Stilista padomi vīrietim: ņem šo vērā, ja vēlies atrast darbu

Katrs ceturtais vīrietis jeb 22% uzskata, ka ļoti iespējams kaut reizi darba atteikuma iemesls pēc darba intervijas galvenokārt ir bijis viņa izskata dēļ, liecina interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online Latvia un stila ekspertu veiktais pētījums par vizuālā izskata nozīmi darba intervijā. 

Lai arī kāda būtu vakance, uz interviju ierodies tīrs un sakopies, korekti ģērbies! Tā ir elementāra cieņas izrādīšana cilvēkiem, ar ko kontaktējaties.

FOTO: Agnis Šmits

Lai arī kāda būtu vakance, uz interviju ierodies tīrs un sakopies, korekti ģērbies! Tā ir elementāra cieņas izrādīšana cilvēkiem, ar ko kontaktējaties.

Par to, ka vizuālais izskats nav bijis par galveno atteikuma iemeslu ir pārliecināti 60%, bet 18% nevar atbildēt, kāds, viņuprāt, varētu būt galvenais iemesls negatīvai atbildei. 

 

„Veicot pētījumu gan esot klātienē, vērojot kandidātus, gan pašai aptaujājot dažādus darba devējus, kā arī atlases speciālistus, jāteic, ka patiesībā darba meklētāji ļoti, ļoti reti uzzina, ka atteikuma iemesls ir viņa vizuālais tēls. Darba devēji un atlases speciālisti apgalvo, ka vizuālais izskats ir tik sensitīva tēma, ka labāk izvēlas par atteikuma iemesliem paust jebko citu, tikai ne to. Pat atlases speciālisti, būdami kā starpnieki starp darba meklētāju un darba devēju, lauza galvas, teikt vai neteikt kandidātam, ka viņa izskats intervijā ir bijis nepiemērots. Ja vakance ir tāda, kurā darbinieka izskatam ir liela nozīme, tad, ja darba devējam būs jāizvēlas pieņemt darbā kompetentu, pieredzējušu, bet nepietiekami pārdomāta izskata kandidātu, vai ne tik pieredzējušu, toties labi pārdomātu, gaumīgu un koptu, tad viņš izvēlēsies otro. Jo, kā apgalvo darba devēji, vieglāk ir izmācīt ne tik zinošu speciālistu nekā cīnīties ar cilvēka bezgaumību un neprasmi sevi pasniegt,” stāsta vīriešu stiliste Agnese Bukovecka. 

 

Par būtiskākajiem faktoriem vizuālajā izskatā, dodoties uz darba interviju, vīrieši atzīst: tīri mati, klasisks, lietišķa stila apģērbs un atbilstoši klasiski apavi. Turpretī kā mazsvarīgākos uzskata: pīrsingu un tetovējumu apslēpšanu, neuzkrītošas rotaslietas un ar mēru lietotas smaržas. 

 

To, ka vizuālajam izskatam ir būtiska nozīme un tas var ietekmēt darba intervijas rezultātu, atzīst 67% aptaujāto vīriešu, 29% uzskata, ka tas var reizēm ietekmēt, atkarībā no uzņēmuma un amata specifikas, bet 4% ir pārliecināti, ka pats galvenais ir atbilstoša pieredze un zināšanas, tāpēc izskats intervijas rezultātu neietekmē. 

Atnākot uz interviju, ja ir iespējams, pārliecinies lieku reizi, vai ar tavu izskatu viss ir kārtībā. Nekautrējies apmeklēt labierīcības, jo tajās vienmēr ir spogulis un netraucēta vide, lai vienatnē ne tikai sakoptu ārieni, bet arī psiholoģiski sagatavotos intervijai.

