Atklāta aģitācija. Jeb kāpēc doties uz vēlēšanām

Šī nav partiju priekšvēlēšanu aģitācija, arī ne slēptā, bet pilnīgi atklāta - aģitācija piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Jā, jā, ir dzirdēti viedokļi par to, ka "mana balss tāpat neko neietekmēs", "man vienalga", "Latvija tāpat Eiropas līmenī neko nevar ietekmēt" un galu beigās - brīvdienās, kad notiks EP deputātu vēlēšana, sola tik skaistu laiku. Bet man ir cits viedoklis...  

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

 

Kopš pilngadības sasniegšanas esmu piedalījusies pilnīgi visās vēlēšanās un tautas nobalsošanās jeb referendumos, jo uzskatu, ka tas ir katra Latvijas pilsoņa pienākums. Mēs esam šīs valsts pilsoņi, kuriem ik pa laikam ir sniegta iespēja izteikt savu viedokli.

Tiem, kuri uzskata, ka viena balss svaru kausos neviesīs izmaiņas, vēlos norādīt - un kas notiks, ja tā domās un darīs pilnīgi visi? Katra balss ir svarīga, vēl jo vairāk šajā, politiski tik sarežģītajā, laikā. 

Arī man nav sava favorīta, par ko balsot. Patiesi, vēl neesmu izlēmusi, lai gan pārdomas par to ir, bet zinu, ka iešu un piedalīšos. No statistikas datiem par aktivitāti dažādās vēlēšanās, tie pilsoņi, kuriem valsts valoda nav dzimtā, gan ir ļoti naski uz balsošanu un nav jau noslēpums, par ko... Tieši tāpēc, es, Latvijas pilsone, neļaušu savai balsij izkūpēt gaisā, lai kāds, ko nevēlētos redzēt deldējam EP deputātu mīkstos krēslus, tur sēdētu.

Nesen televīzijas pārraidē, kur uz ielas tika aptaujāti nejauši garāmgājēji par dalību EP vēlēšanās, dzirdēju kādu interesantu viedokli no gados jauna vīrieša. Viņš redz neiešot balsot, jo deputātiem esot daudzreiz lielākas algas nekā viņam. Lai kādi konkrēti ļautiņi nekļūtu turīgāki, šis vīrietis ar savu balsi nevienam netaisoties palīdzēt. Jāsaka godīgi, biju pārsteigta par šādu viedokli, turklāt no vīrieša, kas pats jau ar neizskatījās nez cik nabadzīgs.

Tieši tāpēc, es, Latvijas pilsone, neļaušu savai balsij izkūpēt gaisā, lai kāds, ko nevēlētos redzēt deldējam EP deputātu mīkstos krēslus, tur sēdētu.

Reklāma
Reklāma

Piekrītu, atalgojums EP deputātiem ir daudz, daudz reižu lielāks, nekā Latvijā saņem vidējais iedzīvotājs, taču tāda tā kārtība ir, un tāds birokrātijas aparāts ir izveidots. Ja reiz mēs esam ES dalībvalsts, arī mums ir jābūt EP pārstāvētiem, lai vismaz mēģinātu deķīti pavilkt uz savas dzimtenes pusi. Katrā ziņā ar vēlēšanu ignorēšanu mēs nesamazināsim nedz EP deputātu skaitu, nedz viņu algas un pensijas. Taču, neejot balsot, mēs varam nonākt situācijā, ka šajās Latvijai atvēlētajās deputātu vietās atrodas cilvēki, kuru lojalitāte pret Latviju šķiet visai apšaubāma.

Brīvdienās patiesi sola jauku laiku, bet tas jau netraucē izdarīt savu izvēli pirms vai pēc aktīvās atpūtas. Vēlēšanu iecirkņi 24.maijā strādās no plkst.7 - 20. Tiesa, katram ir iespēja nobalsot tikai vienā konkrētā iecirknī. Ja esi pazaudējis Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) iepriekš sūtīto uzaicinājumu, kurā ir informācija, kādā iecirknī jābalso un kurš ir tavs kārtas numurs, šo informāciju var uzzināt CVK mājas lapā vai arī pa tālruņa numuru 67049999.

Esi atbildīgs Latvijas pilsonis - ej un nobalso, citādi nedomā pēc tam zākāties par to, kur pats neesi pielicis ne mazo pirkstiņu.

 

Autore: Aija Rutka, mammamuntetiem.lv redaktore