Valsts šogad apmaksās 27 Latvijas novados dzīvojošo bērnu potēšanu pret ērču encefalītu

Šogad valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu notiks 27 Latvijas novados, kur pēdējo piecu gadu laikā konstatēta augstākā saslimstība ar ērču encefalītu. Šogad novadu saraksts papildināts ar četriem jauniem novadiem, tādējādi dodot iespēju lielākam bērnu skaitam saņemt aizsardzību pret ērču pārnesto encefalītu, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). 

Valsts apmaksātu poti var saņemt bērni, kuri ir vecumā no viena līdz 18 gadiem, turklāt bērna deklarētā dzīvesvieta ir kādā no 27 novadiem.

FOTO: Marika Eglīte

Valsts apmaksātu poti var saņemt bērni, kuri ir vecumā no viena līdz 18 gadiem, turklāt bērna deklarētā dzīvesvieta ir kādā no 27 novadiem.

 

 

27 novadi ir Alsungas novads, Ventspils novads, Pāvilostas novads, Dundagas novads, Pārgaujas novads, Engures novads, Kuldīgas novads, Baldones novads, Jaunpiebalgas novads, Rucavas novads, Krimuldas novads, Kandavas novads, Lubānas novads, Rojas novads, Kocēnu novads, Durbes novads, Sējas novads, Aizputes novads, Mērsraga novads, Kārsavas novads, Skrundas novads, Priekuļu novads, Vaiņodes novads, Salacgrīvas novads, Talsu novads, Raunas novads un Rugāju novads. Minētajos novados dzīvo vairāk kā 32 000 bērnu.

 

Valsts apmaksātu poti var saņemt bērni, kuri ir vecumā no viena līdz 18 gadiem, turklāt bērna deklarētā dzīvesvieta ir kādā no 27 novadiem. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir attiecīgajā teritorijā. Vakcināciju pret ērču encefalītu veic atbilstoši vakcīnas ražotāja noteiktai shēmai, lai izveidotos noturīga imunitāte.

 

Reklāma
Reklāma

Lai saņemtu bezmaksas poti pret ērču encefalītu, bērnu vecākiem, kuru atvasēm deklarētā dzīves vieta atrodas kādā no 27 iepriekšminētajām teritorijām, jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un abpusēji jāvienojas par izdevīgāko vakcinācijas izdarīšanas laiku.

 

SPKC dati liecina, ka 27 novados pēdējo piecu gadu laikā reģistrēti 527 saslimšanas gadījumi ar ērču encefalītu un tie ir 27,8% no kopējā valstī reģistrēto encefalīta gadījumu skaita. Vidējā saslimstība 27 minētajos novados iepriekšējo piecu gadu laikā 4 reizes pārsniedza vidējo saslimstību pārējās Latvijas teritorijās. 

 

SPKC atgādina, ka valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu noteiktās Latvijas teritorijās notiek jau astoto gadu pēc kārtas un to nosaka Ministru kabineta noteikumi "Vakcinācijas noteikumi".