Kā mājas apstākļos uzmeistarot papīru? Pamācība

Krāšņš un paša rokām atliets papīrs? Tas ir fantastiski, orģināli un tu to vari izdarīt!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Papīra atliešana jeb smelšana ir īpašs process tādēļ, ka arī veidojums ir īpašs. Katra papīra lapa iznāk citāda un neatkārtojama!

 

Tev nepieciešams

- vecas avīzes vai papes olu kastes;

- ūdenī šķīstoša krāsa;

- papīra līme;

- elektriskais skavotājs;

- šķēres;

- koka rāmis (pagatavojamā papīra izmērā);

- moskītu tīkls un balta auduma gabali (lielāki nekā rāmis);

- veļas knaģi;

- veļas aukla;

- 2 gludas plāksnes papīra saspiešanai;

- liela ūdens bļoda rāmja iemērkšanai.

 

Kas jādara?

1.punkts

Jāizgatavo smelšanas rāmis. To var izgatavot no veca koka rāmja un moskītu tīkla. Koka rāmja izmēram jābūt pagatavojamā papīra lielumā. Ar elektrisko skavotāju nostipriniet moskītu tīklu uz rāmja un nogrieziet pārkārušās malas ar šķērēm. Piestiprināt var arī ar diegu.

Reklāma
Reklāma

 

2.punkts

Iemērc vecās avīzes vai papes olu kastes ūdenī. Lai materiāls ātrāk izšķīstu, saplēsiet to sīkos gabaliņos. Atstājiet masu uz nakti ūdens spainī vai arī, ja nevēlaties tik ilgi gaidīt, sasmalciniet ar mikseri. Ielejiet gatavo masu ūdens bļodā, pievienojiet vienu pilnu tējkaroti papīra līmes un kārtīgi sajauciet. Papīra līmi masai pievieno, lai novērstu tintes izplūšanu uz gatavā papīra.

 

3.punkts

Ja vēlaties smelt krāsainu papīru, pievienojiet masai ūdenī šķīstošu krāsu, piemēram, tušu. Lai iegūtu krāsainus punktiņus, ieberiet papīra masā konfeti – mazas dažādu krāsu ripiņas – un krāsainu papīru gabaliņus. Pirms tam iemērciet tos uz īsu brīdi ūdenī.

 

4.punkts

Lai smeltu papīru, iemērciet rāmi bļodas malā vertikāli un pagrieziet horizontāli paralēli pamatnei. Lēnām izceliet ar moskītu tīklu apvilkto rāmi no ūdens. Tīkla acīs ir ieķērušās ūdenī izšķīdušās papīra daļiņas. Pievērsiet uzmanību tam, lai masa vienmērīgi klātu sieta virsmu. Ļaujiet lielākai daļai ūdens notecēt bļodā un tad izspiediet no papīra masas atlikušo ūdeni.

 

5.punkts

Uzlieciet vienu gludo plāksni uz galda, uzklājiet uz tās baltā auduma gabalu un uzmanīgi izklājiet uz tā izmelto papīra masu. Pārklājiet to ar otru baltā auduma gabalu un uzlieciet virsū oru gludo plāksni. Noslogojiet plāksnes ar smagu priekšmetu un pēc dažām minūtēm izņemiet gatavo papīru. Pakariniet to uz veļas auklas, lai izžūst, un izsmeliet nākamo papīra loksni.

 

!!! Ja papīrs izjūk, masa nav pietiekami cieta. Pievienojiet tai sasmalcinātu papīru. Ka tinte uz papīra izplūst, pievienojiet papīra masai nedaudz vairām līmes. Bruņojieties ar pacietību un izmēģiniet vairākas reizes, līdz iznāk skaista papīra lapa.

 

Uzdrošinieties, un jums izdosies!

 

Avots: Karolīna Kincela “Tēva un meitas grāmata”, www.jumava.lv