas no stropa sāk sacukuroties.

FOTO: Shutterstock.com

Labs medus dažus mēnešus pēc izņemšanas no stropa sāk sacukuroties.

Tā lieliskās īpašības nav zudušas. Kā zināt, vai medus ir kvalitatīvs un kā to pareizi lietot, stāsta bitenieks Aivars Treidis.


Kāpēc uzturā būtu jālieto medus? 

  1. Medus satur 24 saliktos cukurus, kas organismā ātri uzsūcas un zarnu traktā darbojas kā probiotiķis, kas palīdz veidot labvēlīgajām baktērijām patīkamu vidi. 

    Uzmanību! Bērniem līdz 1 gada vecumam medu dot nedrīkst. Šī paša iemesla dēļ – specifisku baktēriju veidošanās mazuļa puncī var radīt nopietnas veselības problēmas un pat apdraudējumu dzīvībai. 
     
  2. Medus ir ļoti efektīvs līdzeklis, ja iekaisis kakls. Ieteicams paņemt mutē medu un to sūkāt – medus dezinficē mutes dobumu un arī rīkles galu. Īpaši iedarbīgi ir košļāt medu ar visām šūnām.  
     
  3. Saaukstēšanās gadījumā medu pievieno zāļu tējām. Taču jāņem vērā: lai saglabātu vērtīgās bioloģiski aktīvās vielas, medus jāliek nevis verdošā, bet siltā tējā,kuras temperatūra nepārsniedz 40 C. 
     
  4. Medu var lietot arī komprešu veidā, ja ir izteikts augšējo elpošanas ceļu iekaisums.  Klepum īpaši der medus, kas ir ievākts no priedēm, viršiem un aveņu ziediem. 
     
  5. Medus baro smadzeņu un sirds muskulatūras šūnas,  tāpēc pirms miega der apēst tējkarotīti medus. Kamēr gulēsiet, smadzenes patērēs no medus iegūtās vielas, lai atjaunotos.  Dienas norma pieaugušam cilvēkam ir 3 tējkarotes medus dienā, bet bērniem – 30 grami medutiņa. 
     
  6. Medus ar siltu pienu pirms miega palīdz pret bezmiegu, jo saldais siltais piens zemapziņā atgādinās
    mierinošo mātes piena garšu. 
     
  7. Sīkas brūces un čūliņas (īpaši mutes dobumā) labi ārstē medus.

 

Jāņem vērā, ka medus nav medikaments, tas ir lielisks palīgs atveseļošanās procesā. 

 

Kā zināt, vai medus ir kvalitatīvs? 

Bitenieks stāsta, ka parasts medus pircējs to nekādi nevar noteikt, jo veikalus un tirgu ir pārpludinājusi nelegāla, viltota un nekvalitatīva produkcija, tāpēc pareizākais ceļš pie sava medus poda, ir atrast savu bitenieku, kura drava atrodas tuvu ziedošu augu un koku audzēm.  Labs biškopis augstu vērtē savu vārdu un nekvalitatīvu produkciju nepiedāvās.  

Tomēr, ja tādas iespējas nav, tad pievērsiet uzmanību - medus, kas ziemas vidū veikala plaukta burkā joprojām ir kristālcaurspīdīgs, visdrīzāk ir viltojums vai arī atšķaidīts ar kukurūzas sīrupu. Labs medus dažus mēnešus pēc izņemšanas no stropa sāk sacukuroties.
 

Reklāma
Reklāma

 Labs medus dažus mēnešus pēc izņemšanas no stropa sāk sacukuroties.

 

Pērkot medu fasētās burciņās, pievērsiet uzmanību tam, kas rakstīts uz etiķetes. “Medus ražots Latvijā”  visdrīzāk nozīmēs, ka saldviela ir importēta no ārzemēm (iespējams, no Ķīnas, kur ražo medu rūpnieciski un tam ir zema vērtība) vai arī vietējais medus bagātīgi sajaukts ar lēto importa produkciju. Ja uz burciņas rakstīts “Medus vākts Latvijā”, tad iespēja, ka tas ir Latvijas medus, daudz lielāka. 
 

Tāpat viņš neiesaka pirkt medu, kas tiek tirgots no piena kannām, jo saskarsmē ar metālu medus zaudē savas labās īpašības. 


Savu kvalitāti medus saglabā ilgi, tomēr visbagātākais ar vielām un aromātiem tas ir pirmos 2 gadus pēc izņemšanas. Pēc 6 mēnešu glabāšanas medū sāk samazināties antioksidantu līmenis, tas kļūst mazāk smaržīgs.   


Kā medu pareizi uzglabāt? 

Vislabāk medu  glabāt stikla burkās un vēstā telpā, bet ne ledusskapī. Traukam ir jābūt noslēgtam, jo medus ļoti uzsūc mitrumu un tas sāk rūgt vai arī oksidēties – palikt arvien tumšāks. Jo vairāk medū ir minerālvielas (visbagātākais ar tām ir viršu medus), jo ātrāk tas sāk bojāties, turēts nepareizos apstākļos. 

Turot medu siltā telpā vai nenoslēgtu, tas uzsūc apkārtējās smakas un smaržas un oksidējas. Ja medus tiek turēts ledusskapī, tas var pārklāties ar īpašu gaišu kārtiņu, bet medus īpašības saglabājas tomēr labāk nekā uzglabājot to siltumā. 

 

Saistītie raksti