Pirmais pavasara dārza darbs - augsnes pārbaude

Ja laika apstākļi mūs turpinās lutināt ar siltumu un sauli, jau pavisam drīz dārza darbu cienītāji varēs sākt sezonu. Lai iesētais un iestādītais izaugtu jeb nestu pietiekami daudz darba augļu, ir ļoti svarīgi sagatavot augsni, kur tās sēkliņas sēt un stādiņus stādīt. Par augsnes sagatavošanu konsultē Valsts augu aizsardzības dienesta Agroķīmijas departamenta direktore Skaidrīte Rulle.

Drīz, drīz varēs sākt kašāties pa dobēm. Foto: Fiskars

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Drīz, drīz varēs sākt kašāties pa dobēm. Foto: Fiskars

 

Izdomā, ko sēsi

* Lai spriestu par augsnes piemērotību konkrētu kultūraugu audzēšanai, pirmkārt, ir svarīgi zināt tās reakciju. Ir kultūraugi, kas labi aug un attīstās tikai neitrālās vai vāji skābās augsnēs (pH 6,5 un vairāk), piemēram, sīpoli, galviņkāposti, galda bietes u.c., un ir augi, kas labi aug arī nedaudz skābākās augsnēs (pH ap 5,5), piemēram, ķirbji, burkāni, rabarberi, avenes u.c.

* Protams, svarīgs ir arī augsnes nodrošinājums ar galvenajiem augu barības elementiem – fosforu (P2O5) un kāliju (K2O). Augsnēs ar zemu šo barības elementu saturu būs jāpievērš lielāka uzmanība mēslošanas līdzekļu lietošanai, savukārt, ja šo elementu saturs augsnē ir augsts, pietiek ar salīdzinoši nelielām minerālmēslu devām.

* Ir labi, ja ir zināms arī organisko vielu saturs augsnē. Ja tas ir nepietiekošs, ir jādomā par organisko mēslošanas līdzekļu izmantošanu, jo organiskie mēsli ne tikai papildina augsni ar barības elementiem, bet vienlaicīgi uzlabo tās struktūru, tātad – mitruma un gaisa apmaiņu, un rada labvēlīgus apstākļus sakņu augšanai un attīstībai, kas ir pamatu pamats, lai varētu iegūt labu un kvalitatīvu ražu.

Kā zināt, kāda ir tava dārza augsne?

Reklāma
Reklāma

* Augsnes analīzes var veikt Valsts augu aizsardzības dienesta Agroķīmijas laboratorijā, Rīgā, Lielvārdes ielā 36/38.

* Ja tev nav priekšzināšanu, pirms ņem paraugu sūtīšanai uz laboratoriju, rūpīgi izlasi, kā to izdarīt pareizi: www.vaad.gov.lv, vai arī piezvani uz laboratoriju (tel.:67553231 vai 67553539), un centra speciālisti paskaidros, kā to pareizāk izdarīt.

* Informācija par analīžu cenām ir redzama Valsts augu aizsardzības dienesta maksas pakalpojumu cenrāža http://m.likumi.lv 27.punktā.

Ņem vērā! Ja vēlies vien iekārtot dažas dobītes garšvielu iesēšanai un pāris kartupeļu lakstu izaudzēšanai, diezin vai ir vērts veikt nopietnas analīzes, bet, ja patiešām vēlies izaudzēt dārzeņus visai ziemai vai iekārtot plašāku augļu dārzu, noteikti ir vērts to izdarīt.