TOP 10 jautājumi un atbildes par ķeizargrieziena operāciju

Ik dienu portālā saņemam daudz un dažādu jautājumu par mazuļa plānošanu, gaidīšanas laiku, dzemdību tuvošanos, mazulīša audzināšanas jautājumiem. Un gana daudz jautājumu topošajām māmiņām rodas par ķeizargrieziena operāciju. Apkopojām visbiežāk iesūtītos jautājumus, uz kuriem atbildēja Rīgas Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena.

Gaidību laiks ir ne tikai skaists un sapņu piepildīts, bet arī jautājumiem par grūtniecību un dzemdību laiku bagāts. Galvenais - nekautrēties un savam ārstam visu jautāt, līdz atbildes saņemtas.

FOTO: Shutterstock.com

Gaidību laiks ir ne tikai skaists un sapņu piepildīts, bet arī jautājumiem par grūtniecību un dzemdību laiku bagāts. Galvenais - nekautrēties un savam ārstam visu jautāt, līdz atbildes saņemtas.

 

1.Kādos gadījumos noteikti veic ķeizargrieziena operāciju?

- ja konstatēta placentas priekšguļa (placenta priekšā dzemdes kaklam);

- ja auglis dzemdē atrodas šķērsguļā vai slīpguļā;

- ir bijušas kādas noteiktas traumas;

- ļoti retu acu slimību dēļ. V.Bathena norāda, ka agrāk acu ārsti visai bieži nozīmēja šo operāciju sliktas redzes dēļ, taču zinātniski pierādījies, ka tikai ļoti, ļoti retos gadījumos māmiņas pašas nevar dzemdēt acu slimību dēļ.

- ja gaidāmi trīnīši.

2. Kādos gadījumos veic neplānotu ķeizargriezienu?

- ja konstatēta nesaderība starp augļa galviņas un topošās māmiņas iegurņa izmēru;

- augļa distresa gadījumā (mazulītis dzemdē sācis justies slikti un to konstatē jau dzemdību laikā);

- notikusi placentas atslāņošanās;

- dzemdes disfunkcijas gadījumā.

3. Kāpēc labāk pašai dzemdēt, nevis mazulim ļaut piedzimt, veicot ķeizargriezienu?

- dzemdības ir dabisks process - tieši tāds pats, kā ikdienā apmeklēt tualeti;

- ķeizargrieziena operācija rada riskus nākamajās grūtniecībās un dzemdībās, tās var būt priekšlaicīgas;

- vaginālās dzemdībās mazulītis izjūt mazāk stresa, palēnām virzoties pa mammas dzemdību ceļiem, lai ieraudzītu lielo pasauli. Izdarot ķeiragriezienu, mazais jūtas tā, it kā trijos naktī kāds ieslēgtu spilgtu gaismu un viņam liktu celties.

Reklāma
Reklāma

4.Vai pēc ķeizargrieziena operācijas paliek rētas uz vēdera?

Rētauds jau paliks vienmēr, taču aptuveni pusgada līdz 8 mēnešu laikā pēc operācijas rēta praktiski vairs nav redzama. Katrā ziņā mūsdienās operāciju radītās rētas vairs nav tik neestētiskas, kā kādreiz.

5. Vai ķeizargrieziens sāp?

Operācijas laikā māmiņai tiek pielietota spinālā anestēzija, un viņa nekādas sāpes neizjūt, jo atsāpināta ir visa ķermeņa lejasdaļa, ieskaitot kājas. Tomēr pēcoperācijas sāpes, kā jau pēc jebkuras ķirurģiskas iejaukšanās, pastāv. Tur arī atšķirība - pēc vaginālām dzemdībām jaunā māmiņas jau pēc pāris stundām pati bez liekām sāpēm spēj staigāt, apkopot mazulīti, bet pēc ķeizargrieziena - māmiņas atkopšanās var ilgt pat vairākas dienas. Operācijas laikā tiek pārgriezti audi, muskuļi, tādēļ, protams, bez sāpēm neiztikt.

6.Vai pēc ķeizargrieziena operācijas ir iespējamas dzemdības? Proti, ja pirmais bērns dzimis, veicot ķeizaru, vai otru būs iespējams dzemdēt?

Protams, mūsdienās māmiņas ļoti veiksmīgi dzemdē arī tad, kad iepriekš bijis ķeizars vai pat divi. Katra grūtniecība ir citāda, tādēļ arī katrs gadījums vērtējams individuāli.

7.Cik ķeizargrieziena operācijas vispār var veikt?

Portālā ir 3 bērnu mammas, kuras interesē, vai var plānot vēl ceturto bērniņu. Vecmāte V.Bathena norāda, ka nav strikti noteikts, cik ķeizargrieziena operāciju drīkst veikt, taču jebkurai sievietei jāņem vērā fakts, ka katra operācija rada riskus nākamajai grūtniecībai, jo uz dzemdes paliek rētas. Jo vairāk šādu rētu, jo lielāks risks. Tāpat, jo vairāk ķeizargrieziena operāciju, jo nākamajās grūtniecībās pastav risks, ka var ieaugt placenta, var rasties rētas nepietiekamība. Proti, auglim attīstoties, rēta var plīst.

V.Bathena atceras no pieredzes, ka ir bijušas sievietes ar 3-4 rētām uz dzemdes. Šādu grūtnieču ķeizargrieziena operācijām personāls gatavojoties īpaši - tās veic tikai darba dienās, tiek pārskatītas asins rezerves, jo operācija ir ļoti nopietna.

8.Cik ilgam laikam jāpaiet pēc ķeizargrieziena operācijas, lai varētu plānot nākamo bērniņu?

Pēc vecmātes ieteikuma, 1,5-2 gadus vajadzētu būt tukšai dzemdei, lai rētas sadzīst, un pašas māmiņas organisms atkoptos. Viena pēc otras grūtniecība ar rētām uz dzemdes ir ļoti riskanta.

9. Vai vienmēr tiek veikts ķeizargrieziens, ja auglis atrodas iegurņa priekšguļas pozā jeb tūpļa guļā?

Nē, tas ir vecmodīgs uzskats, ka tūpļa guļa neļauj māmiņai pašai dzemdēt. Pēdējā laikā ļoti daudz māmiņu veiksmīgi dzemdējušas mazuļus, kuri dzemdē bija izvietojušies šajā pozā. Vienīgā problēma, pēc V.Bathenas teiktā, ir tāda, ka ambulatorie ārsti, pie kuriem grūtnieces atrodas uzskaitē, jau grūtniecības laikā ir iestāstījuši, ka būs nepieciešams ķeizargrieziens. Tad nu topošās mammas savā galvā to jau sev iestāstījušas un Dzemdību centrā pat nevēlas pieļaut domu, ka pašas varētu piedzemdēt. Toties tās, kuras izdodas pārliecināt, jūtas patiesi priecīgas un gandarītas.

10. Vai ķeizargrieziena operācijā var piedalīties topošais tētis un dūla?

Ja ķeizargrieziens ir plānots, tad operācijā drīkst būt klāt arī tētis, taču viņam pirms tam jāveic plaušu rentgenuzņēmums. Arī iebildumu pret dūlas dalību nav, tikai Rīgas dzemdību nams ir pavēstījis, ka dzemdībās un operācijās var būt klāt tikai tās dūlas, kas ir dūlu apvienības biedru sarakstā.