Kā sagatavot sēklas kartupeļus un kur tupeņus vislabāk audzēt

Lai gan šķietami līdz kartupeļu stādīšanai vēl laika gana, iespējams, ir īstais laiks noskaidrot, kā vislabāk sagatavot sēklas kartupeļus un kur vislabāk tos stādīt. Ar padomiem palīdzēs Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta kartupeļu selekcionāre Ilze Skrabule.

Pirms stādīšanas noteikti sēklas kartupeļi jāpārlasa, nošķirojot bojātos. Foto: Fiskars

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pirms stādīšanas noteikti sēklas kartupeļi jāpārlasa, nošķirojot bojātos. Foto: Fiskars

 

Sēklas sagatavošana
Pirms stādīšanas noteikti sēklas kartupeļi jāpārlasa, nošķirojot bojātos. Ja izveidojušies gari, balti tumsas asni, tos labāk nolauzt. Kartupeļu acīs snauž vēl pāris asniņu, kas arī uzsāks augšanu. Baltajiem, garajiem asniem grūti iedzīvoties augsnē, tos spēcīgi bojā patogēni, tāpēc sēklas kartupeļiem grūtāk ir pielāgoties un iekārtoties vagā, nekā veidot jaunus, spēcīgus asnus. 

Tomēr jāatceras, ka nolaužot pirmos asnus, kartupelis nedaudz zaudē no dīgšanas enerģijas. Vēl labāk, ja stādīšanai paredzētos kartupeļus ir iespējams iedzīvināt jeb pamodināt, kastītēs novietojot gaišā telpā. Kartupeļu modināšanu sauc arī par diedzēšanu, jarovizēšanu vai asnošanu. Gaisa temperatūra diedzēšanas telpā nedrīkst būt zemāka par 0 grādiem pēc Celsija, jo tad kartupeļi nosals. Labi būs, ja temperatūra turēsies 5-10 grādiem. Kartupeļus norūdīs temperatūras maiņa dienā un naktī, bet ne sals. Diedzēšanas laiks var būt no pāris nedēļām līdz pāris mēnešiem, atkarībā no iespējām.


Kādā zemē bumbuļi vislabāk augs?
Kartupeļiem piemērotas vieglas, smilšainas, mālsmilts vai smilšmāla augsnes. Augiem jānodrošina pietiekami barības vielu augsnē, iepriekšējā gada rudenī mēslojot ar kūtsmēsliem vai pavasarī ar minerālmēsliem. Kartupeļi jāstāda pietiekami iesilušā zemē. Vēsa augsne kavē augšanu un vēsā, un mitrā augsnē dažādi patogēni var bojāt bumbuļus un asnus, īpaši ja nav veikta diedzēšana. 

Kartupeļu vagas vēlams izvietot valdošo vēju virzienā, tad uz augu lapām mazāk uzkrājas mitrums un, līdz ar to, tiek ierobežota lakstu puves izplatība. Augsne pirms stādīšanas rūpīgi jāsastrādā, jo kartupeļiem patīk irdena augsne un bieža rušināšana. Tāpēc jau tos sauc par rušināmaugiem.

 

Reklāma
Reklāma

Dārza darbu rubriku atbalsta minerālmēslošanas līdzekļi VITO

"Vito" mēslošanas līdzekļiem Latvijā uzticas jau vairāk nekā 30 gadus. Balstoties uz veiktiem augsnes pētījumiem, "Vito" formulu izstrādājis augu minerālās barošanās laboratorijas vadošais pētnieks augu fizioloģijā un bioloģijas doktors Vilnis Nollendorfs. Šķidro koncentrēto mēslojumu receptūras ir izstrādātas un piemērotas augu augšanas optmizācijai tieši Latvijas klimatiskajiem un agroķīmiskajiem apstākļiem. Tie satur nepieciešamos elementus auga augšanai ilgtermiņā. "Vito" šķidrie minerālmēsli piemēroti augu barošanai caur saknēm un lapām atklātās vai slēgtās platībās, dēstu un ražojošu augu papildmēslošanai. Mikroelementi mēslojumā ir helātu formā, kas padara tos augiem viegli uzņemamus.

Ar "Vito" lietošanas rekomendācijām iespējams iepazīties šeit.
Ar visiem "Vito" produktiem iepazīsties šeit.