Vai gavēnis kļuvis par modes tendenci?

Šodien, 5.martā, pavasarim tuvojoties, sākas Lielais gavēnis. Tā laikā cilvēki aizvien biežāk izvēlas mainīt ēšanas paradumus un ievērot atslodzi no smagas pārtikas. Gavēšana kļūst par arvien populārāku dzīvesstila modes tendenci mūsdienu sabiedrībā.
Vēsturiski gavēņa galvenā būtība bijusi sevis attīrīšana – atteikšanās, piemēram, no gaļas, smagiem ēdieniem un pārmērīgām izklaidēm.

FOTO: Aigars Hibneris

Vēsturiski gavēņa galvenā būtība bijusi sevis attīrīšana – atteikšanās, piemēram, no gaļas, "smagiem" ēdieniem un pārmērīgām izklaidēm.

 

Vēlme pēc labas veselības vai mode?

"Gavēnis savā ziņā kļuvis par dzīvesstila virzienu tiem, kuri vēlas mainīt ēšanas paradumus. Cilvēki arvien vairāk domā par veselību, un gavēnis ir atspēriena punkts, kad uzsākt apņemšanos ēst veselīgi, kvalitatīvi un sabalansēti," komentē :Veselības centra 4" filiāles "Wellslim centrs" uztura speciāliste Guna Rijkure. "Tiem, kuri gavēņa laikā izvēlas atteikties no gaļas produktu lietošanas, uzturā noteikti jālieto vairāk pākšaugi, rieksti un sēnes, kuri satur olbaltumvielas, taukskābes un minerālvielas, jo bez tiem organisms novājinātos."

 

Vēsturiski gavēņa galvenā būtība bijusi sevis attīrīšana – atteikšanās, piemēram, no gaļas, "smagiem" ēdieniem un pārmērīgām izklaidēm. Tomēr mūsdienās gavēnis kļuvis par atturēšanās laiku, kad katrs pats izvēlas, no kā labāk atturēties un ne vienmēr tam jābūt ēdienam.

Reklāma
Reklāma

 

"Esam novērojuši, ka gavēņa laikā aptuveni par 20% pieaug salātu un svaigo produktu patēriņš. Tas nozīmē, ka šajā laikā cilvēki biežāk piedomā pie savas ēdiena izvēles un gaļas produktu patēriņa apjomu sabalansē ar citām produktu grupām. Cienot šo patērētāja izvēli, mēs katru gadu gavēņa laikā paplašinām veģetāro ēdienu klāstu," stāsta AS "LIDO" valdes priekšsēdētāja Rita Auziņa.

 

Katram individuāli jāsaprot, vai gavēņa ideja var palīdzēt dzīves kvalitātes uzlabošanā, un kas ir tās lietas ikdienā, no kurām atturoties cilvēks var būt ieguvējs vismaz uz laiku.