Kāpēc jāēd sarkanās bietes? + recepte biešu salātiem ar kļavu sīrupu

Biete ir dārzenis, kuru iecienījuši pavāri, jo to iespējams pagatavot visdažādākajos veidos, un, pareizi uzglabājot, tas pagrabā pieejams visu gadu. Uzturvērtības dēļ bieti iesaka lietot gan imunitātes stiprināšanai, gan angīnas ārstēšanai, asinsrites un gremošanas sistēmas uzlabošanai.
Bietes ir vitamīniem bagāts dārzenis, tāpēc atrodi sev gardāko ēdienu recepti un - ēdam bietes!

FOTO: Shutterstock.com

Bietes ir vitamīniem bagāts dārzenis, tāpēc atrodi sev gardāko ēdienu recepti un - ēdam bietes!

„Biete ir viens no dārzeņiem, kuru gatavojot, pavāram ir iespējas izpausties. Latviešu virtuvē izmantojam svaigas, vārītas, ceptas, kaltētas, skābētas, marinētas bietes, kā arī biešu sulu. Pareizi uzglabājot, bietes nebojājas pat līdz vienam gadam, tādēļ ēdienkartē esošajos ēdienos visās sezonās varam piedāvāt Latvijā audzētu veselīgu produktu,” komentē AS „Lido” šefpavāre Ilga Joma.

 

Kas bietēs tik vērtīgs

Galda bietes augsto uzturvērtību nosaka šo dārzeņu sastāvs:

- Bietes sastāvā esošās minerālvielas palīdz stiprināt zobus un kaulus, veicina asinsspiediena stabilizēšanos un barības pārstrādi;

- Vērtīgie ogļhidrāti nodrošina organismu ar enerģiju un stabilizē vielmaiņu;

- Bietes sastāvā esošie vitamīni sekmē sarkano asinsķermenīšu veidošanos, stiprina imunitāti un nostiprina asinsvadu sieniņas.

- Šis dārzenis lieliski spēcina organismu.

 

Kā uzglabāt un vārīt bietes

„Biete no citiem sakņaugiem izceļas ar lielu cukura saturu – aptuveni 9% -, tajā ir nedaudz ābolskābes, skābeņskābes arī minerālvielas, kas palīdz normalizēt asinsspiedienu, sekmē asinsradi, jaunu šūnu attīstību un holesterīna līmeņa samazināšanos asinīs. Uzglabājot nomizotas bietes, tajās skābekļa iedarbībā zūd C vitamīns. Tieši tādēļ bietes ieteicams vārīt ar visu mizu, atbilstoša izmēra katlā ar vāku, lai pēc iespējas samazinātu gaisa piekļuvi. Savukārt svaigā veidā bietes, lai tās pēc iespējas ilgāk saglabātu uzturvielas, ieteicams uzglabāt sausā pagrabā, temperatūrā no +2-+4 grādiem” skaidro „Veselības centrs 4” filiāles „Wellslim centrs” uztura terapijas speciāliste Guna Rijkure.

 

Biešu vēsture virtuvē

Bietes dzimtene ir Vidusjūras austrumu reģions. Pēc vēstures liecībām senie romieši 5.-4.gs. pirms mūsu ēras bija pirmie, kas bietes plaši sāka izmantot pārtikā. Galda biešu šķirne cēlusies no savvaļas bietēm, kas savukārt cēlušās no jūras bietēm. Sākotnēji biete pēc formas atgādināja burkānu – tās sakne bija tieva un gara. Apaļas formas bietes, kuras ir populāras mūsdienās tika radītas ap 16.gadsimtu, kad tās ieguva popularitāti visā pasaulē.

Biešu salāti

Biešu salāti ar kļavu sīrupu

Reklāma
Reklāma

AS „Lido” šefpavāre Ilga Joma iesaka recepti veselīgu biešu salātu pagatavošanai.

 

Sastāvdaļas:

- viena vidēja lieluma biete

- divas ēdamkarotes kļavu sīrupa,

- ēdamkarote saulespuķu eļļas

- divas tējkarotes ķiršu etiķa

- šķipsniņa maltu ķimeņu

- šķipsniņa jūras sāls.

 

Gatavošana: 

1. Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 200C°. Nomazgājam bieti un cepam aptuveni stundu, ik pa laikam gatavību pārbaudot ar koka irbulīti.

2. Kamēr biete cepas, veidojam marinādi – kļavu sīrupu savienojam ar ķiršu etiķi, maltām ķimenēm un jūras sāli.

3. Kad biete gatava, izņemam no krāsns, nomizojam, sagriežam gabaliņos, kārtojam bļodā, pārlejam ar marinādi un noliekam ievilkties.

4. Pēc 30 minūtēm nolejam lieko marinādi, pievienojam saulespuķu eļļu, viegli apmaisām un salāti gatavi.

 

IETEIKUMS: Sezonas laikā iesaku pievienot arī biešu lapiņas, kā arī mazos cherry tomātiņus vai pupiņas. Krāsnī cepto biešu salāti labi saderēs ar liellopa cepeti vai medījumu. Tāpat šos salātus var izvēlēties vieglām vakariņām. Lai labi garšo!

 

 

Saistītie raksti