Torte "Cielaviņa" ar lazdu riekstiem. Gatavošana pa soļiem

Šī ir kūka, no kuras papildporcijas atteikties ir tik grūti!
Mutē kūstoša, kraukšķīga - vienreizēja viesību kūka!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mutē kūstoša, kraukšķīga - vienreizēja viesību kūka!

SASTĀVDAĻAS:

Bezē biskvītam:

  • 6 olas baltumi
  • 400g lazdu rieksti
  • 415g pūdercukurs
  • 75g milti

 

Pildījumam:

  • 6 olu dzeltenumi
  • 40g pūdercukurs
  • 60g ūdens
  • 400g saldkrējuma sviests 82%
  • 6 ēd.k. kakao pulveris
  • 200g iebiezinātais piens (nevārīts)


 

Dekorēšanai:

Reklāma
Reklāma
  • 200g tumšā šokolāde 70%
  • lazdu rieksti

 

Gatavošana:

  1. Pagatavojam bezē biskvītus. Uz karstas pannas apgrauzdē riekstus, līdz lielākajai daļai nolobījusies miziņa. Uzkarsē pannu, uzber riekstus. Uguni nedaudz samazina. Riekstus grauzdē, tos bieži apmaisot, līdz lielākajai daļai nolobījusies miziņa. Noņem no pannas, nedaudz atdzesē un notīra. Šī ir tāda Pelnrušķītes cienīga nodarbošanās, lai veiktos ātrāk, droši, var aicināt palīgā bērnus. Es ņemu pa vairākiem riekstiem un kārtīgi savirpinu starp plaukstām.
  2. Notīrītos riekstus ar nazi sagriež mazākos gabaliņos. Daļu riekstus (50g-100g) atliek maliņā tortes dekorēšanai, pēc paša vēlmes veselus vai sasmalcinātus. Vēl viens samērā laikietilpīgs process. Riekstus nedrīkst blenderēt, jo tad izdalās riestu eļļa, kā arī tie ir par smalku šai tortei.
  3. Sagatavo krāsni un pannas. Cepeškrāsni ieslēdz un noregulē uz 150C (ar ventilatoru).
  4. Uz cepampapīra, izmantojot tortes formu, ar zīmuli uzzīmē apli Ø26-28cm. Sagatavo 3 šādas loksnes. Cepampapīru ar apzīmēto pusi uz leju, ieklāj cepampannā. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Olu dzeltenumus novieto ledusskapī slēgtā traukā, līdz brīdim, kad gatavosi pildījumu. Olu baltumus saputo putās. Kad izveidojušās putas, pakāpeniski pa ēdamkarotei, pievieno pūdercukuru. Visu kārtīgi saputo, līdz izveidojas bieza masa.
  5. Masā iesijā un iemaisa miltus. Pievieno un iemaisa riekstus. Ja vēlas, lai biskvīts būtu nedaudz tumšāks, iesijā un iemaisa 3 ēd.k. kakao.
  6. Masu kārto uz cepampannas, sadalot 3 vienlīdzīgās daļās. Masu izlīdzina vienmērīgi pa iezīmēto apli.
  7. Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī ar ieslēgtu ventilatoru (!). Pēc pirmajām 10.minūtēm, temperatūru samazina uz 130C. Cep 1,5h. Krāsnis ir ļoti atšķirīgas, tādēļ pateikt precīzu temperatūru ir ļoti grūti. Jāskatās, lai bezē neapdeg, bet kaltējās. Ja liekas, ka kastums ir par lielu – uz brīdi atver krāsns durtiņas.  Es cepu visus trīs biskvītus vienlaicīgi, tos ik pēc 20.minūtēm samainot vietām (tā, lai katrs biskvīts secīgi ir cepies augšējā, vidējā un krāsns apakšējā daļā) un apgriežot otrādi (iekšpusi, kas dziļāk krāsns aizmugurei, pagriežot otrādi – tuvāk krāsns durtiņām). Pēc 1.5h jāskatās vai bezē ir kārtīgi izkaltis – iedur vidējā daļā ar kociņu, tam jābūt cietam, kraukšķīgam un sausam. Tad izslēdz krāsni un atstāj biskvītus tajā, līdz pilnībā atdzisuši. Biskvītus var izcept iepriekšējā dienā, atstāt uz nakti atdzesēties krāsnī un tikai nākamajā dienā sasmērēt ar pildījumu.
  8. Pagatavo krēmu pildījumam. Sviestu atlaidina pavisam mīkstu istabas temperatūrā. Olu dzeltenumus savlaicīgi izņem no ledusskapja, lai tie sasilst līdz istabas temperatūrai.
  9. Ūdeni ielej katliņā, uzvāra. Pievieno cukuru un pavāra, līdz cukurs izkusis un izveidojies sīrups. Noņem no plīts un atdzesē līdz istabas temperatūrai.
  10. Saputo olu dzeltenumus, tiem pakāpeniski pievienojot cukura sīrupu.
  11. Olā iesijā un iemaisa kakao pulveri.
  12. Masai pakāpeniski pievieno un kārtīgi iemaisa mīksto sviestu. Tad pakāpeniski pievieno iebiezināto pienu un visu kārtīgi saputo līdz biezai masai. Krēmu uz 15.min.ievieto ledusskapī, lai nedaudz atdziest. Es krēmam vēl papildus mēdzu pievienot 100g izkausētu tumšo šokolādi 70%, jo man patīk ja krēms ir tumšāks un bagātāks. Šādā variantā tas atsauc atmiņā bērnības sviestmaizi ar Nutella šokolādes krēmu.
  13. Kārto torti. Liek uz tortes šķīvja bezē biskvītu, kuru pārsmērē ar pagatavoto šokolādes sviesta krēmu. Pa virsu liek nākamo bezē biskvītu, kuru pārsmērē ar krēmu. To pašu atkārto ar pēdējo biskvītu. Nedaudz krēma var atstāt tortes dekorēšanai.
  14. Dekorē torti ar ūdens peldē izkausētu šokolādi. Atdzesē nedaudz un pēc brīvas improvizācijas pārklāj tortes virsmu. 
    Karstā pelde: katliņā ielej ūdeni ~3cm, uzvāra. Samazina temperatūru uz zemāko. Uz katla liek bļodu, tā lai tā neskar ūdeni un karsējās tikai no garaiņiem. Bļodā liek gabaliņos salauztu šokolādi un lēnām izkausē.
  15. Dekorē ar atlikušo šokolādes – sviesta krēmu un grauzdētajiem riekstiem. Tortei nepieciešams savilkties ~9h ledusskapī, vislabāk tā garšos, ja pastāvēs 24h. Stundu pirms pasniegšanas izņem no ledusskapja.

 

Lai izdodas un labi garšo!


 

Autore: Baiba Muzikante, Cepucepu.lv