Kanēlis ne tikai kanēļmaizītēs! Gudrības, kā kanēli izmantot skaistumkopšanā mājās

Šis iecienītais kulinārijas gardums - kanēlis - jau sen ir ieņēmis stabilu vietu aromterapijā, kosmetoloģijā, un parfimērijā.

Kanēļa sastāvā ir A, C, E, PP, K un B grupas vitamīni, kalcijs, magnijs, nātrijs, fosfors, dzelzs, cinks, varš, mangāns un selēns.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kanēļa sastāvā ir A, C, E, PP, K un B grupas vitamīni, kalcijs, magnijs, nātrijs, fosfors, dzelzs, cinks, varš, mangāns un selēns.

Šis iecienītais kulinārijas gardums - kanēlis - jau sen ir ieņēmis stabilu vietu aromterapijā, kosmetoloģijā, un parfimērijā. 

Brīnumainās kanēļa (cinnamomum-latīņu) īpašības bijušas novērtētas jau faraonu laikos, par tā brīnumaino iedarbību rakstīja antīkie autori, kanēlis ir minēts pat reliģiozajos traktātos. Austrumu sievietēm kanēlis vienmēr kalpojis par pievilcības un kaisles vairošanas instrumentu. Smaržas ar kanēli tika uzskatītas par pašām dārgākajām.

 

Garšīgs un vērtīgs

Kanēļa sastāvā ir A, C, E, PP, K un B grupas vitamīni, kalcijs, magnijs, nātrijs, fosfors, dzelzs, cinks, varš, mangāns un selēns. Visbiežāk produktiem, kuru sastāvā ietilpst kanēļa eļļa, pievieno ābolu, mandarīnu vai apelsīnu ekstraktus. Un ne velti, jo šo augļu sastāvā ir AHA – augļskābes, kas mijiedarbībā ar ēteriskajām eļļām, iekļūst dziļi ādā. Kanēļa eļļa iedarbojas ne tikai epidermas līmenī, tai piemīt spēja iekļūt un līdz pat 24 stundām cirkulēt limfā un asinīs.

 

Ievēro piesardzību!

Tā kā kanēļa eļļa ir ļoti spēcīgs komponents, ir jāzina šādas lietas:

  • Kanēļa sastāvā ir līdz 80% algedīdu un fenolu. Ja kanēļa eļļu lieto tīrā veidā, ir risks pārlieku sakairināt ādu un iegūt tās iekaisumu, bet lietojot to iekšķīgi – apdedzināt gļotādu. Tīrā veidā šo eļļu drīkst lietot tikai uz apģērba un uz insektu koduma vietām. Vislabāk dažus pilienus kanēļa eļļas pievienot aromakulonam vai aromalampai. 
  • Aromaterapija ar kanēļa eļļu nav ieteicama aktīviem un ambicioziem cilvēkiem, jo tā viņus var uzbudināt vēl vairāk. Taču ziemā, kad jūtams enerģijas trūkums, vai vājuma un sliktas pašsajūtas gadījumā, kanēļa terapija būs ļoti noderīga. Kanēļa smaržai piemīt spēja sasildīt, uzlabot garastāvokli un pat spēcināt gribasspēku.

 

Sejai, ķermenim un matiem

Kanēlis veicina vielmaiņas procesus, palīdz no organisma izvadīt liekos šķidrumus, samazina apetīti – lūk, īsts glābiņš tiem, kas vēlas notievēt! Šī iemesla dēļ kanēļa eļļu pievieno dažādiem kosmētiskajiem produktiem, kas paredzēti cīņai ar celulītu un lieko svaru.

Kanēlis nostiprina arī matus un stimulē to augšanu. Šī iemesla dēļ savam šampūnam un kondicionierim varat pievienot dažas piles kanēļa eļļas. 

Sejas kosmētika ar kanēļa ekstraktu veicina sejas krāsas uzlabošanos. Bet! Tā kā jebkuras ēteriskās eļļas krēmu sastāvā palielina tā spēju iekļūt ādā, ir svarīgi zināt, uz kāda produkta bāzes ir izgatavots krēms un kādas sastāvdaļas tam vēl ir pievienotas. Ja krēma bāze nav dabiska, tas var ir izraisīt nevēlamu reakciju. 

Reklāma
Reklāma

 

Recepte, kā pagatavot līdzekli kāju kopšanai

Ikviens vēlas, lai kājām būtu patīkams aromāts, bet dažreiz pēc garas dienas ādas apavos kājas nemaz nesmaržo jauki. Lai kāju aromāts saglabātos patīkams, tās pirms gulētiešanas jāapslauka ar šādu vienkāršu līdzekli. 

Blenderī ieliek četrās daļās sagrieztu citronu, pievieno 120 ml piena 1/2 tējkarotes kanēļa un 1 ēdamkaroti kukurūzas eļļas, sablenderē. Samitrina pagatavotajā šķīdumā salveti un noslauka ar to pēdas. Nenoskalo. 

 

Nomierinoša losjona pēc skūšanās pagatavošana

1 tējkarotekaltētu kumelīšu

1/2 kanēļa standziņas

1 ēdamkarote degvīna

240 ml ūdens

Nelielā katliņā uzvāra ūdeni, pieber kumelītes un pieliek kanēļa standziņu. Atstāj ievilkties 10 minūtes, tad izkāš. Šķidrumam pielej degvīnu, samaisa. Uzglabā tīrā plastmasas vai stikla traukā ledusskapī. Losjonā samitrina kokvilnas vates plāksnīti un noslauka ar to skūto vietu. 

 

Svarīgi! Tā kā kanēlim piemīt diezgan spēcīga iedarbība, pirms kanēli saturoša produkta iegādes, konsultējieties ar speciālistu!

 

 

Raksta tapšanā izmantotā literatūra: N. Nikogosjana "Tavam skaistumam". R.: Zvaigzne ABC

Saistītie raksti