Ārsti - mēs paspējām pēdējā brīdī. Veikta unikāla operācija pacientam ar retu asinsvadu patoloģiju

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi veikuši unikālu operāciju kādam 41 gadu vecam pacientam ar retu asinsvadu pataloģiju. Kā teica ārste: "Mēs paspējām pēdējā brīdī." 

Operācija ilga gandrīz 4 stundas, un viens no galvenajiem uzdevumiem bija saglabāt miega artēriju, kas baro smadzenes. Tās atiešanas vieta bija tikai 2 mm attālumā no patoloģiskā veidojuma vārtiem, stāsta mediķi. Rīgas Austrumu slimnīcas foto no operācijas zāles.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Operācija ilga gandrīz 4 stundas, un viens no galvenajiem uzdevumiem bija saglabāt miega artēriju, kas baro smadzenes. Tās atiešanas vieta bija tikai 2 mm attālumā no patoloģiskā veidojuma vārtiem, stāsta mediķi. Rīgas Austrumu slimnīcas foto no operācijas zāles.

 

 

Pagājušās nedēļas beigās Rīgas Austrumu slimnīcā no Madonas slimnīcas tika ievests 41 gadus vecs pacients ar masīvu asiņošanu no kuņģa un plaušām bez skaidra iemesla. Veicot izmeklējumus, tiks konstatēta gigantiska zematslēgas artērijas pseidoaneirisma, kuras izmērs bija sasniedzis gandrīz 20 centimetrus.

 

Pirms dažiem gadiem pacients bija guvis smagu traumu ar atslēgas kaula lūzumu un artērijas bojājumu, kas pakāpeniski izveidoja šo patoloģiju. Pseidoaneirismā bija pastāvīgi augsts asins spiediens, tā kā tā atradās tuvu sirdij. Nespējot vairāk kompensēt spiediena radīto slodzi, sākās masīva asiņošana plaušās un kuņģa zarnu traktā, tādējādi pacients zaudēja kritisku asins daudzumu, portālam mammamuntetiem.lv pastāstīja slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.

 

No slimnīcas Intensīvās terapijas klīnikas pacients nonāca invazīvās radioloģijas operāciju zālē: „Mēs paspējām pēdējā brīdī,” norāda Invazīvās radioloģijas nodaļas vadītāja Svetlana Rudņicka, piebilstot, ka "šis bija multidisciplināras komandas darbs, kurā iesaistījās gan invazīvie radiologi, gan asinsvadu ķirurgi, anesteziologi un reanimatologi.”

Reklāma
Reklāma

 

Operācija ilga gandrīz 4 stundas, un viens no galvenajiem uzdevumiem bija saglabāt miega artēriju, kas baro smadzenes. Tās atiešanas vieta bija tikai 2 mm attālumā no patoloģiskā veidojuma vārtiem. Patoloģija radīja draudus arī labās rokas artērijai. „Izmantojot invazīvās radioloģijas metodes, mēs izveidojām mākslīgo artērijas sienu, tādējādi pārtraucot asins plūsmu pseidoaneirismā un apturot asiņošanu”, norāda dr.S.Rudņicka un ar gandarījumu piebilst, ka „mums izdevās saglabāt visas normālās artērijas un, galvenais, glābt pacientu no drošas nāves.” 

 

Jau šodien pacients no stacionāra „Gaiļezers” tiek pārvests uz Tuberkulozes un plaušu slimību centra tālākai terapijai.

 

Pacienta glābšanā piedalījās ārstu un māsu komanda, tostarp, anestezioloģe Maija Rikmane, asinsvadu ķirurgi Veneta Liepa un Patrīcija Ivanova, invazīvie radiologi Andrejs Bernšteins un Svetlana Rudņicka un reanimatologs Roberts Spručs.