Kardiologs Ērglis: Holesterīna līmenis - 6 - nav inteliģenta cilvēka pazīme

"Holesterīna līmenis 6 - tā nav inteliģenta cilvēka pazīme", uzskata kardiologs Andrejs Ērglis, komentējot 45 gadus veco liepājnieku - vīriešu skrīninga rezultātus par sirds un asisnvadu slimību riskiem. 

FOTO: Agnis Šmits

 

Kopējā holesterīna līmenis asinīs nedrīkst pārsniegt 5mmol/l. Slavenais kardiologs atzīst, ka nereti saviem pacientiem izsaka šādu frāzi, par ko sākotnēji cilvēki nedaudz apvainojas, bet, izskaidrojot šī izteiciena pamatbūtību, piekrīt un sola mainīt savus dzīves ieradumus.

 

45 gadus vecie liepājnieki - ar lieko svaru un sāļu ēdienu mīloši

Šovasar Liepājā tika veikts skrīnings 45 gadu vecumu sasniegušo vīriešu vidū. Secinājumi - neveselīgi uztura paradumi, lieka ķermeņa masa un aptaukošanās, mazkustīgs dzīvesveids, augsta smēķēšanas izplatība, augsts holesterīna un glikozes līmenis asinīs.

 

Kopumā Liepājā dzīvo 555 vīriešu šajā vecuma grupā, no tiem piloprojektā piedalījās 427, bet pie ģimenes ārstiem īpašas aptaujas anketas aizpildīja 161 vīrietis.

 

Pētījumā secināts, ka normāls svars ir vien 34,2% šīs vecuma grupas vīriešiem, bet liekais svars - 31%. Aptaukošanās konstatēta 34,8% vīriešu.

 

Reklāma
Reklāma

Holesterīna līmenis virs normas konstatēts 68,7% vīriešu, un normas robežās tas bijis vien 31,3% projekta dalībnieku.

 

Pārsteidzoši fakti mediķiem atklājušies par sāļa ēdiena cienīšanu. Piemēram, 14,3% vīriešu sāli ēdienam pievieno gandrīz vienmēr pirms tā pagarošanas, bet 54,7% - kad ēdiens nav pietiekami sāļš. Savukārt 31,1% šīs vecuma grupas vīriešu sāli ēdienam nelieto vispār.

 

Pilnīgam pesimismam par 45 gadīgo vīriešu veselību nav pamata

Lai gan pētījuma rezultāti nav īpaši iepriecinoši, kardiologs A.Ērglis atzīst, ka viņš tomēr ir optimistisks. Tad, kad viņš tikai sācis kardiologa gaitas, situācija ar 45 gadus veco vīriešu sirds un asinsvadu veselību bijusi daudz sliktāka, tad bijis krietni vairāk reālu slimnieku, bet patlaban vairāk tiek identificēti riski nopietnām saslimšanām nākotnē.

 

Pētījuma laikā no 161 vīrieša 22 tika identificēta nepieciešamība pēc papildus izmeklējumiem, bet vienam bija nepieciešama pat sirds vārstuļa operācija. Interesantākais ir tas, ka neviens no šiem vīriešiem iepriekš nesūdzējās par savu veselību, proti, nekādu pazīmju, ka kaut kas varētu nebūt kārtībā, nebija. 

Mediķi atzīmē, - piloprojekts ir apliecinājums, ka veselība ir jāpārbauda reizi gadā, pat, ja nekādu sūdzību nav, ir vairāk jāpievēršas veselīgam dzīvesveidam, tādējādi domājot par to ne tikai šodien, bet arī nākotnes perspektīvā.