Reklāma
Reklāma

Pirms doties uz darba interviju, katrs ceturtais jeb 20% aptaujāto vīriešu atzīst, ka priekš šī notikuma mēdz iegādāties jaunu apģērbu, kas salīdzinoši ar sievietēm ir par 19% retāk. Turklāt atšķirībā no aptaujātajām sievietēm, vīrieši darba intervijai apģērbu neaizņemas. 

 

Vīriešu stilistes Agneses Bukoveckas ieteikumi, lai vizuālais izskats nekļūtu par galveno iemeslu darba atteikumam: “Darba meklētāj, atceries, ka tu ar savu izskatu paud attieksmi! Pēc tā darba devējs un/vai atlases speciālists spriedīs, kāda ir tava motivācija iegūt šo darbavietu. Tāpēc:

  • Lai arī kāda būtu vakance, uz interviju ierodies tīrs un sakopies, korekti ģērbies! Tā ir elementāra cieņas izrādīšana cilvēkiem, ar ko kontaktējaties.
  • Jo augstāka līmeņa vakance, jo svarīgāks kļūst tavs izskats! Ja ir iespējams, iepriekš painteresējies, vai tevis kārotajā darbavietā ir savs korporatīvais ģērbšanās stils. Ja būsi „uzķēris” uzņēmumā valdošo ģērbšanās stilu, tādā veidā tu darba devējam signalizē: „Esmu savējais!”, līdz ar to izredzes dabūt konkrēto darba vietu krietni pieaug.
  • Pārlieku perfekts, pat uzkrītoši ārišķīgs izskats var darba devēju vai atlases speciālistu darīt piesardzīgu vai pat pilnībā noskaņot negatīvi uz tavu kandidatūru. Tāpēc izvēlies „zelta vidusceļu”- esi lietišķi korekts, bet atļaujies savu personību pasvītrot ar kādu mazu, prātā paliekošu vizuālu „odziņu”. Ja izvēlies būt drosmīgs ar savu izskatu, tad esi gatavs, ka būs sava kandidatūra jāaizstāv daudz pārliecinošāk ar savām zināšanām un prasmēm.  
  • Atnākot uz interviju, ja ir iespējams, pārliecinies lieku reizi, vai ar tavu izskatu viss ir kārtībā. Nekautrējies apmeklēt labierīcības, jo tajās vienmēr ir spogulis un netraucēta vide, lai vienatnē ne tikai sakoptu ārieni, bet arī psiholoģiski sagatavotos intervijai. Noteikti pārliecinies, vai tavi apavi ir tīri! Pēc maniem novērojumiem tikai retajam no kandidātiem tie bija tīri. 
  • Tiem, kam ir tetovējumi un pīrsingi, nopietni jāizvērtē, vai to atklāta rādīšana darba intervijā dos vēlamo signālu konkrētajai vakancei. Par šiem vizuālajiem specefektiem nav viennozīmīgas atbildes. Tie ir vizuāli elementi, kas sūta neverbālus signālus par jūsu personību. Tie var jums gan palīdzēt, gan kaitēt, virzoties pa karjeras kāpnēm.

 

Imidža dizainere Sandija Sarkane pie ieteikumiem piebilst:” Lietišķums ir attieksme, uztvere un domāšana, tāpēc, ejot uz darba interviju, vīrietim ir jābūt ne tikai profesionāli atbilstošam, bet arī jābūt pārliecinātam par savu izskatu. Galvenais ir labi justies, izvēlēties savam augumam un amatam, uz kuru pretendējat, atbilstošu apģērbu. Svarīgs ir sakopts koptēls, nepārcenšoties ar spilgtiem un uzkrītošiem aksesuāriem. Apģērbā ieteicams saskaņot neitrālus toņus, zilo krāsu izmantojiet kā pamatkrāsu – tā vienmēr izskatīsies pārliecinoši un atbilstoši, kā arī piestāv vairumam vīriešu. Un, protams, labs rokas pulkstenis – Jūs cienāt savu un citu laiku – to ievēros un novērtēs vienmēr.”