Kārtējais mūsu mediķi varoņdarbs - gadu vecam bērniņam ar septiņiem pirkstiem veikta sekmīga operācija

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā Mikroķirurģijas centrā veikta operācija gadu vecam bērnam ar sarežģītu iedzimtu deformāciju. Nav ziņu, ka šāda operācija būtu veikta kur citur pasaulē. Operāciju veica Dr. Dzintars Ozols, kurš ir specializējies iedzimtu ekstremitāšu deformāciju ķirurģiskā ārstēšanā. Bērna plaukstai bija septiņi pirksti, neviena īkšķa.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

 

 

 

Kā portāls mammamuntetiem.lv uzzināja Rīgas Austrumu slimnīcā, Mikroķirurģijas centrā nonāca bērns ar iedzimtu deformāciju – apakšdelma ulnāru dimēliju jeb mirror hand (spoguļa roku) deformāciju. Bērna plaukstai bija septiņi pirksti, neviena īkšķa. Šādas deformācijas pasaulē sastopamas ļoti reti. Papildus pacientam bija deformēts II pirksts, kura kustības bija apgrūtinātas.

 

Pasaulē standarta operācija šādos gadījumos ir īkšķa atjaunošana, izmantojot papildus pirkstu, taču Dr. Ozols veica pirkstu samainīšanas operāciju – vienu no veselajiem papildus pirkstiem novietojot II pirksta pozīcijā, savukārt deformēto II pirkstu pārliekot īkšķa pozīcijā. Tā kā īkšķim ir par vienu falangu mazāk kā II pirkstam, bija nepieciešams rezecēt jeb izņemt deformēto falangu.

Reklāma
Reklāma

 

Operācija tika veikta pagājušajā nedēļā un labā ziņa ir tāda, ka pirksti ir izdzīvojuši, kas šādās operācijās ir lielākais risks. Paredzams, ka pirkstu funkcija atgriezīsies pusgada laikā.


Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Mikroķirurģijas centrs ir vienīgā vieta Latvijā, kur tiek sniegta neatliekama mikroķirurģiska palīdzība un mikroķirurģijas speciālistu palīdzība bērniem. Mikroķirurģijas centrs ir viens no vadošajiem un lielākajiem plastiskās ķirurģijas centriem Baltijas valstīs. Kvalificētie speciālisti un augstie drošības standarti ir padarījuši Mikroķirurģijas centru par pazīstamu un respektablu medicīnas iestādi ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā un pasaulē.