Cik saujas dzērveņu jāapēd, lai izārstētu urīnceļu infekciju?

Lielogu dzērvene tiek saukta par lāča spēku urīnpūslim. Šajās sarkanajās, apaļajās ogās slēpjas milzu spēks - tās palīdz organismam pievārēt vīrusus un ir ļoti labs līdzeklis urīnceļu slimniekiem. Cik daudz dzērveņu vienā dienā būtu ieteicams patērēt?

Augstais proantocianidīna saturs dzērvenēs aizkavē baktēriju vairošanos urīnceļu šūnās. Tādējādi baktērijas viegli tiek izskalotas ar urīnu, nepieļaujot urīnpūšļa iekaisumu. Tieši tāpat tiek novērstas tādas baktēriju izraisītas kaites kā kariess, paradontoze, kuņģa gļotādas iekaisums un čūla.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Augstais proantocianidīna saturs dzērvenēs aizkavē baktēriju vairošanos urīnceļu šūnās. Tādējādi baktērijas viegli tiek izskalotas ar urīnu, nepieļaujot urīnpūšļa iekaisumu. Tieši tāpat tiek novērstas tādas baktēriju izraisītas kaites kā kariess, paradontoze, kuņģa gļotādas iekaisums un čūla.

Kas ir visiem tik labi pazīstamā dzērvene?

Tas ir Ēriku dzimtas augs, kas aug purvājos. Lielogu dzērveņu sarkanās ogas ir lielākas nekā mūsu platuma grādos augošajiem augiem, ar porainu mīkstumu. Lielogu dzērveņu dzimtene ir Ziemeļamerikas ziemeļaustrumu apgabali.

Dzērveņu sastāvā ir miecvielas (proantocianidīns), flavonoīdi, C vitamīns (augsts saturs: 40 mg C vitamīna 100 g augļu) un minerāli (nātrijs, fosfors, kālijs).

 

  • Dienas deva
    Aptuveni 50 g augļu vai 100 ml sulas. 36 mg proantocianidīna no dzērveņu preperātiem.



Kāda ir dzērveņu iedarbība?

Augstais proantocianidīna saturs aizkavē baktēriju vairošanos urīnceļu šūnās. Tādējādi baktērijas viegli tiek izskalotas ar urīnu, nepieļaujot urīnpūšļa iekaisumu. Tieši tāpat tiek novērstas tādas baktēriju izraisītas kaites kā kariess, paradontoze, kuņģa gļotādas iekaisums un čūla. Dzērvenes ir lielisks antioksidants cīņā ar brīvajiem radikāļiem, aizkavējot novecošanos, nostiprinot sirds koronāros asinsvadus, tām ir arī pretvēža iedarbība. Augstais C vitamīna saturs palīdz vieglāk pārciest saaukstēšanos, jo tieši C vitamīns nostiprina imūnsistēmu.

 

Dzērveņu ietekme uz urīnpūsli

Reklāma
Reklāma

Dzērvenes tiek lietotas urīnpūšļa spēcināšanai. Amerikas dzērvenes pieder pie urīnceļus dezinficējošiem un vīrusus iznīcinošiem augiem. Urīnpūšļa iekaisums visbiežāk novērojams sievietēm, turklāt vīrusi no urīnpūšļa iekļūst nierēs, tāpēc tieši viņām profilaksei vairāk jālieto dzērvenes.

  • Urīnceļus dezinficējoši augi ir arī miltene, lielā krese un mārrutks, tomēr tieši dzērvenes ir vispiemērotākais profilakses un pašārstēšanās līdzeklis, turklāt labi garšo.
  • Lielākais šo dabisko palīgu labums ir to spējas iznīcināt vīrusus, vienlaikus nenodarot kaitējumu veselajai zarnu florai.
  • Zinātniskie pētījumi apliecina, ka regulāra dzērveņu lietošana labvēlīgi ietekmē urīnpūsli un urīnceļus, un šīs darbības pamatā ir augstais C vitamīna saturs.
  •  

Urīnpūšļa spēcināšana ar dzērvenēm ir ļoti patīkama, jo šāda profilakse ir arī garšīga: dzērvenes var ēst svaigas, no tām var pagatavot biezeni, dzērienu, kā arī lietot košļājamās tabletes. Šādas tabletes var paņemt visur līdzi, piemēram, ceļojumā.

 

Ieteicamās dzērveņu kūres ilgums ir 4-6 nedēļas. Tomēr jāatceras, - ja tev ir urīnpūšļa iekaisums, nevajadzētu paļauties tikai uz dzērvenēm, jo tās neveicina nieru skalošanu. Pirmkārt, vērts aiziet pie daktera, bet otrkārt, papildus dzērveņu lietošanai jādzer zeltgalvītes, nātru, bērzu lapu vai pieneņu tēja.


Informācija no Urzulas Bīringas "Veselības enciklopēdijas" (Jumava). 

Saistītie raksti