Atgādinām, kas jāņem vērā, ārstējot bērnam iesnas

Iesnas bērnam ir visai parasta lieta un tās visbiežāk izraisa saaukstēšanās, gripa vai alerģija. Parasti iesnas nav nekas bīstams un pie ārsta jāvēršas tikai tad, ja bērnam ir vēl kādi slimības simptomi.
Vienmēr lieto bērna vecumam atbilstošus medikamentus. Bērniem līdz sešu gadu vecumam aizliegti eļļu saturoši deguna pilieni.

FOTO: Shutterstock.com

Vienmēr lieto bērna vecumam atbilstošus medikamentus. Bērniem līdz sešu gadu vecumam aizliegti eļļu saturoši deguna pilieni.

Iesnu tiešais iemesls ir pārlieku liela gļotu veidošanās deguna dobumā, ko parasti izraisa vīrusi. Sekrēts, kas vīrusu ietekmē rodas, sākumā ir šķidrs un dzidrs, bet vēlāk, kad organisma aizsargspēki  mobilizējas, var kļūt biezs un dzeltens. 

 

Saaukstēšanās, tāpat kā citas kaites, traucē bērnu miegu, jo mazuļa nāsis ir tik šauras, ka tās viegli aizsērē, kļūst grūti elpot, un mazulis pamostas. Arī klepošana var bērniņu pamodināt, īpaši, ja ir tik stipra, ka izraisa vemšanu. 

 

Vecāki bieži vien ir pārsteigti, uzzinot, ka lielākā daļa slimību neizplatās vis ar gaisa pilieniem, bet ķermenisku kontaktu ceļā. Tu aizskar durvju rokturi veikalā, tad neviļus paberzē acis vai degunu. Šajā brīdī uz rokām nokļuvušie mikrobi sāk savu nelietīgo darbu. Tāpēc ar mazuli labāk izvairies no ļaužu pārpildītām vietām. Centies pēc iespējas novērst saskarsmi ar mikrobiem, paši tie bērnam virsū nelēks.

 

Lūk, daži padomi, kā izvairīties no vīrusiem:

  • Bieži mazgā rokas. Tas tiešām palīdz, īpaši gadījumos, kad atgriežaties mājās no sabiedriskām vietām.
  • Samazini mājās viesu skaitu.
  • Pēc iespējas izvairies no viesiem ar maziem bērniem, jo viņi visbiežāk pārnēsā saaukstēšanās slimības.
  • Gan ziemā, gan vasarā rūpējies, lai bērns saņem sabalansētu, vitamīniem bagātu uzturu.
  • Ja bērnam ir samirkušas kājas, nekavējoties jānomaina apavi un zeķes.

 

Kā palīdzēt grūtniecei un zīdainim iesnu gadījumā, un citas LOR atbildes uz vecāku jautājumiem. Skaties video!

 

Ja mazulis saaukstējies, dari visu, lai viņš justos pēc iespējas ērtāk

  • Deguna skalošana. Katrā nāsī iepilini pa pilienam svaiga mātes piena, vienkārši barošanas beigās ar pipeti paņem nedaudz no krūts gala. Antivielas, kas atrodas mātes pienā, ir vienīgās, ka palīdz cīnīties pret saaukstēšanos. Ja bērnu nezīdi, vari izmantot pilienu sterila fizioloģiskā šķidruma.
  • Deguna izsūcējs. Zīdaiņi elpo caur degunu, tāpēc gļotas var būt apgrūtinošas. Nopērc aptiekā iesnu atsūcēju un pajautā farmaceitam, lai izstāsta, kā to lietot - nav sarežģīti!
  • Profilaktiska deguna aizsardzība. Lielisks līdzeklis deguna gļotādas aizsardzībai ir gaisa mitrinātājs. Tas neļauj gļotām mazuļa degunā sacietēt. Mitrinātājam izmanto destilētu ūdeni un katru dienu jāmazgā filtri, lai ūdenī neveidojas baktērijas.

 

Skaties video padomu: kā rīkoties, ja bērnam sāp auss

Ievērojot ārsta norādījumus, var izvēlēties kādus gļotādas tūsku mazinošos deguna pilienus. Tā kā tie lielākoties satur alfa-simpatomimētiskās vielas, tās var kairināt deguna gļotādu. Ar šiem līdzekļiem jābūt piesardzīgiem, jo, ilgstoši lietoti, tie var izraisīt tā dēvētās medikamentozās iesnas. Vienmēr lieto bērna vecumam atbilstošus medikamentus. Bērniem līdz sešu gadu vecumam aizlieti eļļu saturoši deguna pilieni.

Bieži vien deguna gļotādas mitrināšanai un deguna atbrīvošanai pietiek ar fizioloģisko šķīdumu, ko var nopirkt aptiekā vai ar jūras ūdens šķīdumiem. 

 

 

Pieredze. Stāsta 3,5 gadus vecā Jēkaba mamma:

“Pirmās nopietnās iesnas dēlam bija tikai tajā novembrī, kad viņam palika divi gadi. Ar tām tikām galā samērā ātri un vienkārši. Ziema tā arī pagāja visai mierīgi. Problēmas sākās maijā, kad puika sasniedza 2,5 gadu vecumu. Parādījās iesnas. Sākumā lietoju dažādus aptiekās nopērkamus līdzekļus. Nepārgāja. Devāmies pie ārsta. Izrakstīja citus. Nepalīdzēja. Turklāt iesnas jau bija 2 mēnešus. 

 

Atkal devāmies pie ārsta. Daktere izteica domu, ka varbūt kāda alerģija, bet precīzi pateikt nevarot, jo tikko lietotas zāles. Ieteica vismaz divas nedēļas neko nelietot, vien paskalot ar aptiekās nopērkamo jūras ūdeni, ja rodas nepieciešamība. Tā arī darījām. Un iesnas pazuda. Kopš tā laika dēlam vairs neesam speciālos pilienus pret iesnām lietojuši. Esam iztikuši ar imunitātes stiprināšanu un pa retam izmatojuši speciālo jūras ūdeni.”

 

Ja iesnas ir ilgstošas, jāseko līdzi, lai neveidotos deguna blakusdobumu iekaisums

Deguna blakusdobumi ir ar degunu savienoti dobumi galvaskausa kaulos. Šos dobumus izklāj gļotāda, kuras veidotās gļotas parasti aizplūst uz deguna dobumu. Ja gļotu noplūde ir traucēta, deguna blakusdobumi iekaist. Tas notiek saaukstēšanās vai gripas gadījumā, kā arī tad, ja dobumos iekļūst infekcija no rīkles. 

 

Raksta veidošanā izmantotā literatūra:

Dr. Hārvijs Karps “Vislaimīgākā mazuļa ceļvedis lieliskam miegam”. R.: The White Book

Enciklopēdija vecākiem: Bērnu ārsts. R.: Jumava

Dr. Mirjama Stoparde “Viss par bērna kopšanu”. R.: Zvaigzne ABC

Saistītie raksti